ATB Sever neće u stečaj

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u krugu fabrike ATB Sever, javnosti su se obratili generalni direktor te kompanije Ernst Bruner i pomoćnik Savo Mitrović.

Slika

Rukovodstvo te fabrike je odlučilo da, zbog preorjentacije na druge proizvodne programe pre svega proizvodnje generatora i remonta, prodaju pojedine poslovne jedinice, zbog čega su mali akcionari i bivše rukovodstvo burno reagovali.

Bruner je istakao da sanacioni postupak u austrijskom Ateku, koji je većinski vlasnik ATB Austrija (u čijem je većinskom vlasništvu subotički ATB Sever), nije pogodio subotičku fabriku.

"Od privatizacije do danas nije ni jedan proizvodni program ugašen. U Subotici planiramo da razvijamo, projektujemo i prodajemo projektne motore i generatore, da vršimo inžinjering, projekt i remont u oblasti energetike", istakao je on.

Zbog svega ovoga, ATB Sever je putem tendera ponudio razne sektore na prodaju, a među njima se nalazi i pogon za proizvodnju malih motora, pumpi i reduktora u kome je zaposleno oko 250 radnika.

Zbog dokapitalizacije preduzeća, dugovi prema većinskom vlasniku ATB-u Austrija biće konvertovani u kapital, a samo preduzeće, na taj način, kako tvrdi Bruner, imaće pozitivne bilanse.

Rukovodstvo ATB Severa se nada da će 250 ljudi, koliko radi u preduzećima koja su ponuđena na prodaju, ostati na svojim radnim mestima, ali pod novim vlasnicima.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Sto se tice Severa, nije istina da nijedan proizvodni program nije ugasen, od Metalije koja se bavila obradom metala, preko Merloni vesmasina do kucnih aparata u vidu vaga i kalorifera, sve je to ugaseno cim je novi vlasnik dosao u firmu.

  Istini na volju, mnogi od tih proizvodnjih pogona nisu bili profitabilni sto se u kapitalizmu ne presta pa je sve to ugaseno.

  Da istina nije ni crna ni bela vec siva, potrudila se cinjenica da je Sever pokrenuo proizvodnju sinhronih masina, ili generatora sto je u bivsoj SFRJ bio zadatak Koncara. Jedna potpuno nova sfera delovanja jer su sve popularnije mini hidroelektrane. Neki poslovi su vec ugovoreni.

  Ono sto se moze zakljuciti, je da Sever trenutno potpuno trzisno funkcionise i tu nema price, cim niste profitabilni gasite se.

  Jedino boli cinjenica, da se sa pogonom malih masina, reduktora i pumpi prodaje i kompletna dokumentacija, drugim recima ZNANJE i iskustvo sticano decenijama. To je nesto slicno kao kada bi Mercedes prodao svoju dokumentaciju proizvodnje automobila. Jednostavno, to nijedna ozbiljna kompanija ne radi, pa cak i kada je u velikim problemima.

OSTAVITE KOMENTAR

32 + = 38

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: