Akcija: Potpisujem protiv nasilja nad ženama

U Subotici je ove godine evidentirano 60 žrtava nasilja u porodici, a od tog broja 49 čine žene starije od 18 godina, dok je u 36 slučajeva nasilje vršeno nad ženama starosnog doba od 26 do 64 godine.

 

nasiljeU Subotici je nasilje u porodici u blagom porastu. Prošle godine bilo je 65 slučajeva nasilja, a ove godine je već zabeleženo 60. U većini slučajeva žene su same prijavile nasilje u porodici kada su po prvi put postale žrtve. Autonomni ženski centar je pokrenuo akciju: "Potpisujem protiv nasilja nad ženama”.

 

Potpisujem da …. NE želim da živim u strahu, NE želim da budem pretučena, NE želim brak pod prisilom, NE želim da budem praćena i proganjana, NE želim tišinu posle poziva u pomoć, NE želim nasilnike na slobodi.

 

Tokom ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju, prema podacima Savetovališta za borbu protiv nasilja nad ženama koji su uzeti iz štampe i policijskih izvora nastradalo 76 osoba, od čega 40 žena, a da je bilo i pet slučajeva čedomorstva. Prema njihovim podacima prošle godine je ubijeno 28 žena, a sada 45.

 

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvoj konferenciji feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanoj u Bogoti 1981. godine. Na konferenciji, žene su govorile o nasilju u porodici, silovanju i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan secanja na sestre Mirabel.KOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    ne poricem da postoji nasilje da ga vecinom cine alkohol.nedostatak.novca ,pameti tolerancije i sl ali vas molim da bar jednom napisete nesto orazlozima onih koji cine nasilje.dali covek koji dodje sa posla yatekne decu na ulici ,zenu u krevetu sa drugim muskarcem treba da izljubi zeni i njenog prijatelja zatim uvede decu unutra da vide svoju mater zadovoljnu.ovo navodim samo kao primer da razmotrite problem sa svih strana pa tek onda donosite zakljucak.a ko je jednom bio kod socijalnih radnika u subotici jasno mu je da je dosao na vec donesenu odluku [korupcija] u ovoj ustanovi je kucni ljubumac.e sad dodje ono njihovo ajde dokazi, i to moze vrlo lako samo trba organ iznad njih da im kontrolise odluke.

  2. Petar.SU kaže:

    Podrzavam!

OSTAVITE KOMENTAR