Alkohol – rizici i posledice – kad imate 15, 16, 17…

Alkohol koji se nalazi u sastavu alkoholnih pićaje prirodni proizvod koji nastaje u procesu alkoholnog vrenja šećera poreklom iz žitarica, voća ili povrća. Alkoholno vrenje ili fermentacija je proces u kojem se koriste mikroorganizmi, gljivice ili bakterije, koje menjaju šećer u alkohol.

 

Pri konzumaciji alkohola iz alkoholnih pića, on dospeva u krvotok i ima uticaj na centralni nervni sistem. Kod mladih ljudi u tinejdžerskim godinama mozak se još uvek razvija, i danas naučnici istražuju kakve efekte može imati konzumacija alkohola iz alkoholnih pića na njihov mozak.

 

Kako alkohol utiče na organizam?


Alkohol ima depresivno delovanje na centralni nervni sistem, usporava funkcije mozga i menja percepciju, emocije, motoriku, vid i sluh.

 

U veoma malim količinama, on nam može pomoći da se osećamo opuštenije i manje anksiozno, ali u većim količinama unetim u kratkom periodu uzrokuje veće promene u mozgu, uključujući i intoksikaciju. U zavisnosti od tipa osobe, intoksikacija može uticati da budete veoma raspoloženi i pričljivi, ili agresivni. Sve ovo prati konfuzija i dezorjentacija, vreme reagovanja se dramatično usporava (zato je opasno voziti i piti), čak se javljaju i promene u karakteru.

 

Unošenje velikih količina alkohola za veoma kratko vreme može dovesti do alkoholnog trovanja. Prvi simptom je obično povraćanje, jako izražena pospanost, otežano disanje, nervni ispadi, jako nizak nivo šećera u krvi, a rezultat može biti fatalan.

 

Zašto tinejdžeri konzumiraju alkohol?


Eksperimentisanje sa alkoholom u tinejdžerskim godinama je uobičajeno, neki od razloga za ovo mogu biti radoznalost, želja za opuštanjem i smanjenjem stresa, da bi se uklopili u društvo ili da bi izgledali stariji. Alkohol nam može delovati potpuno bezazleno u ovim godinama, mnogi odrasli u našoj okolini redovno konzumiraju pivo ili vino, a primamljive reklame su svuda oko nas.

 

Rizici i posledice


Nažalost, alkohol je kod nas veoma dostupan, pa jedino vi sami možete doneti odluku da li ćete ga konzumirati ili ne. Najveća opasnost je mogućnost razvoja zavisnosti, koja u kasnijim godinama dovodi do ozbiljnih oštećenja organa, pre svega jetre, srca i mozga. 

 

Među prvim organima koji stradaju je jetra. Oštećenje jetre može biti od blagog, preko uvećane i masne jetre, pa sve do ciroze, neizlečive i smrtonosne bolesti. Usled stalnog iritirajućeg dejstva alkohola na sluzokožu želuca i dvanaestopalačnog creva, može nastati čir. Veoma česta posledica je i zapaljenje pankreasa (pankreatitis), koje prate neizdrživi bolovi i visoka smrtnost, a kao posledica može da se razvije šećerna bolest, koja sama po sebi stvara nove tegobe. Akohol deluje i na kardiovaskularni sistem, te većina dugogodišnjih zavisnika od alkohola boluje i od povišenog krvnog pritiska, dok se kod pojedinih javlja i popuštanje i slabljenje srčanog mišića. Najosetljiviji na dejstvo alkohola su nervi. Usled alkoholnog oštećenja nerava, mogu nastati slepilo, impotencija, bolovi i trnjenje u nogama koje se može pogoršati sve do nemogućnosti hoda.

 

Redovno konzumiranje alkohola u mladim godinama značajno umanjuje sposobnost za učenje i pamćenje, otežava koordinaciju i umanjuje performanse u sportu.

 

Opasnost od povreda u alkoholisanom stanju se dramatično povećava, saobraćajne nesreće, problemi sa zakonom, utapanja, loše rasuđivanje i nezaštićen seks (neželjene trudnoće i seksualno prenosive bolesti) su samo neke od posledica.

 

Jedna studija u Americi je pokazala da tinejdžeri koji od 13-te godine redovno konzumiraju 5 pića i više dnevno imaju velike šanse da već u 24-oj godini pate od gojaznosti i povišenog krvnog pritiska.

 

Ako mislite da imate problema sa alkoholom, najbolje bi bilo obratiti se odrasloj osobi u koju imate poverenja, pre svega roditeljima, ali možete pričati i sa lekarom u Savetovalištu za mlade ili pedagogom u vašoj školi.

 

Svako donosi sam za sebe odluku, kad se radi o konzumiranju alkohola. Moguće je uživati na žurci ili koncertu isto, ako ne i više, kad niste pod dejstvom alkohola, jer kada vaš centralni nervni sistem funkcioniše kako treba, imaćete jasna sećanja na sve te lepe doživljaje u svom životu.

 

 

Izvor:

www.teenshealth.com

Za sve informacija pitajte nas na našem sajtu

www.apotekasubotica.rs

ili nam se obratite na telefon:

024/552-499KOMENTARI

  1. george kaže:

    BEZ VEZE.

OSTAVITE KOMENTAR