Arapi neće da gaje svinje u Zobnatici, sadiće borovnice

Arapski biznismeni neće da gaje svinje u Zobnatici. Kompanija “Jugo elit agro”, čiji je vlasnik državljanin iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ima nameru da proda sve svinje u okviru svog agro-turističkog komleksa i zatvori farmu za uzgoj ovih životinja. Umesto svinja, na ovim oranicama će rasti borovnice.

svinje

Ovakav poslovni potez iznenadio je građane, ali ne i agroekonomiste, koji smatraju da je uzgoj svinja ekonomski neisplativ. Kako “Novosti” nezvanično saznaju od ljudi u kompaniji, informacija da se gasi uzgoj svinja je tačna.

– Farmu zatvaramo jer želimo da se bavimo ovčarstvom i kozarstvom – navodi izvor “Novosti” iz ove fimre. – A, deo poslova će biti uzgoj borovnica na oko 100 hektara zemljišta. Sadnice nisu još nabavljene, zemljište se priprema, a stigao je i potreban treset. Sada čekamo dozvolu fitosanitarne inspekcije, da urade nalaz biljaka. Ukoliko ih sada zasadimo, pun rod može da se očekuje za tri godine.

Krajem 2014. godine Zobnaticu je kupio “Jugo elit aro”. Firma je u vlasništvu privrednog društva “Elit agro LČ”. Kako kaže naš izvor, firma je iz Abu Dabija i nemaju neki preterani interes da se bave uzgojem svinja, a ni ekonomski im se ne isplati.

– Svinja ima još na farmi, ali će se rasprodati – tvrdi sagovornik “Novosti”. – Klanica koja postoji je stara i trebalo bi da se obnovi. Inače, ovog proleća na farmi je bilo dosta uginuća svinja zbog loše hrane. Ovaca ima već duže vreme toliko, a u planu je povećanje. Ideja nam je da razvijemo voćarstvo i povrtarstvo, ali i druge velike investicije. Hrana u Dubaiju i Abu Dabiju je prilično skupa, a ovde je relativno jeftina radna snaga. Prošle godine uzeli smo u zakup oko 1.700 – 1.800 hektara, jer Zobnatica nema svoju zemlju.

Prema rečima Nenada Budimovića, sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, postoji više primera da uzgoj svinja u našoj zemlji nije isplativ, nego što jeste.

– Neki stranci kupe svinje, ulažu u prodaju i uzgoj i kažu da im se isplati, ali ima i onih koji na kraju smatraju da tu nema zarade – kaže Budimović. – Kod nas je hrana skupa, reprodukcija je na nižem stepenu po broju živorođene prasadi u leglu, a tu je i problem sa zdravljem životinja. Kada se sve skupi, naša proizvodnja je nerentabilna, ali ima i pozitivnih primera. Jedino izvoz svinja i svinjskog mesa može da doprinese boljoj proizvodnji.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Prodajte vi gospodo političari veleizdajnici i Palićko jezero Arapima, baš vas briga šta će oni od toga napraviti.
  Bitno je da će vam platiti debelu proviziju što ste im omogućili da slobodno kupuju prirodne resurse i bogatsva Srbije za bagatelnu cenu.
  Niko normalan ne prodaje ono što je njegovo lično i vredno je, to samo naši političari rade.
  A Arapi će se možda setiti da isuše jezero i tamo zasade maline, jer oni ovde u Vojvodini nemaju potrebe za jezerom, a maline su na dobroj ceni u poslastičarnicama u Dubaju.
  Čestitam vam gospodo na dobro sklopljenim ugovorima i pametnim prodajama Srpskih resursa, naše buduće generacije će vam sigurno biti duboko zahvalne, mada već i ova sadašnja omladina vas psuje na sva usta.

 2. Daddy kaže:

  Pola clanka je izgovor zasto arapin nece da gaji svinje. Dal misle da smo poludeli? Ne da mu vera a ne slab profit.

  Prvo kupe, posle se nasele masovno kao i u BiH.

  Ako se ovako nastavi slabo ce se jest slanina u Srbiji.

 3. srbenda iz b.topole kaže:

  Pre nekih desetak dana dao sam u subotica com, komentar na izbeglicki kampus na zobnatickom jezeru( bivsa kadrovska skola) ,, Rekao sam da ih ima oko tridesetak…. e pa pogresio sam .. juce cujem da ih ima vec oko 70-etak .. Svinje nisu dobrodosle( mada su tu vekovima ) ali Arapi i ostali neumiveni su vec stigli da ih zamene…Slucajno.????… ma hajte molim vas !!

 4. vita-brevis kaže:

  Jednoga dana, kada Arapi kupe PKB, kao i još mnogo-mnogo zemlje, možda odluče da NIŠTA ne sade. Zemlja je njihovo vlasništvo i njihovo pravo raspolaganja. Da li će onda političarski i popovski Beograd uvesti, opet, “obavezan otkup” ili će nas regrutovati za nove ratove, za nova prolivanja krvi, novi patriotizam?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 63 = 68