Apelacioni sud ukinuo rešenje protiv Nebojše Janjića

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojim je bila potvrđena optužnica protiv okrivljenih Mileta Brežančića i Nebojše Janjića kojom se terete zbog krivičnog dela davanja mita.

 

Predmet se vraća prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Nebojsa Janjic

Apelacioni sud je ukazao da nisu jasni razlozi dati u obrazloženju prvostepenog rešenja i ono se pobija “zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, s obzirom da u prvostepenom rešenju nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama koje se odnose na konkretne dokaze na osnovu kojih je prvostepeni sud izveo zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret u ovom krivičnom postupku”.

 

Prema oceni veća ovog suda, prvostepeni sud nije izneo razloge o odlučnim činjenicama koji to konkretan dokaz ukazuje na krivično delo opisano u optužnom aktu i njegovog učinioca, uz iznošenje razloga da takav dokaz po svom kvalitetu daje osnova za zaključak da je pojedini okrivljeni opravdano sumnjiv za krivično delo koje je predmet optužbe.

 

Specijalni sud u Beogradu je 5.11.2013.godine ukinuo pritvor bivšem pomoćniku ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Nebojši Janjiću u kome je bio nešto više od mesec dana. Janjić se teretio za krivična dela primanja mita i zloupotrebu službenog položaja, a Brežančić za davanje mita i podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

 

Tužilaštvo je dokazivalo da je Janjić u dva navrata primio poklon u novcu, i to ukupno 152.000 evra, a novac mu je, kako se sumnja, poklonio Brežančić kako bi objekti njegovog preduzeća dobili urbanističke i dozvole za izgradnju. Na taj način je, kako se sumnja, omogućeno da se uknjiži pravo svojine nad objektima u vrednosti od najmanje 10 miliona evra, što je iznos imovinske koristi za Brežančića i privrednog društva "MB Gas oil".

 

Kasnije je Tužilaštvo odustalo i teretilo Nebojšu Janića za zloupotrebu službenog položaja i primanja mita u vrednosti od 2000 evra, da bi na kraju Apelacioni Sud u Beogradu ukinuo rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.KOMENTARI

 1. Srbija = S Koreja kaže:

  Dan pre glasanja, tokom izborne tisine su pustili vest o ponovnom podizanju otpuznice. Slucajno?

   

  Ovakvi slucajevi se vec dve godine vode kao nacin da se u javnosti stvori utisak o nekakvoj borbi protiv korupcije. Tabloidi su posebna masinerija u rukama PPV-a koji price pumpaju i uvelicavaju.

   

  Nezavisno tuzilastvo i sudstvo Janjic nikada nece optuziti niti ga okriviti. On u zatvoru moze zavrsiti samo ako licno PPV bude izricao kazne na osnovu svog ubedjenja.

 2. Nierika kaže:

  Apelacioni sud bi trebalo da promeni ime u "Sud za ukidanje krivičnih presuda". Nema koga nisu oslobodili… i crnog vraga bi pustili na ulicu.

 3. jasso kaže:

  @ Nierika

  apelacioni sud verovatno radi po dokazima koje je tuzilastvo podnelo,a ne po tome sto pise kurir ili sto je izjavljivao Vucic za predizbornu kampanju,ako bi to radili po tome rekla-kazala,onda bi neko mogao i za tebe ili mene reci da smo najvece lopurde u gradu i da nas treba kazniti…

 4. Nierika kaže:

  @ jasso

  ja bi voleo da si ti u pravu… ali apelacioni sud oslobadja po svojim nekim merilima, a ne po zakonskim

 5. hm? kaže:

   

  Nierika: @ jasso ja bi voleo da si ti u pravu… ali apelacioni sud oslobadja po svojim nekim merilima, a ne po zakonskim

    Koja su to njihova merila? Mislim, kad ih vec pominjes mora da si upoznat sa njima. Upoznaj nas da i mi znamo. 

 6. Anonimni kaže:

   

  Nierika:

  @ jasso

  ja bi voleo da si ti u pravu… ali apelacioni sud oslobadja po svojim nekim merilima, a ne po zakonskim

   

  A jel? I ti to znas? Necu te ni pitati da li si pravnik jer vidi se da nisi…inace bi razumeo!

 7. PPV kaže:

   

  Nierika:

  @ jasso

  ja bi voleo da si ti u pravu… ali apelacioni sud oslobadja po svojim nekim merilima, a ne po zakonskim

   

  A jel? i ti to znas, a? Necu te ni pitati da li si pravnik i da či razumes sta pise u tekstu! Dobro ti je neko gore i rekao, nemoj da se informises iz Kurira itd, a posebno se nemoj loziti na politicare ako zelis da budes realan!

 8. krass1 kaže:

  Ne govori Nierika gluposti. Apelacioni sud je takodje ukinuo i presudu po kojoj je Sever bio duzan da isplati svojim bivsim radnicima zaostale plate. Sto bi znacilo da rade kako im se cefne ili pak rade po necijem nalogu.

 9. ja kaže:

  Čuvena izreka N.J. :

  "Kad ću ako sad neću.."

 10. amacak kaže:

   

  krass1:

  Ne govori Nierika gluposti. Apelacioni sud je takodje ukinuo i presudu po kojoj je Sever bio duzan da isplati svojim bivsim radnicima zaostale plate. Sto bi znacilo da rade kako im se cefne ili pak rade po necijem nalogu.

   

   

  to uopšte ne znači da rade kako im se ćefne. presuda može da se poništi zbog povrede postupka ili zato što je loše napisana.

OSTAVITE KOMENTAR