Andraš Urban: Subotica kao da hoće da bude provincija

Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta „Desiré Central Station – Borderline“ okupiće u Subotici ove godine glumce i reditelje iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Slovenije i Crne Gore.

urban andras

Foto: Biljana Vučkovć / RAS Srbija Andraš Urban

Andraš Urban, reditelj, direktor subotičkog pozorišta „Deže Kostolanji“ i festivala “Desiré”, najavio je program manifestacije koja će se održati od 13. do 20. novembra i istakao da je to u ovom trenutku velika radost jer se i dalje bori sa finansijskim problemima.

– Već sada bi trebalo da radimo na programu za sledeću godinu, ali to zbog uslova ne možemo. Budžet nam je u odnosu na prošlu godinu manji za 25.000 evra i grad Subotica nam je dao tri miliona dinara, milion manje. To je čudno, jer se sufinansiranje nekim festivalima povećava, dok je „Desiré“ uvek na meti političke raspodele sredstava u šta ne bih dublje zalazio. Prvi put posle osam godina Ministarstvo kulture neće sufinansirati festival, dok je pokrajina izdvojila 550.000 dinara – kaže Andraš Urban.

Poznati reditelj napominje da je „Desiré“ od fondacije „Gabor Betlen“ dobio tri miliona dinara i da bez te pomoći festival ne bi mogao da bude organizovan.

– „Desiré“ je ipak festival koji doprinosi da Subotica da bude grad. To je urbana priča i žao mi je kada vidim da takva vrsta programa dođe u pozadinu. Kao da se grad bori da ne bude grad, kao da želi da bude ruralna sredina, da bude provincija – ističe Urban.

desire

Festival će u Subotici početi predstavom „Gogoland“ Narodnog pozorišta iz Sombora u režiji Andraša Urbana. Slede predstave „Tvoje carstvo“ pozorišne trupe „Forte“ – Kuća savremene umetnosti „Trafo“ iz Budimpešte u režiji Čabe Horvata, „Prosjačka opera“Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj“ u Temišvaru u režiji Kokana Mladenovića, „Ja sam savršen“ umetnika iz Segedina reditelja Zoltana Peroviča, „Balerine“ Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, „Lutte – Borba“, ansambla Pala Frenaka iz Budimpešte, „Kokoš“ scene MESS rediteljke Selme Spahić.

Najavljujući i novu predstavu Olivera Frljića u programu, Andraš Urban je rekao da Frljića smatra jednim od najznačajnijih reditelja.

– „Naše nasilje i vaše nasilje“ je premijerno prikazano u Beču, a predstava je nedavno gostovala u Nemačkoj, Poljskoj i sa nestrpljenjem je očekujemo i na „Desiréu“. U Sarajevu je izazvala specifičan skandal koji je umalo doveo do zabranjivanja predstave, ali se nadam da u Subotici o tome neće biti ni reči. Frljić je veliki reditelj i humanista koji se bavi temama koje se tiču nas, Evrope i stanja u svetu – kaže Urban i dodaje da je ponosan što je uspeo da u program uvrsti predstavu Arpada Šilinga.

– Predstava „Dokle pogled seže“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja u Šilingovoj režiji je vruća tema i još uvek se radi i dolazi nam sveža – rekao je Urban.

Za podnaslov „Borderline“ i plakat festivala koji simbolizuje pobunu kaže da imaju kompleksno značenje, ali mogu biti i slogan za razmišljanje o sopstvenom identitetu u kome je teško snaći se u odnosu na lokalna, regionalna i svetska dešavanja.

– To je ipak priča o frustriranosti u svetu u kome živimo – zaključio je Urban.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. Moje ime kaže:

  Gospodine Urban, dobili ste ozbiljnu konkurenciju u Zavičajnim danima. Razne Drljače koštaju, a papazjanija od programa, kojom se želi prikriti muljanje, pogotovo. Subotica jeste provincija , jer su na to pristali građani koji ćute i trpe ovu pošast zvanu naprednjaci.

 2. Beki kaže:

  Pa vasa VMsz partija igra tu igru sa nazadnjacima. Zasto kukate?

 3. Lajčo kaže:

  Ne bih rekao da Suboičani ćute i trpe ovu vlast.
  Imali su proletos demokratske izbore i većinom izglasali da grad vodi kalicija SNS – SVM.
  Izabrali su da ih vode Laban i Bunford koji ne znaju dve reči da sastave. Zato ih nećemo viđati puno u javnosti.

 4. Mister No kaže:

  Kako nam je tako nam je, tako nam i treba.
  O ukusima se ne raspravlja. Bora Drljača ima svoje obožavaoce,šta je u redu. Jeza me hvata od onih koji se boje ,, Ledd Zeppelin”-a. Ljudi se boje da ih ne psuju na engleskom.

 5. Megille kaže:

  Ovaj Urban kao da je pao sa kruške: Pa njegovi mađari-SVM su u koaliciju sa ‘naprednjacim’. Napredovali su …

 6. Tuga kaže:

  https://www.bitno.net/vijesti/svijet/frljic-prijavljen-poljska-vrijedanje-vjerskih-osjecaja/
  Sporna predstava nije sporna samo u BiH, nego i u Poljskoj, a diskutabilna je i u Austriji. Volela bih da Subotica opet bude kulturan grad, a ne da bez problema prolaze gadosti koje se normalnom svetu gade. Previše smo tolerantni.

 7. Teo kaže:

  Ako su mu predstave tako dobre, neka se finansira od prodatih karata.

 8. kaja kaže:

  Meni duša plače kada vidim da nismo u stanju da sakupimo pare za bolesnu decu, i za Šesliju kome je neophodna transplatacija, a ovolike pare se vrte po razno raznim takozvanim “manifestacijama”….

OSTAVITE KOMENTAR

+ 5 = 6