Abdulah, Tarik i Aladin između svetova

Proteklih dana su se pročule vesti da su se u Subotici i okolini ponovo pojavile izbeglice sa Bliskog Istoka i Afrike, i to u većem broju. Mađarska policija je saopštila da se u prvim nedeljama nove godine broj uhvaćenih migranata na granici kretao oko deset, a krajem januara i početkom februara se dešavalo da su zadržali čak i sedamdeset migranata. Prema reportaži RTV „Panon“ tokom vikenda se moglo videti samo nekoliko izbeglica u Subotici, a i mi smo juče imali slično iskustvo.

granica zica bunker (2)
U čekaonici željezničke stanice u Subotici, na klupama se odmaralo troje mladića. Teško smo se sa njima sporazumevali, nisu govorili ni nemački, ni engleski, a jedan od njih je želeo da razgovara na francuskom. Abdulah je nešto razumeo engleski, on nam je rekao da su stigli iz Iraka i da su u Suboticu došli prethodno veče. Sa svojim drugovima, Tarikom i Aladinom, čeka voz za Beograd, a odande želi da stigne u Nemačku. Mladić je izvadio novčanicu od 50 evra na kojoj se videlo da je ranije pocepana pa lepljena selotejpom. Žalio se kako ih je mafija prevarila i ponudio je novčanicu da je kupimo od njih za 20 evra. Pokazuju zid gde je neko na nemačkom napisao da je ovo Srbija, a ne EU, i da se odavde mora krenuti dalje. Verovatno je napisan za one koji eventualno misle da su već stigli u šengensku zonu.

Radnica u javnom toaletu na željezničkoj stanici je potvrdila da su trojica mladića stigli prethodno veče. Kaže da dnevno stiže oko četiri ili pet izbeglica i da odlaze prema Beogradu. Nije znala da kaže odakle stižu, da li dolaze u Suboticu vozom ili nekim drugim prevoznim sredstvom. Priča kako su mladići prethodne večeri konzumirali alkohol u većim količinama, a nakon toga su hteli u toalet, a da ne plate, ali ih ona nije pustila, te da su je zbog toga počeli gurkati. Bilo joj je krivo što se policija baš retko pojavi na stanici. Inače, izbeglice se mogu smestiti samo u manjoj čekaonici, na desnoj strani željezničke stanice, dok je velika čekaonica u centralnom delu zgrade zaključana.

Saznali smo i to da nekolicina izbeglica koji dođu u Suboticu, tu stižu slučajno, a kada shvate da ovo još nije Evropska Unija, i da ne mogu da pređu granicu zbog ograde, onda se vrate u Beograd.

Na autobuskoj stanici uopšte nismo videli izbeglice. Muškarac koji radi u trafici u čekaonici, rekao je da je rano ujutru stiglo četiri ili pet migranata koji su otputovali autobusom koji je išao za Beograd. I on je takođe rekao da dnevno stiže oko četiri ili pet izbeglica, oni obično štrče iz mase.

Posetili smo i nekadašnju ciglanu na kraju grada gde takođe nismo sreli nikoga. Razbacani delovi odeće, prazne konzerve, limenke od piva označavaju ranije odmorište izbeglica. Na jednom mestu, u hrpi smeća, nalazimo veliki broj plastičnih žutih jaja, ona od Kinder Surprise-a. Očigledno su zaostala iz humanitarnih paketa, koje su dobijala deca. U izbegličkom centru koji je pod patronatom republičkog Komesarijata za izbeglice, takođe je sve mirno. Stoje dva automobila koje je komesarijat zadužio da kontrolišu ovo područje. Od njih smo saznali da kod njih nije bio smešten niko osim jednog jedinog slučaja, kada su došla dva autobusa sa izbeglicama, koje su nakon pola dana odveženi dalje. Izbeglice ovde nisu stizale ni organizovano, ni pojedinačno.

Na Paliću, gde su se ranije izbeglice takođe zadržavale u većem broju, sad nismo sreli ni jednog migranta, a naselje živi svoj uobičajeni život.

Iz razgovora se zaključuje da većina izbeglica koji stignu u Suboticu, svoj put nastavljaju prema Beogradu odakle ipak mogu organizovano da idu dalje. Nekolicina je viđena u blizini Majšanskog mosta, ali su oni prugom, koja ide prema Budimpešti, pokušali preći u Mađarsku. Uprkos raznim glasinama čini se da putni pravac izbeglica zaobilazi Severnu Bačku, izuzev baš nekoliko slučajeva, kada se izgube ili kada pojedinačno pokušaju da se domognu Unije.

 

Magyar szoKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: