Andrašu Urbanu nagrada u Kragujevcu

Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca odlučio je da dodeli Statuetu „Joakim Vujić“ za 2014. godinu reditelju Andrašu Urbanu. Statueta se svake godine (od 1985) za Dan Teatra – Sretenje, svečano uručuje laureatu  za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Žiri u sastavu: Nebojša Bradić, reditelj i umetnički direktor kragujevačkog pozorišta (predsednik žirija), glumac Vlastimir Đuza Stojiljković (dobitnik statuete), Vojo Lučić, direktor kragujevačkog Teatra, Marija Soldatović, dramaturg, i Miloš Krstović, glumac kragujevačkog pozorišta, u obrazloženju piše:

 

„Urbanove predstave teže interkulturalnosti, a ne multikulturalnosti. One nastaju iz potrebe da se postave važna pitanja epohe u kojoj živimo.“

andras urban

 

Teatar u vremenu


Knjaževsko-srpski teatar osnovao je knez Miloš Obrenović 1835. godine, a prva predstava odigrana je 15. februara, u čast donošenja Sretenjskog ustava. Na poziv Kneza, u jesen 1834. godine u Kragujevac dolazi Joakim  Vujić, koji je postavljen je za direktora Teatra sa zadatkom da organizuje rad pozorišta.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR