Andrin disnotor

Andro je odraso na salašu, najmlađi je bijo od svi devet dice Lorke i Antuna. Cilog vika je ku kako ždribe kasko za braćama i sestrama. Baćo mu Antun bijo odviše strog pa su se cure mlade poudavale i razbižale sa salaša da ji baćo netira furtom na njivu, braća su još četvorica ostala, al ne zadugo pozapošljavali se u varoši i joni očli svojim putom.

Tu sad staso i Andro, baćo ga uprego ku vola i samo ga ajči da radi, od ujtru do uveče. Gleda Andro tribalo bi nać i curu, al oš očin kad baćo drži kajase i kandžija. No kad je Andro došo iz vojske, i baćo već runijo i popušto tako da je Andro se i oženijo uzo je dvi godine stariju Katiku  s’nikog salaša dvi duži od njevog, poštena i vridna a ku cura je dolazila njim radit na salaš kad je tribalo čupat kokoške za hetiju el tako štogod.

Kad su se uzeli posli dvi godine rodi njim se prvo pa oma i drugo dite za niki podrug-dvi godine.

Bogu fala dica njim zdrava, oni priuzeli gazdašag i dvorbu Andrini baće i nane, bać Antuna i snaš Lorke.

Andro zapo i radi, steko lip gazdašag i jedne godine kaki je i red triba opravit i disnotor, još bać Antunov baćo bijo je velik komunista i ostala nika tradic’ja da se kolje za dvajst deveti november.

Jav’jo Andro bratu Stipanu i sestri Eržiki, da će pravit disnotor i da dođu i joni sa svojim čeljadima iz varoši,ovima ostalima nije pojavljo jel su svi očli trbuvom za kruvom ko u Ameriku ko za Nemačku i Austriju.

Svanijo i kadgodašnji Dan ripublike , sve već pripravljeno i sad Andro čeka brata i sestru sa porodicama pa da pop’ju rakiju i da krenu vaćat ranjenika, triba to i uvatit i poradit vamo krmača oko dvisto kila a iće mavom u divenice sve pa triba i to ponadivat.

Oko polak osam Andro već nervozan , vamo nema signala na mobilnom da nazove Stipana el Eržiku da vidi el stižu jel tribali su već počet klat ujtru u polak šest.

Kad jedared praši se po vagašu pisak jure nika kolija ..jedna, dvoja, troja.

Utirali svi u avliju Stipan prvi stavo sa Jugom i on i Eržika izašli , Eržika oma prid ona dvoja kola –bisna nika. A Stipan, prid Andru i šaplje mu na uvo da su on i Eržika eto nenadano doveli i njeve nike iz firme, direktora i nikog iz nike stranke što triba dicu da njim pozapošljavaju. Što je to neg i ta dvojca doveli , jedan ženu a drugi ispostavilo se „prijateljicu“.

Tu oni na brzinu keču rakiju i u obor, nametnili sajlu i kren’jo disnotor. Kako se poso zaukavo, tako je sve više posla ostajalo Andri. Eržika i Stipan furtom s’ovima njevima i oko salaša. Tu oko jedanajst Katika vikne da je gotov „ciganj pečenj“. Nise Andro dobro ni obazro, a ovi svi već sidu za astalom i gumaju al ne žale.

cvarci

Prošo taj disnotor kako-tako,ovi Stipanovi i Eržikini počeli drimat i zivat na kraju se svi pokupili i očli. Šta će Andro i Katika do polak jedan noćom nadivali divenice i divane o ovima lotrošima da bi bolje bilo da nisu ni dolazili.

Kaže Andro „ aj zvaću ja nji na proliće da izduvaje što su pojili“

Puklo proliće iđe i Sveti Joso triba sadit krumpir a prija tog triba tu jednu motiku bašče i potorit i izfrezerovat i jonda pod motiku posadit krumpir.

Zove nji Andro, Eržika u gripi al kaže doće a Stipan kaže muči ga polen pa furtom kija „Neka metniću ja tebi papra pod nos paš ti doć sebi“, veli mu Andro. I taj dan kad su tribali doć pomoć posadit krumpir javu se da ne mogu doć jel ne bi da njeva bola priđe na bać Antuna el snaš Lorku, a Andru i Katiku i njevu dicu ni ne spominju. I jopet sve Andri i Katiki za vrat, Andro tuče motikom do ušica a Katika baca i zagaziva krumpir i oko podne nika kola BUUU na srid avlije.

Ispala nika gospoja, i oma sa po avlije „dobar dan!!! Ja sam Teodora !!! Bila sam kod Vas prošle godine na svinjokolju. Ali otišli smo ranije jer bilo mi je loše kada sam videla kako koljete tu jadnu svinju“

Gledaju Andro i Katika kad ono ,ona  „prijateljica“ onog što je tribo zaposlit Stipanovu i Eržikinu dicu.

„Znate ja sam došla službeno poslao me je direktor, da Vam kao prijateljima nešto lično uručim i moram odmah nazad“

Pa izvolite. Šta imate za nas? Kad ona niki kufer prid nji i izvadi niko rišenje, kad ono da triba da platu u roku od tri dana sve zaostale rate u banki da bi bili na pozitivnoj nuli pa onda oped mogu dignit kredita.

Kredita što su uzeli da mogu kupit veštaka za zemlju.

Andro gledi i kaže „Tebi se curo smučilo kako mi koljemo?“ „Ooooooh jako, molim Vas nemojte mi spominjati ta mučna scena klanja svinje još mi je pred očima“

Kad je onda Andro kečjo sve s’astala i dreknijo „A niti se smučila rakija što si proždrla? Pojila si bar tri tanjira „ciganj pečenja“ onaka nadrta“ „ Maaaaaaarš iz avlije i ti i taj što te poslo, ode više ne tribate a i jono moji dvoje unjkavog nosa, mogu doć al kod baće i nane i to na stražnja vrataca“

A ti vižlo jedna nogata sidaj u kola i maaaaaaarš jel saću ti taj dugačak vrat zagnjurit u veštak!!!

Oma posli tog Andro proda dva bika i plati kredit, bez da je uzimo drugi i kaže on Katiki : “Sa svojima ij i pij, al ne trguj“.

 



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: