Akcija podvodnih istraživača Vojvodine

Nedelja, jutro  na Tisi, tek što je sunce izašlo,  vrućina je već počela da se oseća. Kada si blizu vode, osim osećaja jedne svežine, ugodnosti i ležernosti, letnjem suncu se otupljuju zubi. Ipak treba pripaziti i u hladovini i u vodi jer pojačano zračenje može prilično da naudi neopreznim kupačima.

U takvom ambijentu, na brodu-bazi  *Tisin cvet*- Senta , koji je zauvek usidren, teku zadnji dogovori pred akciju podvodnih istraživača Vojvodine. Predsednik Vikor Laslo je skupio ekipu i sada se dele konkretni zadaci. Đorđe Branisavljević je odgovoran za plan  izvođenja akcije i bezbednost ronilaca . Njegov zamenik Habram Đerđ je ovaj put određen za rezervnog ronioca . U slučaju da sonda zapne u nešto na dnu , on će se spustiti na dno i rešiti problem. Pomorski diverzanti (bivših nam država) se razumeju bez previše teksta, pogotovo što su obojica iskusni ronilački instruktori.

Kiš Bela, pukovnik u penziji i specijalista za neaktivirane avio bombe , sa kolegom Sašom, potegnuli su iz Beograda sa magnetomertiskim uređajem pomoću  kojeg  će se danas pretraživati dno Tise na predpostavljenoj poziciji čuvene senćanske bitke. Ovaj uređaj može da otkrije do dva tri metra ispod dna reke, svaku devijaciju zemaljskog magnetizma. To je za nas već znak da je područje zanimljivo i obeležavaće se  GPS pozicioniranjem.

Ostatak događaja , odvijao se rutinski: dolazak na poziciju spuštanje sonde do iznad dna i početak pretraživanja po unapred utvrđenoj šemi vožnje čamca. Pretražen je sektor od bačke do banatske strane u dužini od oko 200m. Rezultat je bio očekivan. Prema banatskoj strani,u jednom nizu pojavljuje se magnetska devijacij što je za nas dobar znak. Predstoje nam još ultrazvučna trodimenzionalna snimanja i magnetometriska-protonska merenja.

 

Ove predradnje su neophodne za početak ozbiljnih radova . Nadamo se da će radovi moći početi u avgistu mesecu. Treba da traju mesec dana a ako se nalazište tj. pozicija pokaže  tačnom…

 

Subotica  11.07.2011

B.Đ.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + = 4

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: