Akinek fénye nem oxidálódik

Karády Katalin az a színésznő, akinek pompázatos karrierje mindössze néhány éven át tartott, de komoly mérföldkő, mint a nő eszmenyi kepének körlírásában úgy a magyar film világában is. Életének titka után hiába nyomoznak, mint a jóindulatú kíváncsiak és a rosszindulatú szaglászók is, még ma is népszerű, megfejthetetlen nő, akinek fénye nem oxidálódik.

 

Születésekor a szülők Budapesten, Kőbányán a Százados úti lakónegyedben élnek, amely az I. világháború környékén a közeli művészteleppel együtt igazi „úri helynek” számított. A közelben lévő Kerepes úti Ügetőpálya írók, költők, szerzők színészek úri szenvedélyének központja. Az „ügető-láz” Katalin édesapját is megfertőzi, és a család bevételének jó része vándorol a fogadóhelyek pénztárcájába. A pénztelenség és általában nincstelenség és állandó családi perpatvarok miatt, gyermekkora nehéznek mondható.

1_Szuletesi_anyakonyvi_bejegyzes_1910

Születési Anyakönyvi Kivonat

Katalin szerencséjére Hollandia és Svájc épp akkor, az I. világháború után indított nagyszabású segélyakciót. Magyar gyerekek ezreinek tették lehetővé, hogy a nyomorból kiszabadulva, évekig a két jóléti államban tanulhassanak. Katalin is közöttük volt és hét esztendősen kijut St. Gallenbe.  Ott nevelkedik öt évig, pontosabban kétszer Svájcban és egy ízben, Hollandiában.   Visszafogott kifinomult öltözködési stílusát, a higiénés igényességet a külhoni nevelőintézetből hozza magával, amelyhez ráadásul magas szintű nyelvtudás párosul.  Anyanyelvi szinten megtanul angolul, németül, franciául és a flamandot is tökéltessen, elsajátítja.  Viselkedése visszafogott, beszédstílusa kifinomult, ami merőben eltár a hazai polgári stílustól.  Visszatérése után az iskolában hamar az érdeklődés középpontjába kerül. „Furcsasága” és mássága szimpatikus mind a gyerekek úgy a tanárok számára is.  Talán égy kicsit irigyek is voltak rá. Megjelenése és tehetsége miatt gyakran szerepel az iskolai önképzőköri előadásokon. Ekkor érzi először a „pódium varázslatos erejét”. Az alapfokú iskola elvégzését követően a Kereskedelmi iskolában fojtatja tanulmányait.  Nem érzi jól magát, nem találja helyét, a családi viszontagságok nyomást gyakorolnak rá.

3_Hazassagi_anyakonyvi_bejegyzes_1930

Házassági Anyakönyvi Kivonat

Talán menekülve a nyomortól és kiutat keresve váratlanul férjhez megy Vargha Rezső adóhivatali főtiszthez. A frigy mindössze pár hónapig tartott majd közös megállapodással elváltak.

2_A_fiatal_Kanczler_Katalin

 

A színművészet vonzotta. Egy meghallgatás után Cs. Aczél Ilona, a neves színészpedagógus vállalja oktatását.  Karády szerint, szigorú, következetes, de ugyan akkor végtelenül humánus pedagógusnak bizonyul, és ennek köszönhetően került később a Vígszínházba. Katalin megtanulja tőle a színpadi mesterség minden apró és nagyobb csínját-bínját, apróbb trükkjeit, gyakorlati útmutatókat kap, amelyek később is nagyon hasznosak válnak számára.

_Az_asszony_es_az_ordog_1939
Debütálása 1939. Február 4.-én az akkori Pesti Színházban történik, Somerset Maugham és Zoe Atkins „Az asszony és az ördög” c. darabjában. A pozitív sajtókritikák ellenére a siker elmarad. A következő színpadra lépésére egy újabb esztendőt kell várnia.

 

Közben, Zilahy Lajos saját, 1922-ben megjelent nagysikerű (és rögtön betiltott) „Halálos tavasz” c. regényéből ír forgatókönyvet. 1938-ban megalapítja a saját filmvállalatát Pegazus néven és belekezd a regény megfilmesítésébe.  Nagy odafigyeléssel Kalmár Lászlót bízza meg a film rendezésével, a zeneszerző Polgár Tibor.  Dr. Egry Iván a férfi főszerepével Jávor Pált bízza meg, aki már akkor ismert és közkedvelt színész volt, Ralben Edit a női főszerep betöltése már kicsit körülményesebb volt. Hosszabb megfontolás után Zilahy Karády Katalin mellett dönt.  A film bemutatója 1939. szeptember 21-én volt. (a filmet is hamarosan betiltják).

5_Megismetelhetlen_mozisiker__Halalos_tavasz_1939

Emlékeztetőül: A film témája a két nő között választani nem tudó, de a jóval szemben végzetesen a rosszhoz vonzódó férfi, végül öngyilkosságba sodródó és feloldozást nem nyerő sorsa.  Zilahy művének filmváltozata már a históriája folytán is teljes siker, és eleve új hangokat üt meg a magyar filmgyártásban. A sikerben osztozik a táncdalszerző Polgár Tibor is, aki Nadányi Zoltán költő szövegére írja az átütő sikert biztosító dalt. Jávor Pál és Karády Katalin híres jelenete: Jávor ül a zongoránál, és elhangzik a legendássá lett „Ez lett a vesztünk, mind a kettőn veszte…” kezdetű dal. Az erotikától túlfűtött hangulatban, a tánc során Karády fokozatosan leveti ruháit, amit a főhős, Jávor, a zongorán hagyott mézeskalács szív tükréből lat….. persze Karády fel is öltözik a szám végére, a cenzúra és a kor ízlésének megfelelően. Karády a megközelíthetetlen démont, a végzet asszonyát alakítja, aki romlásba pusztulásba viszi a vele kapcsolatba kerülő férfiembert. Abban a korban ez volt az első magyar „sztriptíz”, körülbelül annyi meztelenséggel, amennyi ma egy vasárnap délutáni ifjúsági tv-filmhez is kevés lenne.  A film bemutatása botrányt kavart, de annak ellenére enyhén szólva áttörő siker volt.  A históriája folytán is a jövőre nézve merőben megváltoztatja a magyar filmgyártás irányzatát. Az „Ez lett a vesztünk….” kezdetű dal az egy csapásra kialakuló mágikus mozi stílusnak lesz  egyfajta himnusza.

https://www.youtube.com/watch?v=2Wtb4mQNvgU

A siker döntően, mégis az első főszerepet játszó Karády Kataliné. A „Halálos Tavasz” olyan új színésznőt reverált aki eddig nagyon hiányzott a magyar filmgyártás égboltjáról, nem csak egy új női szféra, új arc, hanem egy új játékstílus is.  A sajtó áradozott: „Izgalmasan érdekes az az asszony, akinek minden mozdulata mérgezően forró, s akinek filmbeli romlottsága olyan megbabonázóan lenyűgöző, hogy ez a színésznő méltán játszhassa az ún. Zilahy filmek „végzet asszonyát”, aki öl, akiért ölnek, romba dönt, és aki mindent felperzsel, de maga is elég a szerelem tüzében.”

hqdefault

 

A „Halálos Tavasz”-al párhuzamosan megkezdődött a Karády őrület. A néző kapott egy olyan filmet, melyben egy barna hajú, sötétszemű, csöppet sem filigrán termetű nő, ellenkezőleg magas,  nem csacsog, hanem búg, nem szoprán, hanem alt, ráadásul vetkőzik, egyáltalán nem szép, de izgalmas és mindezek mellett öngyilkos lesz miatta egy férfi.  A férfinéző esztétikailag is gyönyörködhet Karádyban, aki teljes mértékben megtestesítette a titkos, izgalmas, elérhetetlen kapcsolatot.  A női nézők pedig az általa megformált úrilányban, a háborús időkben levezethetetlen és el nem élt szerelmi vágyaikat találták meg.  Zilahy ilyennek írta meg Ralben Editett, Karádyt ilyennek írták és élték meg a nézők – különben fogalmuk sem volt, hogy Karády milyen. A kör bezárult: szerették, mert azonosulni tudtak vele, vágytak az általa alakított szituációkra és szerették, mert megfejthetetlen és elérhetetlen volt. Sikerének másik kulcsa viszont hogy olyan szerepeket kapott, amelyeket csak ő tudott eljátszani.

0_Femme_fatale_szinesben

 

Egyed Zoltán, Katalin menedzsere a siker eufóriájában teremti meg a feltételeket arra, hogy Karádynak egy igazi hollywoodi sztárokhoz méltó imázsa kialakuljon. A nyugati világ ezt a típusú élményt már jóval korábban átélte. A hazai mozilátogatók is fokozatosan zárkóztak fel a modern nő eszményképének körülírásában. Az első „bubifrizurás „forradalmak” után ebben a folyamatban Karády személye egy komoly mérföldkő.

 

Folytatódik……KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR