Az álmok hajója – Az R.M.S. Titanic – I. rész

1912 Aprilis 10-én, 100 éve indult  első és egyben utolsó útjára  a R.M.S. Titanic. Emlákezük az áldozatokra, túlélőkre és megmentőikre.  Emlákezünk Dr. Munk Artúr, szabadkai orvosra, aki részt vett a túlélők ellátásában.

.

A White Star Line hajótársaság megbízásából, 1907-ben a Titanic luxusgőzös tervezésébe fogtak. A hajótest építése feszített tempóban két évet vett igénybe, majd a belső felszerelés és dekoráció létrehozása újabb egy évig tartott. A hajót Írországban, Belfastban, a Harland és Wolff hajógyár-ban építették A hajó szélessége a törzsénél 28 méter, hosszúsága 269 méter volt, magassága a kémények tetejéig körülbelül egy 11 emeletes háznak felel meg. Korában a világ legnagyobb és legpazarabb hajója volt. A hajó építésének tervében eredetileg 64 mentőcsónak lett volna, de arra hivatkozva, hogy elsüllyeszthetetlen, illetve hogy a csónakok túl nagy teret vennének el az utasoktól a csónakfedélzeten mindössze 20-at építettek fel.

.

Utazás az ELSŐ osztályon

.

Az első osztályon minden egyes lakosztály,társalgót és étkezőt a lehető legjobban, legigényesebben és a legfényűzőbb módon rendeztek be. A kényelmes luxuslakosztályokon és a kabinokon kívűl tornaterem, uszoda, fallabdapálya, törökfürdő, könyvtár és különböző étkezők,bárok és éttermek látták el az első osztályt.Az első osztályú étterem 550 férőhelyes volt, és  ebben at osztályban  utazó 329 utas pompás kényelemben érezhették magukat, a legfelső 4 emeletet csak ők használták. Az első osztályon hétfogásos vacsora várta őket. A mázas csempével,aranyozott díszekkel, üvegburás bronzlámpákkal berendezett, mór stílusú fürdőben volt forró,langyos és hideg helyiség,hajmosó szalon,masszáspas és valamint a felhevült vendégeket lehűtő jeges vizű medence is. A hajó jobb oldalán, a csónakfedélzeten berendezett tornateremben evezőgépek és szobakerékpárok,súlyzók és egyéb tornaszerekvoltak. Az első osztály kabinjai pazarul berendezett tágas helyiségek voltak, főleg az a két lakosztály amelyik a B-fedélzeten a sétányra nézett. Aki ott utazott az 1912-ben 4246 dollárért egy nappalit, két hálószobát, két öltözőhelyiséget, egy külön fürdőszobát, és a tengerre nyíló fedélzet egy külön darabját mondhatta magáénak. Elbűvölő volt a csinosan berendezett, elektromos kandallóval felszerelt és rózsaszínű fügönyökkel díszített kabin, a gyönyörű, csipkés ágytakaró, a rózsaszín párnák és az a sok fénykép mindenhol, az egész olyan otthonos volt.

Utazás az MÁSODOSZTÁLYON

 .

A másodosztályok már nem voltak olyan fényűzőek, mint az első osztályé. 207 fülkéje volt a másodosztálynak. Emeletes ágyaik, egy kicsi komod, és egy szép virágmintás függöny, egy fotellel aminek a húzata rózsás volt. A porcelánokat nem használta senki, az ágyakon nem aludt még akkor senki. A Titanicra akkor azt mondták, hogy az ÁLMOK hajója. A mosdókagyló borotválkozáshoz és mosakodáshoz volt alkalmas. A White Star emblémájával díszített kártyapaklival szerencsejátékokat játszottak az utasok. A másodosztályon négyfogásos vacsorát adtak. Övéké volt a csónakfedélzet egy kisebb része. Az utasok lábát meleg takarók védték a hidegtől a nyugágyakon.Az utasok eltörpültek a hatalmas kémények mellet. A Titanic másodosztálya is gyönyörű volt.

.

 

Utazás a HARMADOSZTÁLYON

 .

A harmadosztályon 220 kabinban családok laktak. Négyágyas kabinok is voltak. Az ebédlőben nem fért el minden utas ezért felváltva mentek. Aki lekéste a sorszámát az éhes maradt. 36,25 dolláros (7,46 fontos ) ár körübelül egy fedélközi utasnak 2 hónapi bérének felet meg. Ha az utasok társalgásra vágytak akkor a masszív padokkal,asztalokkal és székekkel berendezett tölgyfa lambériás közösségi helyiség, a szalon dohányzói között foglalhatták el magukat. Esténként olvasással, társasjátékokkal töltötték a óráikat. Egy harmadosztályú szállás berendezése megfelel a mai, elsőosztályú szálláséhoz.

.

 

A hajó 1912. április 10-én, déltájban futott ki a southamptoni kikötőből. Cherbourgban felvette két leggazdagabb utasát, Molly Brownt és John Astort, majd Írország déli partjai, Queenstown felé vette útját. Ez volt az utolsó szárazföldi állomása, mielőtt New York felé indult  az úszó palota 2207 utassal…….

Folytatjuk……KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR