Afera „Ciganski baron“

Đerđ Kolompar je bio daleko od toga da bude aristokrata, čak i u ciganskom „plemstvu“. Bio je običan nadničar u Horgošu.

Nije mogao da zna za poznatu operetu Johana Štrausa „Ciganin baron“, kada ga je pozvao upravnik zadruge i ponudio mu da se fotografiše za etiketu koja se sprema za novo vino. Te 1963.godine, Đerđ je dobio 10 000 dinara da postane zaštitno lice novog proizvoda, belog vina „Cigany baro“.

Ovakvi, danas uobičajeni marketinški potezi, u ono vreme mogli su da imaju sasvim neželjene implikacije.

Tako se desilo i građaninu Kolomparu, kada se njegov lik preko noći pojavio na etiketama, plakatima i reklamama, da postane predmet zadirkivanja, da ga po njegovim rečima, zavitlavaju i u kafani i na poslu, gde su mu govorili da mu sada ne treba posao nadničara, kada je postao BARON.

Da li je došao na ideju Đerđ, ili možda na nagovor spretnog advokata Piukovića, tek ovaj slučaj je dospeo na sud ali i na novinske stranice. Javnost je živo pratila suđenje i napore jenog Roma i nadničara, da istera pravdu i dokaže svoju tvrdnju da je doveden u zabludu.

Prvu tužbu i zahtev za isplatu 960 000 dinara, sud je odbio uz obrazloženje da je postojao ugovor između „manekena“ i proizvođača vina Hovip i PPK Palić (kasnije „Slovenija vino“). Ipak, žalba vrhovnom sudu je dala rezultat. Nadničaru Kolomparu je imalo biti isplaćeno 600 000 dinara zbog moralne štete, a sve etikete uništene.

Prvobitna reklama na kojoj je Đerđ Kolompar u ulozi „Barona“
( reklama u časopisu 7 nap, decembar 1963. godine)

cigany_baro

Nema svadbe niti može biti fešta,
gde nema horgoškog vina sa peska !

 

Sa proizvodnjom vina se nije stalo  pa je pronađen novi lik za junaka Štrausove operete, odnosno etiketu popularnog vina –  Cigány báró. Bio je to Horvat Ferika, sekratar preduzeća.

baro-cigany

 

 

 

 KOMENTARI

  1. Lansky kaže:

    Mečkari na Halaškom putu (Karađorđev put), tridesetih


OSTAVITE KOMENTAR