Subotičanku Anamariu Babičković gledali smo proteklih nekoliko meseci u takmičenju za kuvare amatere „Masterchef“. Iako joj je pobeda za dlaku izmakla, Anamaria je osvojila srce publike, a isto tako su na njenu adresu počele da stižu i brojne poslovne ponude. Ipak, čini se da je njen san da otvori sopstveni restoran u Subotici i tamo nastavi kuvanje.
TV Subotica
U borbu za titulu prvog „Masterchefa“ Srbije Anamaria je krenula sasvim spontano, prijavila se, kaže, nakon što je u razgovoru sa suprugom zaključila da to nije loša ideja, a nakon nedelja i nedelja kuvanja i odvojenosti od porodice, koja joj je i najteže pala, uspela je da uđe u finale. Tamo je za bod razlike izgubila, ali je sa takmičenja izašla kao moralni pobednik i miljenica publike. Priča nam da je u kuhinji od malih nogu, a iako je otišla kao amater, sada su njene veštine daleko od onih početničkih.
„Otišla sam kao kuvar amater i bila sam svesna toga, iako sam za sve ove godine definitivno učila iz dana u dan o kuvanju, jer je to moj hobi i moja sfera interesovanja, ali kada sam se našla oči u oči sa stručnim žirijem, sa sudijama, sa šefovima na svetskom glasu, shvatite zapravo koliko ne znate i da je to zapravo dobar put i dobar znak, zato što znate gde ste i na čemu ste i koliko treba da učite i da napredujete da dođete do takve pozicije, ali mogu reći da je moje znanje sada daleko veće“ – otkriva Anamaria.
Njeni kulinarski počeci datiraju od malih nogu i prvih koraka, rano je počela da kuva, prvo za porodicu, pa su pod bratovljevim uticajem njena jela postajala sve modernija i inovativnija. Sa putovanja se vraćala sa namirnicama i začinima kojih nema kod nas, a uporedo se tokom srednje škole i fakultetskih dana širio i broj ljudi koji je probao njene specijalitete.
„Samo sam krenula da kuvam i kuvam iznova i iznova, prvo svojim ukućanima koji su to oberučke prihvatili i koji su mi bili vetar u leđa, počela sam to da delim na društvene mreže i kada vidite podršku ljudi koji vas prate i pozitivne komenatre, bude vam milo i prosto tražio se momenat kada ću se oprobati u malo profesionalnijim kuvarskim vodama.“
TV Subotica
„Masterchef“ je za Anamariu bio potvrda da to što radi, radi kako treba i da ide u dobrom smeru. I pre odlaska na takmičenje njena strast bile su poslastice, pa je za njih i dobijala najviše pohvala. Njeni kolači terali su vodu na usta publici iza malih ekrana, ali su se vremenom i interesovanja proširila.
„Predstavljena sam kao neko ko najviše voli da pravi slatkiše i definitivno to jeste sfera u kojoj imam najviše znanja, ali kroz ovo takmičenje sam shvatila da me i te kako interesuju i druge stvari, da želim da se fokusiram na različite svetske kuhinje i pripremu i vegeterijanskih i veganskih jela, tako da se moja sfera interesovanja samo proširila i sada je jedna velika nedoumica šta sam zapravo ja i u čemu najviše uživam.“
Iako nije htela do otkriva detalje o planovima za otvaranje restorana, kaže da se nada da će u skorije vreme obradovati Subotičane i ponuditi im nešto što još nije viđeno kod nas.
TV Subotica
Puna podrska za Anamariju…Svaka Cast,,,Samo bilo bih dobro proveriti koliko kosta otvaranje jednog restoran..Cisto mali savjet…Inace super je,,,
Koliko ja vidim na fotografijama jela koja se serviraju po Subotickim elitnim lokalima, radi se o najobicnijoj malo bolje dekorisanoj fastfood i konvinijens gastronomiji. Jedina razlika je sto se u Zapadnoevropskim zemljama sve to servira na papirnim tanjirima i casama a u Subotici na kermaickom posudju. Spezijaliteti suvrlo ekskluzivni kao na primer pizza sa slaninom i slicne djakonije. U vezi otvaranja restorana postavlja se manje pitanje novca a vise se pita za koga i sta kuvati. Mali gastronomski vic : Novobobatas dodje u elitni lokal sa sta ti ja znam koliko zvezdica i poruci najskuplje sto je bilo na jelovniku. Kelner donese porudzbinu i servira po svim merilima jednog takvog lokala. Gost proba jelo na vrhu viljuske i kaze konobaru – molim vas donesite mi so, biber i ljutu pariku. Konobar ode pravo u kuhinju i kaze sta gost trazi. Izadje kuvar pred gosta i upita ga – kada bi vi gospodine kupili jednu Rembrantovu sliku da li bi trazili uz nju cetkicu i boje da je malo poboljsate i ulepsate ? Ne bih odgovori gost jer jer to savrsena slika kojoj nista ne nedostaje. Vidite odgovori kuvar i ovo je savrseno jelo kome ni soli ni bibera ne nedostaje.