Andraš Urban dobitnik „Politikine” nagrade za najbolju režiju na 48. Bitefu

Reditelj Andraš Urban ovogodišnji je 37. po redu laureat „Politikine” nagrade za najbolju režiju na Bitefu. Urban je nagrađen za režiju predstave „Neoplanta” nastalu prema romanu Lasla Vegela, koju je Novosadsko pozorište izvelo kao 11 premijeru na upravo završenom 48. Bitefu. Gran-pri Bitefa pripao je Oliveru Frljiću za predstavu „Aleksandra Zec”. Specijalna nagrada dodeljena je Borisu Šeparoviću za predtsavu „A gde je revolucija, stoko”. „Politikin” žiri koji je radio u sastavu Dejan Mijač, predsednik, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Golubović Trebješanin i Ana Tasić svoju odluku doneo je jednoglasno.

 

– Velika mi čast što sam ovogodišnji dobitnik „Politikine” nagrade za najbolju režiju i zbog sebe , ali i zbog same predstave i glumaca koji su u njoj igrali. Drago mi je da je predstava „Neoplanta”  naišla na dobra prijem kod zahtevne beogradske publike, rekao je za „Politiku”  reditelj Andraš Urban.  

andras urban desir

Prema tradiciji koju neguje kuća „Politika” i svog ovogodišnjeg laureata Andraša Urbana nagradiće  umetničkim delom, odnosno slikom Gorana Dragaša „Soba” (ulje na platnu, 2014.)

 

–Andraš Urban je verodostojno preneo rasni literarni vegelovski svet na scenu, propušten kroz urbanovskistroj snažnog razotkrivanja raznih anomalija u društveno-političkim odnosima, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Novog Sada. Pojedinačnih likova, individualnih glasova u ovoj predstavi skoro da nema, glumci i glumice igraju kao da su delovi jednog, militarizovanog tela. Oni nastupaju vojnički disciplinovano, grčeći se u savremenoj istoriji nasilja. Fragmentarno i silovito se na sceni predstavlja cirkularna istorija osvajanja i oslobađanja Novog Sada, unakrsni udari laži i praznih obećanja njegovih osvajača, začinjeni prepoznatljivim Urbanovim vizuelno i koreografski moćnim rešenjima, razlozi su zbog kojih je „Politikin” žiri bez mnogo razmišljanja odlučio da svoje glasove dodeli Andrašu Urbanu.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR