Akrobacije loptom

Potezima čarobnjaka sa fudbalskom loptom oduvek su se divili dečaci širom sveta. Nekada su to bili Pele, Maradona, a danas Leo Mesi i Kristijano Ronaldo. Akrobacije sa loptom polako ali sigurno postaju sve popularnije među mladima. Reč je o slobodnom stilu fudbala, gde se neverovatnim  trikovima mame ovacije i aplauzi publike.

 

Dvadesetogodišnji Arijan Babičković iz Subotice je prvi šampion Srbije u fristajl fudbalu. On je  pobedio na „Red Bull Street Style“ kvalifikacijama koje su održane prošle godine u Beogradu i iste godine učestvovao je na Svetskom prvenstvu u  Kejp Taun-u u Južnoj Africi. Babičković je na -2 vežbao razne akrobacije, snimao svoje pokrete kako bi se što bolje pripremio za naredna takmičenja, a i da postavlja video klipove preko Youtuba.

 

Opsesija novih generacija koje su stasavale uz Youtube nije više  jurnjava između dva gola – već izvođenje trikova. Pravila takmičenja su jednostavna, tri minuta, dva igrača, jedna lopta. U „ringu“ prečnika 7 metara dvojica sportista se bore za prolaz u sledeću rundu. Sportisti imaju po 20 sekundi naizmenično da sudijama prikažu svoje veštine sa loptom, zadive publiku i sudije.

 

Za preteču ovog „sporta“ smatra se Dijego Maradona koji je žonglirajući zabavljao publiku na poluvremenima mečeva argentinske lige. Veruje se da je  freestyle fudbal nastao je u Evropi, a  popularnost je stekao početkom 21. veka.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR