A, od EPS-a svima po 100 evra!

Ministarka energetike najavila je da će EPS u prvom kvartalu ove godine sigurno postati akcionarsko društvo što će omogućiti da građani dobiju besplatne akcije. Za tri meseca 4,8 miliona građana dobiće po nešto više od 10.000 dinara.

Struja

Za tri meseca 4,8 miliona građana dobiće po nešto više od 10.000 dinara od Elektroprivrede, piše “Blic”.

 

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će EPS u prvom kvartalu ove godine sigurno postati akcionarsko društvo.

 

– To će omogućiti da građani dobiju besplatne akcije. Kolika će biti njihova vrednost i po koliko će akcija dobiti građani, znaće se kad EPS postane akcionarsko društvo – rekla je Mihajlovićeva, i dodala da je EPS kompanija koja može da ima odličnu vrednost akcija.

 

U brokerskoj kući “Sinteza invest grupa” procenjuju da EPS vredi između tri i četiri milijarde evra.

 

– Po toj računici koja uključuje rizik zemlje i situaciju na berzi, građanima bi ukupno pripalo 15 odsto EPS-a ili 525 miliona evra. Svako bi pojedinačno dobio stotinak evra – kaže glavni broker u “Sintezi” Miroslav Radaković.

 

On objašnjava da je procena EPS-a prilično nezahvalna, jer još “nemamo podatke o poslovanju iz prethodne godine”.

 

– Očekivani prihodi za 2013. biće oko 1,9 milijardi evra. Pošto je cena struje oko 5,4 evrocenta po kilovat-času, što je skoro najniže u Evropi, za očekivati je da se cena u naredne dve do četiri godine uskladi sa regionalnim prosekom od oko 8,5 evrocenti – ocenjuje Radaković.

 

– Za održiv razvoj kompanije, cena struje bi trebalo da skoči minimalno 20-30 odsto, a ako se uzme regionalni prosek onda bi prihodi EPS-a u narednim godinama mogli imati snažan rast od 40-50 procenata – navodi on, i napominje da sve to utiče na procenu vrednosti kompanije.

 

EPS bi bilo treće državno preduzeće koje je podelilo besplatne akcije. Građani su 2010. dobili po pet akcija NIS-a, koje danas ukupno vrede 4.700 dinara. Godinu dana kasnije dobili su i po jednu deonicu Aerodroma “Nikola Tesla“ koja je u petak vredela 500 dinara.

 

Na Beogradskoj berzi kažu da je akcija NIS-a skočila sa 505 dinara u avgustu 2010. na trenutnih 940 dinara.KOMENTARI

 1. Rozalija Teslino kaže:

  Bolje da sa tim parama pokrijete rupe u bidzetu i ne smanjujete plate i bonuse, ili vratite neki dug od ukupnih 17 milijardi koliko smo zaduzeni!! Sa sto evra vise necu biti bogatija, potrosicu ih na komunalije i ostale mesecne racune, i nista pojedinacno ne postizemo, a recimo sa 500 miliona evra zajednickih para moze se svasta uraditi, recimo otvoriti 2-3 fabrike i zaposliti narod, a ne podeliti po sto evra da narod blista od srece tri dana! ko je imalo realan slozice se samnom!

 2. Stanovnik kaže:

  Pa dobro, isto je i Cvetkovićeva Vlada na celu sa Tadićevom "Za Evropsku Srbiju" koalicijom pokusala ovo 2009-te godine. Ovaj put znamo da od toga neće biti ništa, tako da se ne moramo sekirati. 🙂

 3. Bravo kaže:

  Krenula rasprodaja EPS-a. Vucicevci sa rasprodajom i onoga malo sto nam je ostalo. Sve po direktivi iz Brisela. 

   

  A do tada ce nas da za****ju izborima.

 4. evgenije kaže:

  dobićemo svi austrijskog ministra spoljnih poslova!!!!!i to u celofanu sa slamnatim šeširom……na bicigli,naravno……..

   

 5. miltor kaže:

  U, bogde j…o ode i EPS!!!!!!!!!

   

   

 6. Nikola kaže:

  A šta cemo sa racunima za struju? ko nam to pokrade legalno i nikom nista.

 7. Petar.SU kaže:

  Predizborna kampanja a?

OSTAVITE KOMENTAR