Atlasi u novom ruhu

Zahvaljujući sredsvima od 18 miliona dinara koje je obezbedilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uskoro će biti obnovljena prednja fasada Gradske biblioteke u Subotici. Novo ruho dobiće čeoni deo koji gleda na trg, balkoni i Atlasi, po kojima je zdanje prepoznatljivo a koji su u najlošijem stanju.

Za realizaciju ove investicije već su pribavljeni uslovi Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na osnovu kojih je urađen popis i opis radova, a takođe je obezbeđena i građevinska dozvola. Javna nabavka za izvođenje radova će se objaviti u maju ili junu, a početak radova se planira za treći kvartal ove godine.

Gradska biblioteka smeštena je u zdanju nekadašnje Nacionalne kasine, koju je projektovao Ferenc Rajhl 1896. godine. Građeno je duhu eklektike, sa monumentalnim načinom obrade posebno je naglašeno pročelje sa ulazom flankiranim atlantima, rad vajara Ede Telča koji nose balkon sprata. Sprat pročelja ima u središnjem delu trodelne otvore nadvišene reljefnom kompozicijom, a završen je zabatom sa edikulom i skulpturom u vrhu. Nad pročeljem je krov u obliku sarkofaga ima laterne.

Fasada Gradske biblioteke je poslednji put obnovljena 1985. godine, a u predstojećem periodu Grad Subotica će se truditi da obezbedi i dodatna sredstva za obnovu bočnih fasada, kako bi se sredio kompletan spoljašnji izgled.


Večernje novostiKOMENTARI

  1. avet kaže:

    Pitanje je da li će za radove obnove Gradske biblioteke u Subotici angažovati dobrog restauratora koji će umeti valjano da odradi restauraciju Atlasa, a da se tamo posle radova ne pojave dva smešna mršava Miki-Mausa umesto dva monumentalna mišićava lika koji na svojim jakim ramenima i leđima nose teret balkona.
    Nadam se da će u prvom planu izvođač radova biti biran po nekim kriterijumima stručnosti i osećaja za vajarstvo, umetnost, a ne po tome da obavezno bude poreklom iz Sombora.
    Nažalost, takvih smešno-žalosnih primera restauracije VEĆ imamo u Subotici.

  2. Subot’canin kaže:

    Atlasi da se oprave i jos nekoliko fasada. Prosle godine su u programu bile tri pa su odustali od toga zbog Covida, izgleda da je i ova godina propustena. Niko to vise ne spominje.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =