Autohtona sorta vina – KADARKA

U našoj zemlji izuzetno je značajno da se radi na kulturi pijenja vina i stvaranju tržišta za kvalitetna vina. Kako navodi naš sagovornik iz „MR Vinogradi“, proizvodnjom grožđa i vina ne može se baviti siromašan čovek. „Vinogradi moraju imati vrednost jednogodišnjeg roda u buđelaru, vrednost jednogodišnjeg roda u podrumu, i vrednost jednogodišnjeg roda na čokotu. Tek se onda stiču uslovi da se proizvodnju kvalitetnog vina“.

 

Klimatske prilike pokazuju da se od 10 godina obično 2 godine slože da se proizvede vrhunsko vino, koje se čuva jer mu svake godine vrednost raste. 5 do 6 godina klimatske prilike su takve da se mogu proizvesti vrlo kvalitetna vina koja idu na tržište. Cilj MR Vinograda je proizvodnja isključiovo autohtone vrste vina kadarke kao i, uz stručno konsultativni tim, proizvodnja vrhunskog vina.

Slika

„MR Vinogradi“ doo su mlada vinarija nastala pre šest godina. Prilikom odlučivanja o stvaranju vinarije, investitor je bio svestan dve činjenice: da je Subotičko-horgoška peščara posle Prvog svetskog rata bila veliki izvoznik kvalitetnih vina u Evropu, a druga činjenica je da Evropska unija podržava proizvodnju tamnih autohtonih vina.

 

U 19. veku na ovim prostorima dominirala je sorta kadarka. Srbi su, posle poraza austrougarske vojske od turske vojske kod Kačanika, za vreme Velike seobe Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem, ovu sortu sa juga preneli u područje današnje Evroregije Dunav – Kireš – Moriš – Tisa (DKMT). Geografski položaj ove regije podrazumeva zapadni deo Rumunije, južni deo Mađarske i severni deo Vojvodine.
Iako su kadarku u ova područja doneli Srbi, oni je nisu sačuvali, već su to učinili Mađari i podunavske Švabe.
Posle Drugog svetskog rata, pojavom modernijih sorti, kadarka se polako zapušta a postotak vinograda pod kadarkom se smanjuje.

 

Na godišnjem sastanku Euroregije DKMT, 2007. godine, sorta kadarka je proglašena vinom ove regije. Tada je formirana Sekcija kadarke u okviru Euroregije DKMT, čiji je cilj brendiranje kadarke u ovom regionu kao i proizvodnja maksimalno kvalitetnog tamnog vina.

 
Kako iz preduzeća „MR Vinogradi“ navode, pojam vinarije kod nas podrazumeva postojanje velikog broja vina, međutim, kako oni smatraju, u jednom vinskom podrumu je veoma teško proizvesti nekoliko vrsta vrhunskih vina koja dugoročno mogu egzistirati.
– Nas je podstaklo razmišljanje o prednosti jednog vrhunskog vina u regiji, kakvo smo imali čitav 19. vek. Tada je kadarka pokrivala 60 % vinograda i bila je nosioc dela privrednog i turističkog razvoja – kažu iz preduzeća „MR Vinogradi“.

Slika

Ovo preduzeće je uspostavilo saradnju sa španskom vinskom regijom La Rioja (La Rioha), koja od ukupno zasađenih vinograda ima 99 % autohtonih vrsta vina i grožđa, a 74 % od ukupno zasađenih vinograda je pod sortom Tempranillo (Tempraniljo). I uprkos napadima filoksere, insekta koji napada korenov sistem biljke, koja je pre 100 godina uništila veliki broj evropskih vinograda, Španci su uspeli da se izbore sa ovim problemom vinove loze i proizvode autohtone vrste. Donešena je odluka da se zabrani sadnja drugih sorta vina osim autohtonih. Danas su oni, sa velikim postotkom proizvodnje jedne sorte tamnog vina, nosioc privrede i turizma a današnje džet set društvo provodi vreme u gradu vina u La Riohi. Tamošnji proizvođači su uspeli da postignu pristojnu cenu vina i da od nje žive veoma dobro.

 
Znajući za ove činjenice, iz „MR Vinogradi“ su se zapitali gde je mesto kadarke među tamnim vinima s obzirom na kvalitet? Odgovor su dobili u Kiškerešu, gradiću gde se svake godine organizuje skup proizvođača kadarke sa međunarodnim žirijem koji vrše ocenjivanje kvaliteta vina. Na ovom skupu, kadarka proizvođača MR Vinogradi osvojila je 91,75 boda od ukupno 100 bodova. Tako da danas sa sigurnošću možemo znati da kadarka sa reduciranom proizvodnjom može dati vrlo kvalitetno vino.

 

MR Vinogradi danas ima, na prostoru Bačkih vinograda, 7 ha zasađene kadarke čiji rod polako pristiže. Ovo je drugi vinograd kadarke po veličini u regiji. U vinogradu je u završnoj fazi izgradnja salaša koja će biti u funkciji prezentacije vina i u završnoj fazi je izgradnja novog podruma za smeštaj kadarke.

Slika

U toku je proces proglašenja kadarke za vino sa geografskim poreklom. Trenutni status je Kadarka – stolno vino sa geografskim poreklom. Vino proizvedeno u 2009. godini će verovatno ići stepenik više pa će status biti Kadarka – kvalitetno vino sa geografskim poreklom Subotičko-horgoška peščara. Cilj nam je da dobijemo status vrhunskog vina sa geografskim poreklom – navode iz ovog preduzeća.

 

Postoji zanimljiva priča o ovoju čuvenoj sorti vina. Naime, poznati pijanista Franc List je krajem 19. veka svake godine kadarku iz ove regije slao papi Piu IX, a poznato je da su pape u istoriji bilo izuzetno dobri poznavaoci vina. Sekcija za kadarku je 25. maja 2009. godine, na dan Sv. Urbana, u segedinskoj katedrali uz celebraciju četiri biskupa, segedinskog, zrenjaninskog, subotičkog i temišvarskog, posvetila vino i poslali aktuelnom papi Benediktu XVI sa željom da se obnovi tradicija koju je započeo Franc List.

Slika

S obzirom da je poznato da su kadarku sačuvali Mađari i podunavske Švabe, u toku je priprema organizacije mise u Štefans domu u Beču, povodom 60 godina prognanstva podunavskih Švaba i 200 godina rođenja Franca Lista.

 

Tehnološkim procesom obrade grožđa mogu se dobiti različite varijante kadarke: bela kadarka (dobija se od ranije obranog grožđa), roze kadarka, šiler kadarka, rubin kadarka, desert kadarka.

 

Kadarka vino se odlikuje elegancijom, lakoćom, pitkošću, rafiniranošću i umerenim prisustvom odgovarajuće kiseline. Odlikuje se posebnom aromom koja podseća na blaki ukuć voća, kao što je trešnja. Duže vremena nakon konzumiranja kadarke, njen ukus privlači i podstiče čoveka da je ponovo proba.KOMENTARI

 1. Markes kaže:

  Kultura vina je nestala a za to su krivi i sami vinari. Mnogi su se odvikli od vina jer su u barovima i kafanama pili lose vino posle kog su zamrzeli i ono dobro. Dreamgirl, napisala si tekst posle kog mi se kao običnom smrtniku pije vino, znači uspela si.

 2. gradjanin kaže:

  Podržavam ideju da opet osnivaju vinarije i podruma, jer ovi okolnosti su idealni za kvalitetne i vrhunska vina. Samo još tamo gore treba da skontaju! :D

 3. Dreamgirl kaže:

  Slažem se… međutim, postojale su i ideje i razmišljanja o udruživanju vinara sa ove teritorije kako bi zajedno nastupali na tržištu, kao što to recimo rade Italija ili Španija, ali više sile su to sprečile… :worried:

 4. Markes kaže:

  Vise sile?!?! Visa sila u vidu nesloge ili visa sila u vidu politickog zida? Uglavnom, svi oni mogu sebi da nadju nacin kako to da plasiraju na trziste, i da svi budu zadovoljni.

 5. Lazar kaže:

  Molim vas gde se moze kupiti Kadarka i dali ima jos u prodaji Muskat Otonel sa Bisernih Ostrva  Hvala

 6. Aleksandar kaže:

  ja imam kadarku staru 23 godine, nazalost samo jednu flasu i iskreno zao mi je da je otvorim… Mozda bi je i prodao, samo ne znam za koju cenu… pozdrav

OSTAVITE KOMENTAR

75 + = 83

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: