Američki portal Suboticu proglasio najbolje čuvanom tajnom na svetu

Dok se mase turista laktaju da što bolje snime Gaudijeve zgrade u Barseloni, 140.000 srpskih žitelja živi u najbolje čuvanoj tajni na svetu – vrhunskom delu art-nouveau umetnosti zvanom Subotica, piše američki portal “The Daily Beast”.

Subotica se opisuje kao grad izvučen sa stranica bajke, ističe se dalje u tekstu. Šarolike zgrade u stilu Ivice i Marice zaludeće korisnike “Instagrama” a ipak, iznenađujuće, Subotica nije dospela pod svetski radar turizma i dizajna uprkos tome što je na svega dva sata vožnje od Beograda, što je čini savršenim neotkrivenim blagom Istočne Evrope.

“Dejli bist” ukazuje da je ovaj grad naseljen već 3.000 godina, iako se prvi put pominje u pisanim dokumentima 1391. Američki portal pominje i istoriju grada, uključujući arhitekturu kroz vekove, te ukazuje da je Subotica smeštena na specifičnoj lokaciji – granici između Srbije i Mađarske koju opisuje kao kulturo raskršće.

Navodi se da današnja Subotica ima 12 znamenitih art-nouveau zgrada različitih stilova, uključujući hotel “Zlatno jagnje” i Gradski muzej. Kao atrakcije u mađarskom stilu ističu se Palić, vodeni toranj, Muzički paviljon i palata Rajhl, “svi raštrkani po malom gradu i oko Palićkog jezera koji se otkrivaju kao komadići zlata na mapi blaga”. Tu su i Gradska većnica i subotička sinagoga.

This Overlooked Serbian Fairy-Tale Town Is for You

Lepota tih zgrada, kako navodi “Dejli bist” nije rezervisana samo za fasadu, što se najbolje vidi na primeru sinagoge, koja je izgrađena 1902. Američki portal ukazuje da je to druga najveća sinagoga u Evropi, “što je iznenađujuće s obzirom da u Subotici ima svega oko 400 Jevreja”.

– Do 1940. je oko 6.000 Jevreja dolazilo u sinagogu, ali su ih tokom holokausta mađarske trupe predvođene nacistima poslale u Aušvic gde su ubijeni. Do 1970. bilo je samo 400 Jevreja u Subotici a 2004. njih 220 – ističe portal.

Obnova sinagoge započela je devedesetih i konačno je 2018. otvorena za javnost “kao zgrada u javnom vlasništvu sa namenom za kulturne i gradske događaje i za službu tokom jevrejskih praznika”. “Dejli bist” opisuje “veličanstvenu unutrašnjost u bež, crvenim, zelenim i zlatnim tonovima, sa vitražima na prozorima i detaljnim dizajnima na stubovima”.

Impresivnost koja preplavljuje nije ograničena samo na sinagogu, već se dešava širom Subotice, jer ovaj grad nije prestao da nadograđuje svoju bajkovitu okolinu tokom poslednjih 100 godina. Šarolike zgrade u ulici Korzo i ornamentalni dizajn lokala začinjavaju magično iskustvo koje su pokrenule gradske arhitekte početkom 1900-tih. Oni su svakodnevna mesta u malom srpskom gradu pretvorili u neverovatnu lepotu, ostavljajući trajni pečat za posetioce, zaključuje “Dejli bist”.

 

Blic, Daily BeastKOMENTARI

 1. Pablo kaže:

  Tako je!!!

 2. Zorica kaže:

  Jako lepa vest ,,,,,sad ce oni dokoni sto su otisli iz lijepe subotice da kazu svoje misljenje,,,,koje se normalno da se kosi sa ovim portalom,,,nazalost takvi smo

 3. Notar kaže:

  Pa da li je moguce da je za ovakav clanak neko stavio losu ocenu!? Cak i da je sve laz lepo je cuti… Id.oti!!!!

 4. Oki kaže:

  Lepa je Subotica, problem je u oronulim fasadama na Maksima Gorkog, imamo puno lepih fasada koje su pod zaštitom, a niko ih ne renovira. Kada bi se država i grad, pobrinuli za uže gradsko jezgro, oivičeno sa ulicama M. Gorkog, park Rajhla sa železničkom st, Vuka Karadžića, Petofi Šandora sa okolinom, Preradovićeva, Zagrebačka sa okolinom, ulicu braće Radić stare zgrade, Somborski put prvi deo sa okolinom. Tad bi to bilo pravo turističko mesto. Trenutno živim u malom mestu od 3000 stanovnika, koje ima oko 120 hotela i raznih land hausa, i svi su usmereni samo na turistu i za turistu, od koncerata na otvorenom za svaki praznik i vikend. Itd.

 5. Salamander kaže:

  Jako lepo opisano i istinito, tu postoji još bisera čije fasade trenutno nisu u najboljem izdanju ili se ne vide od drugih novijih zgrada. Na žalost polako gubimo taj identitet “grada iz bajke” koji je prepoznatljiv svima jer nas zaklanjaju beton i staklo što bi trebalo zakonom zabraniti makar za najuži centar – na žalost znam da će se naći uvek rupa u zakonu za onoga ko plati dovoljno.

 6. punisher kaže:

  Grad je stvarno lep, samo menedzment u poslednjih 30 i kusur godina ne vodi racuna o gradu. A sve propada neverovatnom brzinom.
  Jedno veliko hvala Viktor Orbanu, jedino on ulaze u nas prelep grad!

 7. Anonimni kaže:

  Ljubica

 8. Subotičanin kaže:

  Na slici je zelena fontana koja ne radi godinama,totalno devastirana.Odmah tu je zgrada pozorišta koja se renovira skoro 15 godina i razne afere je prate,preko puda bivši dom JNA koji je ruglo i pišaona na korzou, mnoge zgrade u centru su ograđene zrakom da pešaci ne prolazr jer otpada fasada.Gde je tu bajka,ili još bolje ,kakve ste vi bajke čitali?

 9. Gradjanin turista kaže:

  Lepo…A nase je da to cuvamo.

 10. Rut kaže:

  Subotica jeste prelep i ureden grad, ko drugačije kaze laže ili nije mrdnuo dalje od Subotice, pa nema pojma. Grad ne propada poslednjih ni 7 ni 30 godina, nego od mnogo ranije. Nesto se ne sećam da se tada neko mnogo bunio i zalagao za odzavanjemi fasada i svega ostalog. Ne preterujte.A o ulaganju Orbana i njegovoj ” pomoći”, bojim se “naplate”.

 11. Johnny kaže:

  Zgrade centra Subotice i arhitekura su zaista lepi, ali tu se spominje samo 20 -tak zgrada, dok je velika većina drugih u ruševnom stanju. Davno se prestalo ulagati u renoviranje fasada. Medjutim u Subotici treba ulagati i u infrastrukturu. Asfaltiranje ulica i trotoara čeka već više od dvadesat godina.
  Nadam se da turisti posećuju samo centar, a ne i prigradska naselja, gde je sve mnogo više oronulo.

 12. Balkan express kaže:

  Subotica jest lijepa ali je imala zlu kob da je dopala u ruke primitivnog gospodara.

 13. samo pitam kaže:

  Da li ova vest moze da motivise vlast da konacno ulozi koji dinar u ocuvanje kulturnog blaga? Da sredi zelenu fontanu, trotoare, grafite, mobilijar. I na kraju da natera vlasnike praznih placeva da odrzavaju barem elementarnu higijenu?

 14. Klavijaturista kaže:

  Ovaj tekst je znak da je Subotica biser koji ne sija kako bi trebala,jer je vode nesposobni,nedostojni,nevaspitani, neobrazovani i nadasve korumpirani ljudi koji ne osećaju duh grada.Zato Subotica postaje grad jeftine zabave,kupovine i radne snage što je daleko od mesta i vrednosti koje zaslužuje.Umesto kulturni i razvijeni centar ovog dela Evrope pretvorila se u orijentalnu kasabu jer je vodi njihov mentalni izdanak i dvojnik.

 15. vitabrevis kaže:

  Balkan express

  15. 08. 2019. u 13:58 Ja sumnjam u dvojicu!

 16. ffilozoff kaže:

  SUBOTICA je iznad svega !!!

 17. Msm kaže:

  Suzbijate lokalnog cara,Cakanj Lajosa.On nam je svetlost.Dajte mu ostatak Subotice i procvetacemo.

 18. Djuka kaže:

  Najlepsi grad na svetu.

 19. stormwatch kaže:

  @ffilozoff

  Oni koji neslavno vladaju Suboticom imaju drugi moto – Subotica je ispod svega!

 20. ČINJENICA kaže:

  Ne kitimo se tuđim “perjem”, jer je u pitanju nasleđe od starovremenih neimara. Nasuprot ostavini, građevine koje sadašnji nemari i mi s njima zajedno, ostavljamo u amanet potomstvu su: metalno-betonska skalamerija od nesuđenog bazena u šumi, nadograđeni deo pozorišne zgrade, zgrada preko puta ulaza u Gimnaziju, kao i ona u kojoj je “IDEA” u neposrednoj blizini, stakleni deo Žute kuće…Baš i nisu bog zna šta.

 21. Pravdoljub kaže:

  Subotica je lepa zahvaljjući nekim prošlim vremenima, budemo li dali da se nastavi sa rušenjem. Budemo li nemi pred onima koji Suboticu ruše bićemo turistička atrakcija, ali za one koji vole da posećuju mesta poput :Hirošime, Nagasakija, Černobila…..

 22. Likota kaže:

  I vote for handelaar!

OSTAVITE KOMENTAR