Akcionari traže obustavu stečaja Agrokombinata

Udruženje akcionara i samostalni sindikat akcionarskog društva Agrokombinat "Subotica" zatražili su danas obustavu stečaja ovog Agrokombinata.

Predsednik skupštine akcionara Josip Ivanković rekao je na konferenciji za novinare da akcionari ovog preduzeća traže od stečajnog upravnika i upravnog odbora da im se podnese izveštaj o radu za 2009. i 2010. godinu, izveštaj o stanju preostalog duga poveriocima, stanje novih zaduženja i izveštaj o imovini Agrokombinata koja je stavljena pod hipoteku.

"Stečjani postupak ovog preduzeća počeo 2004. godine, kada su akcionari činili većinske vlasnike sa 58 odsto učešća u imovini", kazao je on dodajiući da je tada za stečajnog upravnika imenovan Šandor Šomođi i da je tada vrednost Agrokombinata "Subotica" procenjena na 16 miliona evra "što je smešno mali iznos za takvo preduzeće".

Ivanković je kazao da je stečajni postupak krenuo u jesen kada su obaveze ovog preduzeća bile uknjižene, a prihodi na njivama. Zatim, dodaje on, 2006. godine je došlo do reorganizacije kada je bilo moguće naplatiti zalihe i potraživanja oko pet miliona evra čime je stečaj mogao biti obustavljen.

"Sa pet miliona evra, 2006. godine se ne izmiruju dugovi i ne okončava stečaj već se isti produžava do 31. decembra 2013. godine", naveo je Ivanković.

Prema njegovim rečima, Vktorija grup iz Novog Sada otkupljije potraživanja koja se naplaćuju do 2013. godine i postaje većinski vlasnik Agrokombinata.

Ivanković je ponovio da akcionari traže sprovođenje detaljne istrage od nadležnih drzavnih organa u ovom preduzeću.

Predsednik upravnog odbora Samostalnog sindikata Agrokombinata Milan Popović pozvao je predsednika Srbije Borisa Tadića i ostale nadležne institucije u Srbiji da počnu da primenjuju zakone koji postoje u ovoj državi.

"Ako u Srbiji nastave da vladaju partijski sistemi, a ne državne institucije, narod će početi sve masovnije da izlazi na ulice", rekao je Popović dodajući da je pre šest godina Agrokombinat zapošljavao 660 radnika, a da je danas tamo zaposleno svega desetak ljudi.

Izvor: BetaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: