Agrokombinat prodat ispod cene

Оsnovno tužilaštvo u Subotici pripremilo je tužbu povodom sumnji na nezakonitosti prilikom prodaje Agrokombinata, a direktno prozvani su agencija za veštačenje, koja je uradila procenu vrednosti Kombinata, direktor Agrokombinata Zoran Branković, stečajni upravnik Šandor Šomođi i kupac, odnosno firma Matijević, saopštio je predstavnik malih akcionara Josip Ivanković.

 

AGROKOMBINAT

 

Agrokombinat je nakon dve godine stečaja, od 2004. do 2006. godine, i šest godina u statusu reorganizacije, definitivno prodat 2012. godine za ukupno 763,828.412 dinara, dok mali akcionari tvrde da njihova firma realno vredi bar 2,5 miliona evra više. Oni su na osnovu prikupljenih dokaza o nepravilnostima i tokom stečaja i tokom reorganizacije, podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih lica još 2009. godine, i kako kažu, upravo je ta krivična prijava bila polazište Osnovnog tužilaštva da konačno pokrene i tužbu.

 

Mali akcionari tvrde da je procena i vrednosti pratećih objekata u Agrokombinatu manja od njihove realne cene, a da je posebno umanjena cena zemljišta.

 

"Zemljište je prodavano po 3.700 evra za III klasu, odnosno 4.500 evra za drugu klasu, dok se danas zemljište čak i lošijeg kvaliteta u subotičkom ataru prodaje za oko 10 hiljada evra po hektaru. Mi smo to predočili stečajnom sudiji Iloni Stajić, ali je ona rekla da je cena u redu", navodi Ivanković.

 

On ističe da su u toj proceni navedeni neshvatljivo veliki troškovi stečaja, i iznose čak devet miliona evra. Inače, prema prvom planu reorganizacije, stečajnom upravniku je bio namenjen honorar od 540.000 evra, a u drugom od 109.000 evra, ali akcionari nemaju podatak koliko je za taj angažman novca isplaćeno.

 

Praktično sve ostale obaveze koje je Kombinat imao manje su od troškova stečaja. Mali akcionari očekuju da se istraže sve činjenice oko prodaje i ostalih delova kombinata, poput silosa koji je kupila Viktorija grupa, ali i ukupni prinosi, koji u stvari nisu ni uneti kao kapital preduzeća.

 

Šteta 20 miliona evra

 

"Direktor Kombinata, stečajni upravnik i stečajni sudija, kao i predsednik Upravnog odbora su svakako znali šta se dešava oko prodaje – a mi smatramo da je šteta u prodaji oko 20 miliona evra – i zato je dobro što je tužba konačno pokrenuta. Ipak, očekujemo da sud uzme u obzir i dokaze koje su akcionari prikupili tokom ovih godina, ne verujemo da su istražitelji uspeli da sve to urade", kaže predsednik Samostalnog sindikata Subotice Milan Popović.

 

DANASKOMENTARI

 1. laki kaže:

  Nije Agrokombinat jedini koji je prodat ispod cene. Velika većina uspešnih društvenih preduzeća je otišla u ruke tajkuna i mutivoda za neverovatno sitan novac.

  Nadležni, proverite npr. kako je Subotička Mlekara otišla u ruke verovatno najjačeg srpskog tajkuna ispod knjigovodstvene vrednosti. Ili… možda tog tipa ne smete da dirate?!

 2. Lenin kaže:

  …stečajnom upravniku je bio namenjen honorar od 540.000 evra?!!!

  Хонорар?!!!   Хороран!!!

 3. Sime kaže:

  Raspitajte se ko je kupio potplativsi pojedince drzavnu zemlju od Agrokombinata koja nikako ne moze biti predmet prodaje, a na toj zemlji su sada hale koje su iznajmljene Siemensu i Ideji Velpro. Vlasnik te zemlje je trenutno predmet tuzilastva za organizovani kriminal u BG. i u pitanju je strani investitor, a sada Srpski drzavljanin. Moram da napomenem ne zahvljujuci drzavnim organima, ne zahvlajujuci lokalnoj vlasti, ne zahvaljujuci republickoj vlasti, vec iskljucivo zahvaljujuci pojedincima ovo ce se sada otpetljavati i biti predmet restitucije. Imajuci u vidu da je prijava za spornu kupovinu drzavnog zemljista AK od strane jednog stranog investitora u Subotici predata sa svim dokazima nedavno tuzilastvu za org. krimanial i na njoj se radi intezivno, dobrodosli su svi dodatni podaci i saznanja, koji mogu biti i anonimni kako bi tuziocu dostavili sto vise informacija vezano za istu radi operativne provere. Radi se o kupovini zemljista  iz 2002. i ko ima vise detaljima koji mogu biti od pomoci,  zamolio bih sve koji imaju iste da pisu na email zemljiste.kupovina@gmail.com Cilj je da se pocinioci kazne u skladu sa zakonom i zemlja vrati vlasniku, drzavi. Ovoga puta preskocen je sud u Subotici jer tu predmet koji je predat ocigledno dugo stoji iz nepoznatog razloga, a u Bg. su vrlo zainteresovani da se stvar istera do kraja i preipita stajanje predmeta. Ovo o cemu pisem ce se raditi sistemski i profesionalno, barem za taj deo price AK, budite uvereni. 

 4. Mister No kaže:

  Price za malu decu.Sve su to ista , mora se priznati zilava g……a .Stecajna mafija i oni koji ih tuze jedu istom kasikom, braca .cool

 5. Mister No kaže:

  Kojom logikom stvari idu u Srbiji ne bi me cudilo da tuzeni stecajni upravnik i njegova ekipa posle izbora dobiju jos bolji drzavni posao.Ne mogu im prismrditi, mnogo su jaki.Ovo su predizborni fazoni.cheeky

 6. jovo kaže:

   

  Mister No:

   

  Price za malu decu.Sve su to ista , mora se priznati zilava g……a .Stecajna mafija i oni koji ih tuze jedu istom kasikom, braca .cool

   

   

  Ovde napišite odgovor…Objasnite tu vašu tvrdnju da stečajna mafija i oni koji ih tuže jedu istom kašikom. U ovom slučaju, oni koji tuže su mali akcionari Agrokombinata.

 7. Anonimni kaže:

  @ jovo   Primite moju duboku ispriku , nisam procitao tekst do kraja.U zurbi sam procitao samo pocetak, nisam stigao do dela u kojem se kaze da pravdu traze ojadeni akcionari.Neka im je Bog u pomoci .To sto oni traze pomoc od drzavnih institucija je kao kad bi kokoske trazile pomoc od lisice.Izvinjavam se jos jednom zbog moje brzopletosti.

 8. Mister No kaže:

  @ jovo   Primite moju duboku ispriku . Bio sam u zurbi i nisam procitao tekst do kraja .Mislio sam da je drzava pokrenula istragu.Ojadenim akcionarima neka je Bog u pomoci a to sto traze pomoc od drzavnih institucija je kao da kokoske traze pomoc od lisice.Stecajni postupci unazad nekoliko godina su radeni sistematski i brizljivo i mislim da je nemoguce stvari vratiti u prvobitno stanje.Ako akcionari imaju jaku zaledinu mislim da maksimalno mogu izvuci par stotki po glavi .Pomolicu se za akcionare jer ponavljam da jedino Bog moze da im pomogne.

OSTAVITE KOMENTAR