A-tec pod istragom

Kako javlja austrijski Privredni list ( Wirtschaftblatt),  Bečki dnevni listovi,  Di Presse i Der Standard, a prenosi udruženje građana Subotice – SOLIDARNOST, vlasnici SEVER-a se nalaze pod istragom u Austriji.

 

Austrijski privredni list :

 

A-Tec: Izvršen pretres 8 kuća – optužba za lažiranje bilansa

 

,,Top menadžment A-Tec-a se nalazi od jeseni 2010. godine, na osnovu privatne prijave, na meti vlasti. Sumnje se odnose na prevare, lažni stečaj, krajnje nemaran odnos i naošenje štete interesima poverilaca i lažiranje bilansa, izjavio je portparol državnog tužilaštva Thomas Vecsey austijskoj novinskoj agenciji APA u sredu.

 

U utorak 19.07.2011. godine, izvršen je pretres u 8 kuća u Beču i Donjoj Austriji, na više adresa stanovanja članova menadžmenta A-Tec-a i na adresama firmi, izjavio je Vecsey. Dokumentacija od posebne važnosti vezana za poslovanje je odneta u sanducima i sklonjena na sigurno mesto. Ukupno 61 inspektor i 3 državna tužioca su učestovali u ovoj akciji. Osumnjičenima preti zatvorska kazna do 10 godina.

 

Pošto su se sumnje tokom istrage potvrdile, izvršen je pretres kuća radi obezbeđenja dokaznog materijala, izjavio je Vecsey. Istraga obuhvta period od 2005. do 2010. godine. Pretres kuća je obavljen nezavisno od toga, da je u A-Tec-u u toku proces sanacije, zbog trećeg najvećeg bankrota u istoriji Austrijske ekonomije, istakao je potparol austrijskog državnog tužilaštva.

 

Prema portparolu A-Tec-a Gerald Wechselauer-u, izvršen je pretres sedišta firme, mesta stanovanja vlasnika firme A-Tec Mirka Kovača, članova menadžementa Christian Schmidt i Franz Fehringer, kao i bivšeg finansijskog direktora Christian Schrötter. Za sve navedene osobe važi pretpostavka nevinosti. Schrötter je do septembra 2010. godine bio finansijski director A-Tec-a. Bankrot A-Tec-a je prijavljen 20. oktobra, iste godine.

 

Zaplenjeni material je odnet u primerenim kontejnerima, sanducima. “Tajming u ovakvim situacijama nikada nije optimalan”, izjavio je Wechselauer. Berzanski orijentisana firma A-Tec koja se nalazi u teškim finansijskim prblemima i bori se da preživi, mora do kraja septembra pronaći investitora koji će obezbediti finansijsku inekciju od 210 miliona Eura što je 47% od potraživanja poverilaca”.KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  „A-Tec koja se nalazi u teškim finansijskim prblemima i bori se da preživi, mora do kraja septembra pronaći investitora koji će obezbediti finansijsku inekciju od 210 miliona Eura što je 47% od potraživanja poverilaca”.
  Ovo znaci da A-tec duguje bezmalo 450 miliona Eura???Pa to je mnogo i za mnogo ozbiljnije firme od A-teca!!!

 2. dasHHa kaže:

  Evo proverio sam jos detaljnije: A-tec koji zaposljava oko 12.000 radnika sirom sveta je u krizi od 2009.godine.Ukupni dugovi prelaze 677 miliona eura dok je za potpunu sanaciju kompanije potrebno 1,2 milijarde eura. Glavni izvrsni direktor kompanije A-tek, Mirko Kovac je naglasio da su se glavni problemi u poslovanju pojavili u Australiji, gde je firma-kcer A-teca „Austrian Energy & Environment“ (AE&E) imala izuzetno lose poslovne rezultate.

 3. Realan kaže:

  Ma to je super firma,neka je pomognu svi oni koji su svojevremeno napunili sportski centar mislim na radnike Severa i zdusno aplaudirali tom istom Mirku Kovacu kada je kupio zamislite nekada cuveni Sever,koji je bukvalno upropascen,nije Kovac tu kriv niti Drzava nego sami radnici su krivi za ovo.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 32 = 39

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: