Ambasador Austrije posetio Simens

Ambasador Austrije u Srbiji, Njegova Ekselencija gospodin dr Johan Ajgner, posetio je Siemens-ovu fabriku generatora za vetroelektrane u Subotici kako bi se bliže upoznao sa poslovanjem ovog industrijskog giganta u Srbiji.

„Raduje me poseta ambasadora kako bi se, kao i njegovi prethodnici, upoznao sa našim poslovanjem jer je ovo jedan od malobrojnih pogona u svetu koji proizvodi komponente za „zelene“ izvore energije“ izjavio je direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd, gospodin Tihomir Rajlić i dodao da fabrika svakog meseca proizvede više od 150 generatora za vetro-elektrane, a od svog osnivanja do sada proizvela je 14.500. Siemens-ova fabrika u Subotici ubraja se među deset najvećih izvoznika u Srbiji.

 

Ukupna snaga istaliranih generatora porizvedenih u ovoj fabrici je za 2.5 puta veća od ukupne instalirane snage u celom elektroenergetskom sistemu Srbije. Od ukupog broja vetrogeneratora instaliranih širom Evrope, 24.5 odsto je proizvedeno upravo u Siemens-ovoj fabrici u Subotici. Osim proizvodnje komponenti za dobijanje energije iz obnovljivih izvora energije, Siemens-ova fabrika je i energetski efikasna. Upotrebom energetski efikasnih mašina postignuta je ušteda od 2 MW, dok su zahvaljujući strogoj kontroli potrošnje vode i toplotne energije ukupni troškovi za energiju smanjeni za 15 do 20 odsto.

 

Dodatno, 75 odsto industrijskog otpada, koji dolazi kao nusproizvod u proizvodnji, reciklira se. Na ovom primeru se jasno vidi da je i u Srbiji moguće uspešno primeniti princip energetske efikasnosti i postati ekološki odgovorna kompanija, i uz to dobiti dodatni ekonomski efekat koji podstiče razvoj poslovanja.KOMENTARI

 1. i kaže:

  Inace gospodin Tihomir Rajlić je si umislio da je srpski politicar i da sve ispod sebe treba unistiti.Stvari u Simensu se polako ali sigurno mute i raspadaju.Nadam se da ce Nemci imati dovoljno pameti da posalju nekog svog da dovede stvari u red posto smo mi katastrofa u svakom pogledu.

   

 2. dasHHa kaže:

  Treba pokrenut inicijativu da sve kompanije(firme) cija ukupna proizvodnja se ostvaruje na teritoriji Grada Subotica za vise od 75% presele svoja sedista(upravne i nadzorne poslove)u Grad Suboticu.

  Efekat na gradski budzet bi bio dalekosezan.Vecina davanja po zaposlenom ostajala bi u gradu gde se najveci deo proizvodnje ostvaruje.Subotica bi ozivela za samo godinu dana.

  Zaustaviti i prekinuti beogradizaciju!

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: