Anketa o rizicima dobijanja moždanog udara

Predsednik Udruženja distrofičara iz Subotice Tibor Salai potpisao je sporazum o saradnji sa direktorom Gerontološkog centra Subotice, dr Nenadom Ivaniševićem. Reč je nastavku realizacije IPA projekta za otvaranje regionalnog rehabilitacionog centra u Gerontološkom centru.

 

Prema sporazumu, članovi Udruženja mogu da koriste usluge Gerontološkog centra po cenama za korisnike. Reč je prekograničnom IPA programu saradnje Hrvatske i Srbije, u okviru koga Gerontološki centar iz Subotice zajedno sa Domom umirovljenika iz Osijeka, kao partnerskom ustanovom, je započeo realizaciju projekta pod nazivom „Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnog insulta i multipleks skleroze“. Projekat se realizuje godinu, a njegova ukupna vrednost iznosi 100.000 evra.

 

– Naše udruženje ima 84 člana, od kojih je 12 nepokretno.Ovo nam je i godina jubileja, jer slavima 20 godina rada. Veoma nam je bitna saradnja sa Gerontološkim centrom, jer će naši članovi moći da koriste tuđu negu i pomoć, kao i pomoć u kući po cenama kao i korisnici pomenute ustanove. Moram da kažem da nam grad pomaže sa donacijama, ali to nije dovoljno – objašnjava Tibot Salai.

 

Ideja projekta je da Rehabilitacioni centar ne koriste samo korisnici Gerontološkog centra, nego da bude na usluzi široj zajednici. Kada zaživi Rehabilitacioni centra članovi udruženja će moći da koriste usluge po uslovima kao i korisnici Gerontološkog centra.

 

– Rezultati ankete, koja je sprovedena u okviru projekta, a odnosi se na rizike od dobijanja moždanog udara prikazuje zdravstveno stanje stanovnika. Anketirano je 300 lica i utvrđeno da preko 50 odsto ispitanika spada u visoko rizičnu grupu za dobijanje moždanog udara. Reč je o bolesti koja je poprimila oblike epidemije. Naši sugrađani konzumiraju alkohol, duvan, ne kreću se dovoljno i zbog toga se nalaze u visoko rizičnoj grupi za dobijanje moždanog udara – rekao je dr Nenad Ivanišević.

 

Moždani udar je veliki zdravstveni problem u svetu koji godišnje odnese preko 5,5 miliona ljudskih života. U svetu je moždani udar treći vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta. Kod osoba starosti preko 60. godina moždani udar je drugi uzrok smrti, a sa svakom sledećom decenijom života rizik za razvoj moždanog udara se udvostručava.

 

U Gerontološkom klubu “Prozivka” prezentovani su rezultati ankete na osnovu koje su mogli da dobiju odgovor da li postoji rizik da se dobije moždani udar. Oko 50 odsto ispitanika pripada grupi sa visokim rizikom za dobijanje moždanog udara, dok 42 odsto ispitanika se ne bavi ni jednom fizičkom aktivnošću.

 

Anketa je sprovedena u okviru prve faze IPA projekta između Gerontološkog centra u Subotici i Udruženja penzionera u Osijeku. U okviru projekta Subotica će dobiti Regionalni rehabilitacioni centar za obolele od moždanog udara. Otvaranjem ovog centra će u Subotici biti zaokruženo lečenje obolelih od moždanog udara, s obzirom da i Opšta bolnica ima jedinicu za moždani udar.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR