Američki Ametek otvorio “biznis kampus” u Subotici

Američki proizvođač mikro-motora Ametek otvorio je u Subotici “biznis kampus” gde će biti zaposleno 500 ljudi.

amatec

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Otvaranju poslovnog centra od na 10.000 kvadratnih metara prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar privrede Gorana Knežević, ambasador SAD Kajl Skat, predsednici pokrajinske Vlade i Skupštine, Igor Mirović i Ištvan Pastor.

Vučić je rekao da Vlada Srbije nije dala subvencije Amateku i da je zahvalan što ta kompanija sarađuje s velikim brojem dobavljača iz Srbije.

U inustrijskoj zoni u Subotici gde je nova investicija Ameteka, po rečima Vučića radi 5.490 ljudi.

On je najavio da će od polovine 2019. godine biti završena 24 kilometra “ipsilon kraka” na Koridoru 10 koji je važan za privlačenje investitora u severeni deo Vojvodine.

Ametek u Subotici posluje od 2012. godine kada je fabriku otvorila nemačka firma Dunkermotoren u njegovom vlasništvu. Nova fabrika Ameteka u tom gradu otvorena je 2015. godine i u njoj se proizvode motori za male kućne aparate.

Ametek čije je sedište u Filadelfiji, ima godišnji promet od oko pet milijardi dolara i zapošljava više od 40.000 ljudi.

 

Izvor: N1KOMENTARI

 1. Gomboc u supi kaže:

  Odlično super vest

 2. Anonimni kaže:

  Tako su i domaće fabrike trebali prodati, ovakvim kvalitetnim investitorima a ne domaćem ološu koji osim ” pozajmljenih” para iz državnog budžeta nisu imali ni dinara u džepu niti se razumeli u biznis u koji ulažu..Eto, nezaposlenost u Subotici sa tamo nekih 50% 90-tih spala na 0 maltene sa ovom slobodnom zonom, još i fali radne snage..A to kako se sporo grade putevi u ovoj zemlji je neverovatno..uveren sam da i afričke zemlje brže rade..

 3. Zorica kaže:

  Bravo mada vise crvenih nego zelenih lajkova ali to je subotica sad ce.komentari negativni

 4. Prozivka kaže:

  Da mu nema Subotice, ON ništa ne bi otvarao!

 5. Vlada kaže:

  Biznis kampus obicno ne predstavlja proizvodni pogon. Mogao bi se tako nazvati u slucaju da se, osim proizvodnje, fokusiraju na razvoj zaposlenih pa da po ubrzanom postupku najbolje salju po belom svetu… Druga opcija je da se fokusiraju na djake dualnog obrazovanja sto moze biti mac z’ dve ostrice.

  “Biznis kampus”… hmm… videcemo, ali sta god se desava i otvara, bolje je nego stagnacija ili da se zatvara… jos jedna opcija za ljude u ind.zoni, a za neke mozda i karta da se zapali sa SRB pasosem na belo.

 6. ... kaže:

  Ali neka i obezbede platu kao u inostranstvu pa mladi nebi bezali odavde

 7. Mare kaže:

  Mogli su otici i u susedni Simens da se malo slikaju sa onim ljudstvom koji je ostao posle silnih otpustanja, raskida ugovora i slicno.

 8. Miki kaže:

  kolike su neto plate ovim radnicima?

 9. Sojic kaže:

  Robovanje

 10. obmana kaže:

  Nečudim se mlađim generacijama ali se čudim Severašima što ćute. U Bajmoku je Sever- imao pogon za proizvodnju mikro motora i pumpi. Izvozili smo po celom svetu.
  Mikro motori su se proizvodili od ostatka materijala pri proizvodnji većih motora.
  Postojala je konstrukcija i pogoni sa alatnim masinama-programirajući-
  Sve je prodato kao odpad Turcima i drugima. Sramota treba da je u prvom redu radnike Sever-a što su ćutali i nisu se borili za ono što se gradilo i radilo od 1923god.
  Ovo me sve podseća na Orvelov roman 84. Ko ga nije pročito neka ga pročita dashvati u kojem vremenu živimo. Sve u zoni je šraf ciger industrija. Sutra tamo neće ničeg biti .

 11. Miki kaže:

  Robovanje?Što to znači u konkretnim brojkama?

 12. Zorica kaže:

  Hvala za minuse znam i od koga su od svih onih sto su otisli iz subotice pa im je sad malo ili malo vise krivo sto se eto i ovde “robuje” kako neko rece ali ipak se zivi i svaki dan fala bogu dragom sve bolje je i bolje mada cu i sad dobiti minuse ali mije to drago neka samo izvolite…

 13. Gledač kaže:

  Šta je zapravo “biznis kampus”?
  Otvoreno je nešto gde će tek biti posla. Valjda bi trebalo da se otvori kad počne da radi a ne kad se nešto najavi da će početi. Zato ponovo isto pitanje. Šta znači pojam i šta to ovde u praksi znači “biznis kampus”. Kako komentarisati nešto što niko nigde nije objasnio. Ili je sve sramota da pitaju? 😉

 14. Anonimni kaže:

  Kakvo robovanje, u Severu kao nije bilo robovanje, plate su bile još gore i to za vreme 80 tih..Drugo, Sever se ne može ni porediti sa Siemensom i ostalim gobalnim fabrikama iz SZ u smislu tehnolgija, čistoće, organizacijom i svim ostalim…A šta je druga opcija..da posla uopšte nema..Šta bi vi, da budete plaćeni ko Švajcarci.? Čime ste to zalužili? Čudo što ovakve firme ulažu toliki kapital o ovu propalu državu..

 15. nekoime kaže:

  cisto za neupucene
  ametek je vec godinama u subotici, i u bescarinskoj zoni, bio je zakupljivao halu pored vetzavoda, istu onu koju je swarovski bio zakupljivao, dok se nisu preselilu u ovu halu…

  ajd da neko u tri lepe od subotice svrsava na ovu vest, ali u selu da ljudi ne znaju da ametek nije dosao “juce”, niti da je nova investicija…

  zasluzujete ovu vlast

OSTAVITE KOMENTAR