Ateisti ne veruju popisivačima

Popisivači odbijaju zahtev građana da budu popisani kao „ateisti” ili „nereligiozni”, tvrde Ateisti Srbije

Pitanje vere ili nevere – jedno je od prvih koje izaziva trzavice između građana i popisivača na terenu, posle tri dana od kada je zvanično počeo popis stanovništva u Srbiji. Udruženje Ateisti Srbije upozorilo je juče da je u toku prva dva dana trajanja popisa više građana prijavilo nepravilnosti u vezi sa popisivanjem njihove veroispovesti. Popisivači su, tvrde Ateisti Srbije, odbili zahtev građana da budu popisani kao „ateisti” ili „nereligiozni”, uz netačno obrazloženje da takva mogućnost nije predviđena pravilima popisa. Ti građani su, na insistiranje popisivača, upisani kao da se nisu izjasnili, iako su se jasno izjasnili kao – ateisti ili nereligiozni – tvrde u udruženju ateista.

 

– To predstavlja grubo kršenje pravila, kojeg je bilo i na prethodnom popisu 2002. godine, što je rezultovalo podatkom od samo 0,5 odsto ateista u Srbiji – napominju u ovom udruženju.

 

U Republičkom zavodu za statistiku, međutim, kažu da nisu dobili nijednu prijavu niti primedbu na rad popisivača u vezi s popunjavanjem odgovora na pitanje o veroispovesti.

 

– U svim našim uputstvima predviđeno je da popisivači moraju da upišu odgovor onako kako lice izjavi i da nemaju prava da sugerišu ili bilo kako menjaju odgovor. To znači da lice može slobodno da se izjasni u vezi s veroispovešću, a pored toga, kao što je i Ustavom predviđeno, građanin nije dužan da se izjasni o ovom pitanju – kaže načelnica odeljenja za popis stanovništva Snežana Lakčević.

 

Ona obećava da će reagovati na bilo kakve nepravilnosti u radu popisivača, u skladu sa Zakonom o popisu, ali dodaje da su „potrebni konkretni podaci”. Međutim, Ateisti Srbije tvrde da je pomenuto pitanje tako formulisano da očigledno zbunjuje ne samo građane, već i same popisivače. Ovo udruženje je zato pozvalo sve građane koji nisu vernici i koji žele tako da se izjasne, da iskoriste svoje zagarantovano pravo i insistiraju da tako budu i popisani.

 

Ateisti takođe upozoravaju popisivače da bilo kakvim sugerisanjem odgovora, ili odbijanjem da upišu tačno onako kako se građani izjasne, rizikuju da budu prijavljeni i budu novčano kažnjeni.

 

Kako se popis odvija, tako se gomilaju i ostale nedoumice građana oko popisivanja lica, domaćinstava i stanova. Interesovalo nas je, kako se popisuju građani koji žive u inostranstvu, a prijavljeni su u Srbiji? Kako, takođe, svoje pravo i obavezu mogu da ostvare građani koji samo u vreme popisa borave na putu, ili su privatno ili službeno u inostranstvu? Recimo, jedna sugrađanka se požalila da joj majka upravo u vreme popisa boravi kod druge ćerke u Londonu. Da li sugrađanka u ime majke može da da podatke, ili postoji neki rok izvan popisa, posle 15. oktobra, dokle građani mogu sami dostaviti podatke?

 

Lakčevićeva je odgovorila da članovi domaćinstva daju podatke o odsutnim članovima koji žive ili borave u inostranstvu.

 

– Pored toga, kontingent naših građana na radu ili boravku u inostranstvu biće dopunjen i preko razmene statističkih podataka sa državama njihovog prijema. Naime, u konsultacijama sa međunarodnim ekspertima, usvojili smo njihov predlog da popis nije relevantan izvor informacija o licima koja žive, odnosno rade u inostranstvu. Zato smo odustali od „popisa dijaspore” koji je bio praktikovan u ranijim popisima i prihvatili koncept razmene podataka – napominje Lakčevićeva.

 

Jedno od čestih pitanja jeste – kako se popisuju vikendice? Naime, „Politiku” je pozvao čitalac i upitao – kako se popisuju vikendice i oni koji u njima žive, bez obzira na to da li su tamo prijavljeni?

 

Načelnica odeljenja za popis stanovništva ukazuje da se lica popisuju tamo gde zaista žive bez obzira na adresu na kojoj su prijavljeni i koja im piše u ličnoj karti. Ukoliko se neko lice u vreme popisa zatekne u vikendici, tu će se i popisati kao privremeno prisutno lice koje ima svoje mesto stalnog stanovanja na nekoj drugoj opštini u Srbiji.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Beli kaže:

  Ima jako mnogo primedbi na sadržaj formulara.Npr. nema mogućnosti da se izjasni neko kao nezaposlen. Sve varijante su predviđene osim rad na crno i nezaposlenost . Takvi se pišu u rubriku ostali!?Nezaposlenost će naglo pasti izgleda.

  Kuća koja je na placu od 700 kvadrata , komšijina takođe , ako se zidovi dodiruju ,oni to računaju kao jedna kuća pod istim krovom. Tako ispada da ja imam kuću sa duplom kvadraturom na mom placu a komšija isto tako. Bogatstvo samo tako. Zbog ovog naglog skakanja standarda moraću uzeti kacigu da ne udarim  glavom glavom negde tamo gore.

  Ovo za ateiste je istina . Na moje insistiranje, morala je upisati ateista. Ako se u izveštaju ne prikažu ateisti, možemo ih tužiti za falsifikovanje rezultata.

 2. emanuel kaže:

  jedva cekam da se izjasnim kao JEDI KNIGHT …. pa da vidim da mi odbiju to ….

 3. Imam dovoljno godina! kaže:

  Beli,druze moj…dobro je da na pitanje da li sadis neko voce ili povrce na tih 700 kvm, nisi nista odgovorio…inace bi ti popisivac dosadjivao jos najmanje 15.minuta…naravno sa nebuloznim pitanjima da li to prodajes,iznosis na pijacu,ispred kuce u gajbici…bdw…pitanje nezaposlenosti je tek stupidno…pazi sada: pitanje glasi-da li ste u zadnjih sedam dana radili barem 1.sat (60.min) i ot toga prihodovali…po njima znaci da si zaposlen covek…jeeeboooteeee….ha!? sta kazes!? a to sto si,recimo, predhodnih 10 godina nezaposlen…nikom nista…

  Veroispovest,ha,ha!!!! evo ja cu da im kazem da sam ponekada kada nisam antihrist: zen-budista a usput verujem u manitua i naaaravno, najvise verujem u BANDIKU!!! znas sta… ma…pogledaj moj prosli post po pitanju popisa…a Bandika je stvaran…i potice od druga Darvina u kojeg svi verujemo!!! Pozz!

 4. Beli kaže:

  Da Darvin !!! On nas je doveo do šanka. Tu smo se uspravili . Jest da se od pića ponekad genetski vratimo malo ali to je samo par udobnih sati sati. E neka dođu kod Bandike da nas popisuju , proširili bi listu nebuloznih pitanja samo tako !!! Volim što je tu uvek 0,5 u vazduhu a ljudi daju odgovore čak i bez pitanja !

 5. Lansky kaže:

  U slučaju nezadovoljstva radom popisivača, građani treba da se obrate popisnoj komisiji na nivou opštine ili grada. Takođe mogu da pozovu kol-centar 0800335599.

 6. daca kaže:

  Pitanja su zaista glupa.Da li ste u zadnjoj nedelji  od pocetka popisa radili privatno ili u na svom domacinstvu makar sat vremena?Mislim pa i da ne radim u firmi opet nesto po kuci i dvoristu mora da se uradi,pa ce sad to da predstave kao mi smo zaposlen narod.Drugo poljoprivredno domacinstvo,ako imas vise od 0,5 ari zemljista.Mislim stvarno!pa da imam i ispred kuce neki travnjak od 3 ara basticu od 4 ara i okucnicu sa oko5 ari i eto vam poljoprivredno domacinstvo.a sto nema nista u toj istoj basti nema veze!Ali najbolje pitanje mi je bilo:“U SLUCAJU DA VAM SE PONUDI POSAO DA LI BI STE BILI SPREMNI DA POCNETE DA RADITE ZA DVE NEDELJE.“WAU!!!!!DOBICEMO POSAO?HAHAHAHAHA!!!! 😮

 7. shtrokavi kaže:

   

  emanuel:

  jedva cekam da se izjasnim kao JEDI KNIGHT …. pa da vidim da mi odbiju to ….

   

   

  Ja se vec izjasnio kao Dzedaj…to kao veroispovest.

 8. Anonimni kaže:

  @Beli
  Sto se tice onih kuca koje se dodiruju, ako su na dva razlicita placa sa dva razlicita vlasnika, mislim da ne bi smeli da pisu kao jedan objekat. Ako se to deslio, to je cisto neznanje popisivaca. Ni u poreskom, ni u katastru se ne vodi kao jedan objekat. Mada, ne vidim zasto je to problem. Nece vam razrezati porez na osnovu ovoga. 

  Sto se tice veroispovesti, meni je bez ikakvih problema upisala ateista. To mora da su opet neki popisivaci koji izgleda nisu slusali sta im se prica za vreme one obuke.  
  Meni je bilo nejasno ono „na koga se vodi domacinstvo“ Sta to tacno znaci? Ko je poglavica u kuci? 😛 😀

 9. Beli kaže:

  Gospođa koja je bila kod mene,jedna izuzetno ljubazna i obrazovana žena ( izbeglica 2005 ) je upisala sve što sam ja hteo a na nekim pitanjima smo se zajedno čudili . Priznaćete da ovi fprmulari nisu baš remek delo naše stručne administracije. Da nije žalosno , bilo bi smešno.

  Mene brinu samo rezultati ( znate ono za kupus i meso ) jer će neko postupati po rezultatima popisa koji ni iz daleka neće biti tačno oslikavanje života kod nas.

OSTAVITE KOMENTAR

21 + = 25

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: