AI: “Užasan odnos prema tražiocima azila od strane mađarskih vlasti”

“Užasan odnos prema tražiocima azila i zakomplikovani postupak ocenjivanja molbi za azil su cinični trikovi čiji je cilj da se tražioci azila odbiju od sve militarizovanijih mađarskih granica” – saopštava Amnesti internešnl u izveštaju o situaciji oko izbeglica u Mađarskoj.

U izveštaju objavljenom juče u Londonu se naglašava da su mađarske vlasti primenile brutalnu silu prema hiljadama izbeglica, među njima i prema deci bez pratilaca, da mađarske vlasti protivzakonito vraćaju izbeglice u Srbiju, ne proveravajući da li im je potrebna zaštita i da ih nezakonito zadržavaju u prihvatnim centrima.

Naglašava se da je mađarski premijer Viktor Orban “vladavinu prava zamenio vladavinom straha”. Dodaje se da su uobičajena praksa napadi na izbeglice i migrante i protiv međunarodnih garancija koje postoje da ih zaštite. “Otrovnu referendumsku kampanju prati otrovna antiizbeglička retorika” – xsaopštava AI.

Pojedine osobe koje su razgovarale sa stručnjacima AI kažu da su pri vraćanju u Srbiju mađarske vlaste primenjivale neopravdanu silu, da su tražioci azila pretučeni, da ih šutiraju i napujdavaju pse na njih.

Zahtevi za azil se u većini slučajeva odbijaju s obrazloženjem da je Srbija bezbedna treća zemlja – prenosi delove izveštaja mađarska državna novinska agencija MTI.

Džon Dalhujzen, programski direktor AI kaže da ksenofobima i populistima ide u prilog to što evropski lideri ne sprovode odlučne mere u vezi sa kršenjem pravnih akata EU u Mađarskoj, što predstavlja veliku opasnost za pravnu državu i poštovanje ljudskih prava.

Kako prenosi MTi, izveštaj ima 30 strana, a predstavnici AI su početkom avgusta u Mađarskoj, Srbiji i Austriji razgovarali sa 143 osobe, među njima 129 izbeglica i migranata, ali i sa zvaničnicima, policajcima i predstavncima nevladinih organizacija.

 

Vajdasagi MAKOMENTARI

 1. i kaže:

  To je ok, posle Srbija treba da ih vrati sa obrazlozenjem da su Makedonija i Grcka sigurne zemlje pa nek se oni pate sa njima , kad vec nemozemo da ih spakujemo i posaljemo u Ameriku!

 2. laki kaže:

  Bravo za Orbana!!! Da je naš bar samo sličan?!

 3. Pravda kaže:

  Orban je Najbolji predsednik u Evropi! Sve migrante nazad u njihovu pustinju!!!!

 4. Megille kaže:

  Vučič Šandor di si ulizivao si se Merkelici ,ali ona je pukla…pa sada ti ne drži leđa ???

 5. rax kaže:

  sandor se nije ulizivao vec je uzeo pare od eu i to velike. citam juce, da vulin hoce jos para posto izbeglice pristizu dalje. ovi nasi “intelektualci” misle da u eu sede tome sa kupljenim diplomama. tako je i bugarska mislila, pa su im zavrnuli slavinu, kada su videli kako nestaje novac u dzepove politickih lopova.

 6. punisher kaže:

  prenesite vi ovom AI, da nek gledaju svoja posla. Ako im bas trebaju, mogu slobodno da posalju avione po njih pa nek ih ljube i prime kao hoce. Ovi liberali su vece zlo od crne kuge

 7. Jozef Kerekes kaže:

  Dobijaju tacno ono sto su zavredili

 8. Mister No kaže:

  Šta znači užasan odnos ? Mislim da je u redu što Mađari ne žele da puste u Mađarsku ljude bez papira tj.potvrde o identitetu. Prema onima koji mogu da dokažu da dolaze iz ratnih zona, ne postupa se užasno. Naše ljude ( Jugoslovene ) koji su bežali od rata su primali , ali morali su da se legitimišu. Ne vidim zašto bi trebali primati ljude koji ne žele ni otisak prsta da daju . Ja ću dati otisak prsta ako traži validna osoba bilo kad , mirna mi je savest.

 9. Pumpi kaže:

  Tako i treba lomi ološe

OSTAVITE KOMENTAR

+ 24 = 34