Aleksandar Saša Vuković (1953-2016)

Aleksandar Vuković rođen je 2. septembra 1953. godine u Subotici a košarkom se počeo baviti kao učenik u OŠ Ivan Goran Kovačić. Sa 16 godina debitovao je u prvoj ekipi Spartaka, a pre toga igrao za Srednjoškolac  i  Palić. Zamenio je Miletina u timu, a po njegovom povratku zadržao mesto u prvoj postavi. Sa 186 cm igrao beka (danas plejmejker ili jedinica), bio je izraziti šuter. U Klubu proveo  osam sezona, a u čak šest bio najbolji strelac i to u konkurenciji jednog Miletina i Horvata.

vukovic

Sa 22, 6 poena u proseku po utakmici ubedljivo je najuspešniji igrač Spartaka u istoriji. Protiv Borca u Banja Luci postigao 60 poena, što je apsolutni rekord Kluba u saveznom rangu. Igrao za kadetsku i omladinsku reprezentaciju Jugoslavije. Igrač savršene tehnike, sa virtuoznim potezima za vreme igre. O kakvom se igraču radilo govori podatak da je u duelu sa legendarnim Kićanovićem postigao 40 poena, koliko i plava “petica”, za koga smatra da je nenadmašan. Posle sjajnih igara u Spartaku, obreo se u Beogradu,  u ekipi OKK Beograd. Na prijateljskim utakmicama davao i po 30 poena za jedno poluvreme što će ga koštati angažmana. Posle pada u nemilost starijih igrača, ne uspeva da se izbori u postavi. Kasnije će pokušati u Igmanu, ali usled lošeg stručnog rada (treniralo se četiri puta na dan, dizao 120 kg sa 75 kg telesne težine), povredio je koleno, i posle još jedne epizode u Spartaku 1978. godine, u 25–oj godini prekinuo karijeru.

“Povreda jeste bila ozbiljna,  ali ne toliko da nisam mogao nastaviti, ali je to onda bilo tako” – sećao se Aleksandar. Da je jedan od najtalentovanijih igrača Subotice u pravu, videlo se kada je sa ekipom Medicinara (veterani Spartaka), osvojio prvo mesto na Svetskom prvenstvu medicinskih radnika u Francuskoj 1990. godine na kome su igrali i profesionalni igrači.

 

“Istorija subotičke košarke – TM”KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR