Auto kralja Petra u Tavankutu

U Muzeju starih automobila u Beogradu, jedan od najzanimljivijih modela je francuski „Šaron“ iz 1908. godine. Neobičan auto, nalik na kočiju sa drvenim paocima na točkovima i luksuznom karoserijom tipa Landolet.

Vlasnik kolekcije Bratislav Petković (bivši ministar kulture), kaže da ga je pronašao u Tavankutu kraj Subotice početkom sedamdesetih godina. U stvari, prvi put ga je video na jednoj fotografiji sa Palića iz 1928. godine. Raspitujući se  o njemu, doznao je da se jedno vreme njime vozio Kralj Petar I Karađorđević, a da je neko čuo da je preživeo rat i da je negde u Tavankutu.

Pošto je dolazio u Medoprodukt po kesten pire za svoju poslastičarnicu, dao se u potragu za ovim retkim primerkom i konačno ga našao u jednom seoskom dvorištu. U zamenu za njega, doneo je novi traktor a na prikolicu popeo ovog oldtajmera i tako ga paradno provozao subotičkim ulicama.

Danas u muzeju

Nekad DANJO- NOĆNA služba a danas Muzej starih automobila

Bilo je to početkom sedamdesetih, trideset i koju godinu posle rata, kada je još bilo primeraka predratnih vozila koji su još bili u službi svojim vlasnicima. Bilo bi ih sigurno više da svetski rat nije mobilisao sve što vozi i vuče, a nakon rata, nova vlast konfiskovala preostale aute. Tek po neko se odvažio da nadmudri vlast i svog ljubimca rastavi ili onesposobi i tako sakatog ga sačuva u nekom kokošinjcu.

Kada su se ponovo stekli uslovi da se voze, problem su bili delovi, gume… Krpilo se, snalazilo i vozilo svakako, ne kao oldtajmere nego kao nužno i jedino što je čovek mogao da ima. Puno  tih auta nije ni voženo dok nisu počeli da ih pronalaze ljubitelji starih mašina.

Šezdesetih godina novine pišu kako subotičkim ulicama ide jedan Ford još od 1930. godine

Tih godina članovi Aero kluba koriste  nemačko vojno vozilo, uspomenu iz svetskog rata

Na salašu, sedamdesetih

subotica oldtimer

Radionica tridesetih godina

Generalni zastupnik Mercedesa u Subotici

Prva decenija 20. vekaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Mnoge dečake s početka sedamdesetih godina, za automibile, motore i mehaniku, „pelcovao“ je slovenački Veliki album slik OTO – MOTO.

  Album sa sličicama u izdanju Auto moto saveza Jugoslavije, imao je za temu opštetehničko obrazovanje – istorija automobilizma, mehanika, saobraćajni propisi, savremeni automobili….

   


 2. Limun kaže:

  Skrooooz gotivno !

 3. Kertvaros kaže:

  Kada bi na fotografiji Nr. 4 zaista bila Nemacka “borna kola” kako to pise u clanku ispod, 2. Sv. rat bi se zavrsio i pre nego sto je poceo. Vozilo na slici je VW- terensko vozilo izradjeno za potrebe Wermachta bez ikakvog naoruzanja, sluzilo je za sve i svasta osim za borbu. Napravljeno je na sasiji VW – Bube, a konstruktor je ni manje ni vise nego prof. ing. Porsche. Imalo je 23,5 KS,  985 ccm i tezinu, 550 kg ( bez tovara) a mogle je da se natovari  do 440 kg. Proizvodnja je isla  od 1940 i sve do pocetka  1945 god. i za to vreme je napravljeno oko 50000 vozila. Primerak na slici je ocito prepravljen, nedostaje rezervni tocak sa haube, dodani su farovi od nekakvog kamiona ili traktora. Vozilo je u fabrici dobivalo samo zasencene (ratne) farove sa kratkim, spustenim svetlima. Nije imalo cak ni zmigavce odnosno vinkere, uobicajene za ono doba. Bilo je bez vrata i krova. Danas kolekcionari i ljubitelji miltarnih devocionalija placaju za dobro ocuvanog VW – terenca vise desetina hiljada € , pa ako neko mozda ima kod kuce negde u šupi takvo vozilo onda moze da ga zameni za osrednji stan.

 4. Blaško Temunović kaže:

  Moram da istaknem da su Subotičani imali puno stari i lipi automobila, i da su ih sve prodali jer su više volili novac od retki i skupi automobila, i sad se možemo svi zajedno slikati sa ovim šta imamo,odnosno skoro ništa ni nemamo ! Sramota da nemamo ni jedan auto pre prvog rata,a mislim da više nemamo ni auta između dva rata odnosno proizvedeni pre 1945 godine. Šta više reći osim da smo lakumi i nerazumni pa zato svakom danom sve je gore i neizvesnije živiti u takvom okruženju.
  NEBJTE SE DOBRO BITI NEĆE, SIGURNO!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR