Alternativne sankcije i za prekršaje

U Subotici je do sada izrečen najveći broj kazni za izvršenje alternativnih sankcija od strane Osnovnog suda u Subotici, rečeno je na okruglom stolu koji je održan na Paliću. Tema je bila “Alternativne sankcije u prekršajnom postupku”. 

 

U planu je da se umesto kazne zatvora, koja se propisuje ukoliko prekršioc nema novca da plati novčanu kaznu izreknu alterantivne sankcije u vidu društveno korisnog rada.

sudije

– U skladu sa novim Zakonom o prekršajima izricaće se i kazne rada u javnom interesu. Na primer ukoliko neko nema novaca da plati kaznu jer nije vezao pojas u visini od 5000 dinara, može da mu se izrekne kazna od pet dana rada po osam sati. Međutim, pošto je zakonom propisano da može da se izrekne 360 sati rada u javnom interesu, a na primer za oduzimanje dozvole je propisana kazna od 100 hiljada dinara. Prekršilac može da odradi 360 sati i ostalo plati u novcu – rekao je Viljem Hrast, šef odeljenja za izvršenje alternativnih sankcija.

 

U Prekršajnom sudu u Subotici objašnjavaju da pojedini prekršioci koji nemaju novca da plate kaznu na ovaj način mogu da vrate dug društvu. Predsednik Prekršajnog suda u Subotici Ljubo Simić, kaže da kod nas u Subotici nije zaživelo izricanje alternativnih sankcija kako treba.

 

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Prekršajnih sudova sa područja Vojvodine, lokalne samouprave, policije, direktori javnih preduzeća i Ministarstva pravde.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR