Automatski stečaj „progutao“ 1000 preduzeća

Dok odredbe Zakona o stečaju koje se odnose na automatski stečaj nisu proglašene neustavnim, u Privrednom sudu u Subotici je oglašeno 1.187 ovakvih predmeta, odnosno preduzeća čiji su računi bili blokirani duže od najmanje jedne godine, a 90 odsto takvih preduzeća je i brisano iz registra.

Vršiteljka funkcije predsednika Privrednog suda Ilona Stajić je iznela kako je u toku 2010. predmet postupka bilo 480 preduzeća iz regiona koji pokriva ovaj sud, a čiji su računi bili u blokadi duže od tri godine.

 

Godinu dana kasnije predmet su bila preduzeća sa računom u blokadi dužoj od dve godine, a takvih je bilo 446, da bi u 2012. predmet postupka bila preduzeća čiji je račun u blokadi bio godinu dana i do kraja juna Privredni sud je imao 261 ovakav predmet.

 

„Od 926 preduzeća iz 2010. i 2011, procesuirano je tek 10 odsto, što znači da su poverioci i pokrenuli stečajni postupak kako bi namirili svoja potraživanja, dok u 90 odsto slučajeva poverioci nisu bili zainteresovani za pokretanje stečaja, odnosno u roku od 60 dana nisu uplatili troškove pokretanja stečaja, tako da su preduzeća išla u automatski stečaj, brisana iz registra“, rekla je Ilona Stajić.

 

Stajić je izjavila da odlukom Ustavnog suda, kojom su pojedine odredbe Zakon o stečaju koje se odnose na automatski stečaj proglašene neustavnim, Narodna banka više neće dostavljati Privrednim sudovima podatke koja preduzeća imaju račune u neprekidnoj blokadi dužoj od godinu dana, što znači da više od godinu imaju dugovanja prema poveriocima koji su im i blokirali račun.

 

Sudovi na osnovu toga više neće oglašavati prethodne stečajne postupke koji su rezultirali u najvećoj meri brisanjem preduzeća iz registra, a u manjoj meri reorganizacijom preduzeća kroz stečaj, odnosno namirenje potraživanja poverilaca kroz bankrot preduzeća i prodaju imovine.

 

„Odluka Ustavnog suda je korektna jer je brisanjem pravnih subjekata iz registra kroz automatski stečaj mnogima laknulo. Bez ikakvog troška, plaćanja dugova, preduzeća su brisana, a poverioci su uvek ti koji ostanu kratkih rukava” navela je Stajić.

 

RTVKOMENTARI

  1. alo kaže:

    Evo šanse novoj Vladi da se uhvati u koštac sa kriminalom (kako je najavila) u sopstvenim redovima. Ko je pisao Zakon o stečaju? Dačiću, Vučiću, reagujte!

OSTAVITE KOMENTAR