Antun Rudinski 1937 – 2017.

Antun Rudinski najmlađi prvoligaški fudbaler i najmlađi reprezentativac u istoriji jugoslovenskog fudbala, rođen je 1. oktobra 1937. godine u Subotici. Karijeru je započeo u FK Bačka 1901, odakle je 1952. godine stigao u Spartak, koji se tada takmičio u drugoj jugoslovenskoj ligi.

Iste godine, Spartak je izborio povratak u prvoligaško društvo, a petnaestogodišnji Rudinski postao je najmlađi debitant u istoriji jugoslovenskog prvoligaškog fudbala, jer je u trenutku kada je debitovao u dresu subotičkih golubova imao nepunih petnaest godina. Za Spartak je u sezoni 1952/53 odigrao 17 prvenstvenih utakmica i postigao šest golova. Talentovani petnaestogodišnjak skrenuo je na sebe pažnju svih vodećih jugoslovenskih klubova koji su se prosto utrkivali ko će u svoje redove da dovede subotičko „čudo od deteta“.

Najuspešnija i najumešnija bila je Crvena zvezda, pa se Rudinski u leto 1953. godine obreo među crveno- belima. Za Zvezdu je debitovao na prijateljskoj utakmici protiv Juventusa iz Sao Paola, 25. juna 1953. godine. Dres Crvene zvezde nosio je narednih devet sezona, od 1953. do 1962. godine, odigrao 387 zvaničnih utakmica i postigao 243 gola, od čega 147 utakmica i 57 golova prvenstvu. Sa Crvenom zvezdom je četiri puta bio prvak Jugoslavije — 1956, 1957, 1959. i 1960. godine, i dva puta je osvojio nacionalni Kup — 1958. i 1959. godine.

Dve sezone nosio je i dres FK Partizan (1962-64), igrao u ljubljanskoj Olimpiji (1963-64), a internacionalnu karijeru gradio u švajcarskoim klubovima Winterthur i Monthey, francuskom Metz-u, nemačkom SC Viktoria Köln.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je jednu jedinu utakmicu, i to još 1952. godine, dok je bio član subotičkog Spartaka. U trenutku kada je debitovao za nacionalni tim, 2. oktobra 1952. godine, imao je samo 15 godina i 1 dan, što ga čini najmlađim debitantom u istoriji jugoslovenskog reprezentativnog fudbala, mlađim čak i od Mitra Mrkele.

Nažalost, ispostavilo se da je utakmica sa Egiptom – 5:0, Rudinskom bila prva i jedina utakmica u reprezentativnom dresu. Nije da Rudinski nije ispunio očekivanja, nego je konkurencija u ondašnjoj reprezentaciji jednostavno bila prejaka, na Antunovoj poziciji igrali su velemajstori poput Bore Kostića, Bobeka, Vukasa, Zebeca, Milutinovića, Veselinovića, Mujića.

Rudinski je veći deo života proveo živeći u Nemačkoj. Odlazio je na lokalne fudbalske utakmice sve dok ga je zdravlje služilo.

Preminuo je u 81. godini u nemačkom Vilingenu gde je i živeo.KOMENTARI

 1. Aleksa kaže:

  Zar stvarno nema nikoga ko se seća tog vremena. Anton Rudinski-Piko je bio zlatni dečak subotičkog fudbala koga je, na žalost ,Crvena zvezda jednostavno otela iz Spartaka.
  Žao mi je što na uvodnoj slici nije naznačeno kada je nastala niti su navedena imena igrača na njoj. Neke prepoznajem i to redom: Bogešić,Kampa,Kopilović,braća Čikoš,Tapiška, Takač.Verovatno je tu i Rudinski.
  U sezoni 1952/53 za Spartak su nastupali: Kampa,Glončak,braća Čikoš,Kopilović, Bogesić,Kujundžić,Tapiška,Jakovetić,Ćopić,Branisavljević,Takač,Rudinski,Gemeši, Bogojevac,Palatinus,Vorgučin,Blesić,Futo, Palfi.
  Trener Blagoje-Moša Marjanović.
  Spartak je te sezone osvojio 10-to mesto.
  To su bili dani, glasi poznati šlager. I stvarno su bili to divni dani subotičkog fudbala.
  Hvala svima koji su nam te dane kroz fudbal ulepšali.

 2. Bastengrad kaže:

  @ Aleksa,

  Zato ga se secaju u mnogobrojnim clancima u Nemackoj stampi. Jedna mala zanimljivost na margini njegove bogate sportske karijere jeste da je svojevremeno trenirao SC Freiburg, gde mu je igrac bio Joachim Löw, danasnji Nemacki savezni trener. U clancima se i spominje da ga njegov igrac Löw nije zaboravio i pozivao ga kao posebnog gosta prilikom zvanicnih utakmica nacionalnog tima Nemacke.

 3. Jovan Slavković kaže:

  Iako ga nisam nikada gledao,pratio sam povremeno njegovu karijeru jer sam čitajući štampu,shvatio da se radi o odličnom fudbaleru.

OSTAVITE KOMENTAR