Analogni TV signal se gasi do marta 2015. godine

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obavestilo je građane koji TV signal primaju putem krovne ili sobne antene da je danas zvanično počeo tranzicioni period u digitalizaciji TV signala.

 

digitalna_televizija

 

Digitalni signal trenutno pokriva više od 90 odsto stanovništva Srbije i građani treba da počnu da se orijentišu na digitalni prijem, navode u Ministarstvu.

 

Do kraja februara sledeće godine u zonama predajnika Avala, Čot, Subotica, Sombor, Kikinda, Vršac, Rudnik i Crni Vrh Jagodina istovremeno će se emitovati analogni i digitalni TV signal.

 

U ovim zonama analogni signal se gasi 1. marta 2015. godine, a do 1. maja 2015. godine to će biti učinjeno i u ostalim zonama.

 

Kako ističu iz Ministarva, u navedenom periodu svi građani koji primaju signal preko krovne ili sobne antene treba da pređu na prijem digitalnog signala.

 

Za prijem digitalnog TV signala je potrebno da građani nabave odgovarajući STB (Set top box) uređaj koji se priključuje na postojeći televizor ili da imaju noviji model televizora koji podržava standarde DVB-T2 i MPEG-4.

 

Ministarstvo će materijalno najugroženijim kategorijama stanovništva obezbediti besplatne STB uređaje.

 

Kako se podseća, Srbija je preuzela međunarodnu obavezu da proces prelaska na digitalno emitovanje zemaljskog TV signala okonča najkasnije do 17. juna 2015. godine.

 

Pored kvalitetnijeg TV signala, digitalizacijom će se osloboditi frekvencije koje će se koristiti za bolje pokrivanje signalom mobilne telefonije i brži mobilni internet.

 

TANJUGKOMENTARI

 1. sarkovic kaže:

  Koga to interesuje pola drzave nema sta da jede,a oni se uhvatili digitalne televizije i evropske unije.Po ceo dan radim da bih izdrzavao porodicu i kad onda da gledam tu vasu digitalnu televiziju.Kada se misli nesto konkretno uraditi da narodu bude bolje?

 2. Anonimni kaže:

  Nabijem ja njihov DVB-T2 kad ga ni jedan novi TV uređaj nema… Taj koji ima, još uvek džedži u radnji a ja bogami neću da kupujem novi televizor da zamenim godinu dana star Smart TV…

 3. vokille kaže:

  Ovo su izjavili i pre 8 godina, pa nisu gasili, na svake pola godine ista priča. 

 4. ledenjak kaže:

  Ministarstvo će materijalno najugroženijim kategorijama stanovništva obezbediti besplatne STB uređaje.

   

  Što bi u prevodu kod nas značilo da će uređaji završiti u glavnom kod određene kategorije koja prima na veliko soc. pomoć i posle će se  to distribuirati preko buvljaka .

OSTAVITE KOMENTAR