Aristofanov obračun sa političkim moćnicima

Glumci Narodnog pozorišta iz Subotice gostovali su sa predstavom „Lisistrata” starogrčkog komediografa Aristofana na sceni „Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta. Režiju i izbor muzike uradila  Jovana Tomić. Napisan u četvrtom veku pre nove ere, ovaj komad je satirični Aristofanov obračun sa političkim moćnicima tog vremena. Način da okončaju besmisleni Peloponeski rat žene nalaze u uskraćivanju seksualnih odnosa nedokazanim muškarcima.

Naslovnu ulogu tumačila je Jovana Belović, a u velikom glumačkom ansamblu bili su i Bojana Milanović, Suzana Vuković, Sanja Moravčić, Kristina Jakovljević, Danilo Brakočević, Milan Vejnović, Srđan Sekulić, Igor Greksa i Zoran Bučevac.
Dramaturgiju potpisuje Dimitrije Kokanov, koreografiju je osmislila Maja Kalafatić, scenografiju Marija Kalabić, a za kostimografiju je bio zadužen Marko Marosiuk.

„Antičku komediju o seksualnom štrajku žena adaptirali smo u analizu odnosa moći unutar ljubavnog odnosa heteronormativnog para, koji se preliva u sliku pozicija moći čitave zajednice kao osnova, politička paradigma. Fenomen služi kao ogledni model za istraživanje (ne)ravnopravnih odnosa partnera u odnosima želje za vlašću, kapitalom, pozicijom i autokratijom u svakom smislu”, poručio je autorski tim.

 

PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR