Anamaria Babičković: Moji kulinarski počeci sežu od malih nogu

Subotičanku Anamariu Babičković gledali smo proteklih nekoliko meseci u takmičenju za kuvare amatere „Masterchef“. Iako joj je pobeda za dlaku izmakla, Anamaria je osvojila srce publike, a isto tako su na njenu adresu počele da stižu i brojne poslovne ponude. Ipak, čini se da je njen san da otvori sopstveni restoran u Subotici i tamo nastavi kuvanje.

TV Subotica

U borbu za titulu prvog „Masterchefa“ Srbije Anamaria je krenula sasvim spontano, prijavila se, kaže, nakon što je u razgovoru sa suprugom zaključila da to nije loša ideja, a nakon nedelja i nedelja kuvanja i odvojenosti od porodice, koja joj je i najteže pala, uspela je da uđe u finale. Tamo je za bod razlike izgubila, ali je sa takmičenja izašla kao moralni pobednik i miljenica publike. Priča nam da je u kuhinji od malih nogu, a iako je otišla kao amater, sada su njene veštine daleko od onih početničkih.

„Otišla sam kao kuvar amater i bila sam svesna toga, iako sam za sve ove godine definitivno učila iz dana u dan o kuvanju, jer je to moj hobi i moja sfera interesovanja, ali kada sam se našla oči u oči sa stručnim žirijem, sa sudijama, sa šefovima na svetskom glasu, shvatite zapravo koliko ne znate i da je to zapravo dobar put i dobar znak, zato što znate gde ste i na čemu ste i koliko treba da učite i da napredujete da dođete do takve pozicije, ali mogu reći da je moje znanje sada daleko veće“ – otkriva Anamaria.

Njeni kulinarski počeci datiraju od malih nogu i prvih koraka, rano je počela da kuva, prvo za porodicu, pa su pod bratovljevim uticajem njena jela postajala sve modernija i inovativnija. Sa putovanja se vraćala sa namirnicama i začinima kojih nema kod nas, a uporedo se tokom srednje škole i fakultetskih dana širio i broj ljudi koji je probao njene specijalitete.

„Samo sam krenula da kuvam i kuvam iznova i iznova, prvo svojim ukućanima koji su to oberučke prihvatili i koji su mi bili vetar u leđa, počela sam to da delim na društvene mreže i kada vidite podršku ljudi koji vas prate i pozitivne komenatre, bude vam milo i prosto tražio se momenat kada ću se oprobati u malo profesionalnijim kuvarskim vodama.“

TV Subotica

„Masterchef“ je za Anamariu bio potvrda da to što radi, radi kako treba i da ide u dobrom smeru. I pre odlaska na takmičenje njena strast bile su poslastice, pa je za njih i dobijala najviše pohvala. Njeni kolači terali su vodu na usta publici iza malih ekrana, ali su se vremenom i interesovanja proširila.

„Predstavljena sam kao neko ko najviše voli da pravi slatkiše i definitivno to jeste sfera u kojoj imam najviše znanja, ali kroz ovo takmičenje sam shvatila da me i te kako interesuju i druge stvari, da želim da se fokusiram na različite svetske kuhinje i pripremu i vegeterijanskih i veganskih jela, tako da se moja sfera interesovanja samo proširila i sada je jedna velika nedoumica šta sam zapravo ja i u čemu najviše uživam.“

Iako nije htela do otkriva detalje o planovima za otvaranje restorana, kaže da se nada da će u skorije vreme obradovati Subotičane i ponuditi im nešto što još nije viđeno kod nas.

TV Subotica



KOMENTARI

  1. zorica kaže:

    Puna podrska za Anamariju…Svaka Cast,,,Samo bilo bih dobro proveriti koliko kosta otvaranje jednog restoran..Cisto mali savjet…Inace super je,,,

  2. Pasulj klot kaže:

    Koliko ja vidim na fotografijama jela koja se serviraju po Subotickim elitnim lokalima, radi se o najobicnijoj malo bolje dekorisanoj fastfood i konvinijens gastronomiji. Jedina razlika je sto se u Zapadnoevropskim zemljama sve to servira na papirnim tanjirima i casama a u Subotici na kermaickom posudju. Spezijaliteti suvrlo ekskluzivni kao na primer pizza sa slaninom i slicne djakonije. U vezi otvaranja restorana postavlja se manje pitanje novca a vise se pita za koga i sta kuvati. Mali gastronomski vic : Novobobatas dodje u elitni lokal sa sta ti ja znam koliko zvezdica i poruci najskuplje sto je bilo na jelovniku. Kelner donese porudzbinu i servira po svim merilima jednog takvog lokala. Gost proba jelo na vrhu viljuske i kaze konobaru – molim vas donesite mi so, biber i ljutu pariku. Konobar ode pravo u kuhinju i kaze sta gost trazi. Izadje kuvar pred gosta i upita ga – kada bi vi gospodine kupili jednu Rembrantovu sliku da li bi trazili uz nju cetkicu i boje da je malo poboljsate i ulepsate ? Ne bih odgovori gost jer jer to savrsena slika kojoj nista ne nedostaje. Vidite odgovori kuvar i ovo je savrseno jelo kome ni soli ni bibera ne nedostaje.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: