Aerodrom Bikovo na mapi aerodroma Srbije

Kako prenosi Tanjug, Ministarstvo za infrastrukturu već od sledeće sedmice započinje projekat razvoja malih i sportskih aerodroma u Srbiji u okviru kojih se nalazi i aerodrom u Subotici, tačnije Bikovu. Ova inicijativa je započeta na osnovu Master transport plana koji je ministarstvo usvojilo pre koji mesec.

Slika

"U ovom trenutku postoji problem da, ukoliko neko želi avionom da sleti u Kraljevo ili Suboticu, prvo mora da ode na beogradski aerodrom i tu da obavi carnjenje i ostale procedure, pa tek onda da ide tamo gde je pošao, što je potpuno neracionalno", istakao je državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković u Privrednoj komori Beograda, na skupu o Master transport planu Srbije.

On je naveo da će realizacija pilot projekta za razvoj "tercijarne mreže" aerodroma u Srbiji praktično početi sledeće sedmice, studijskom posetom Sloveniji i Austriji, na osnovu čega će biti definisan institucionalni i zakonski okvir.

Malih i sportskih aerodroma ima u Novom Sadu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Valjevu, Kikindi, Kostolcu, Beogradu, Paraćinu, Kruševcu, Kraljevu, Leskovcu, Trsteniku, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Smederevu i Pančevu. Oni se koriste za avio-taksi, letenje za sopstvene potrebe i slično, rekao je Miljković.

Državni sekretar je kazao da je cilj da se kroz razvoj tercijarne i sekundarne mreže – koja obuhvata aerodrome sa pistom u Kraljevu, Batajnici, Boru, Užicu i Vršcu, ali koji nisu u saobraćaju, napravi aerodromski sistem koji će omogućiti uspostavljanje Beograda kao vazdušne luke, što će pomoći i razvoj nacionalnog avioprevoznika.

"Da bi se Master plan realizovao potreban je zakonski okvir. Novi Zakon o vazdušnom saobraćaju biće do kraja ove sedmice kompletiran, u utorak će biti pred vladinim Odborom za privredu, a u četvrtak bi predlog tog zakona vlada trebalo da usvoji na sednici", naveo je Miljković.

On je najavio da bi taj zakon trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri na jesen.

"Radi se, takođe, i nova Strategija za razvoj vazdušnog saobraćaja u Srbiji, koja će biti gotova u toku ove godine, kao i Državni program bezbednosti u vazdušnom saobraćaju, koji je obavezan po najnovijim standardima", dodao je državni sekretar.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: