Aktivisti Zelene oaze sade drvored izmeođu Subotice i Starog Žednika

Aktivisti Udruženja građana „Zelena oaza Subotica“ podigli su juče drvored u dužini od 1.600 metara na putnom pravcu Subotica – Stari Žednik.

Kako je navedeno iz tog udruženja, u pitanju je deonica od naselja Verušić do kanala, duga od 800 metara, sa obe strane puta.

„Plan je da spojimo drvoredom Suboticu i Stari Žednik i krupnim koracima idemo ka tom cilju. A nakon toga idemo i na putni pravac Subotica – Bajmok“, naveli su.

Aktivisti su zasadili celtis australis, poznatiju kao gelegunja, po kojoj je Subotica najpoznatija.

„Ovo je jedna vrsta koja se pokazala kao veoma otporna u veoma sušnim i ekstremnim uslovima kakva su postala naša leta“, ocenilo je udruženje.

Pomoć tokom akcije pružile su pojedine privatne firme i javna preduzeća.

„Mi ćemo se i u buduće truditi da budemo karika koja spaja sve dobre ljude i društeveno odgovorne kompanije kako bi zajednički nastavili od našeg grada praviti zelenu oazu“, naveli su iz udruženja.

 

NoviMagazinKOMENTARI

 1. Trovach kaže:

  Svidja mi se sto se sadi gelegunja i ne insistira se na autohtonim vrstama. Gelegunja se ovde dobro primila i prosirila i uslovi joj cak vise odgovaraju nego bagremu koji je krzljaviji nego u Americi. Predlozio bih da se pokusa i sa sejancima autohtonih vrsta voca vece bujnosti poput oraha, kruske, tresnje… Uzgred, kruska takodje nije autohtona kao ni jabuka, breskva, kajsija…

 2. Grof kaže:

  Da li ce ovo isto proći kao drvoredi posađeni prošle godine ?!
  Žalosno sto se ovakve akcije rade samo kao jefitni PR trik i nista vise.

  Drva se posade i osuše do sledeće godine… i nikom ništa
  – „ajmo ponovo istu akciju da sprovedemo i na isti nacin uzmemo pare … godinu iz godine „

 3. su kaže:

  @Grof
  treba praviti razliku između sns promocija na kojima se obaveno pojavljuje bakić , i onih inicijativa koje se sprovode iz privatnih donacija.
  ako vest počinje: Bakić posetio, prisustvovao….
  onda znaš.

 4. zozon kaže:

  @SU
  Ima bolesti koje ne bole.

 5. Nabukodonozor kaže:

  Gelegunje sade zbog suše ? :Ovde nešto ne štima,naime poznato je da to drvo za svoj rast koristi ogromne količine vode .tako da posle sadnje ove vrste zasada suše će biti još intenzivije.

 6. croat kaže:

  95% drvoreda posadjenih na putu za Palic su se osusila. Ja sam isto za gelegunju ili kako je jos zovu , bodjos. Bodjos , dobri dodjos !

 7. jovan kaže:

  @ Nabukodonozor : Podržavam ! Možda se poreznici pripremaju ukinuti namet za odvodnjavanje ? ! Ili možda naprave još veću sušu pa povečaju to davanje jer odvodnjavaju ,čak, i gradska građevinska zemljišta

OSTAVITE KOMENTAR