Az énekes szakácsnő

A bélszíntől a lekvárokig


Blaha Lujza nemcsak a nyelv, a szép magyar beszéd terjesztésében jeleskedett, hanem stílusa, gesztusa, öltözködése, de a konyhája is példá tadott fiatalnak, korosodónak egyaránt. Mint főzőkanál forgató háziasszony konyháját sokan dicsérték, és vacsoráin gyakori vendégek voltak az ország akkori hírességei és gasztronómiai nagyjai, pl. füstölt hússal készült lencsefőzelékét újságírók is feldicsérték. Szegedi paprikása és kapros-túróslepénye után Munkácsy Mihály is megnyalta a száját!  Talán ennek is köszönhető, hogy ételei, amiket ezeken az alkalmakon szervírozott, sok esetben felkerültek az akkori nívós éttermek étlapjára. Blaha a jóízű, de egyszerű magyaros ételeket kedvelte, de készítette is. Így például később báró Splényi Ödönnel kötött házasságakor az ünnepi ebédjük lencsefőzelék volt füstölt oldalassal.

 

Konyhai dolgok tekintetében kifolyt a kezéből a pénz, akár egyszerűt, akár ételkölteményt szánt a vendégváró asztalra. Van olyan időskori fényképe, amelyen látszik éléskamrája “stelázsiján” a sok magafőzte lekvár és befőtt. Néhány különleges étele a kor vendéglőinek étlapján és ismerősei, barátai kínálatában is sikert aratott. Egyik-másik, a század eleji receptkönyvek különleges kínálatába is bekerült.

 

Bélszínszeleteit annak idején Újházy Ede és jeles asztaltársasága is szívesen fogyasztotta a mai Gundel elődjében, a Wampeticsben. Blaha Lujza lakásában, de balatoni nyaralójában is sok barátja, ismerőse megfordult. “Hosszú séta az ébredező tó partján, utána otthon haditanácsot tartunk, mi is lesz ebédre.  Hódytott bélszínjével, aminek elkészítésére nagyon nagy figyelmet fordított. Különlegessége összetevőiből fakad: az amúg sem könnyű bélszínt gombával, libamájjal, hagymával és szalonnával spékelte. De az étel elkészítésére is nagy figyelmet fordított: a vesepecsenye szeletelésétől kezdve, a fűszerezésen át, egészen a fogást megkoronázó mártásig. Bélszínszeletjének receptje korabeli szakácskönyvekbe is bekerült.

 

Blaha_Lujza_Solti_Dezső_Solti_Hermin_Újházi_Ede

Blaha Lujza Solti Dezső Solti Hermin Újházi Ede

Három házassága alatt folyamatosan háztartást vezetett, különös figyelmet fordítva arra, hogy mindig jót, és sokszor magyaros ételt készítsen. Egy kívánság, két kívánság, végre csak összeegyeztetjük a fogásokat” – ahogyan saját maga megfogalmazta. Annak ellenére, hogy saját maga főzte be minden évben a lekvárt, háztartási kiadása hatalmas összegekre rúgott, tekintettel a gyakori vendégségek alkalmával felsorakoztatott ételremekek nem olcsó összetevőire.

blaha jobbra

Blaha Lujza jobbra

Blaha szerette a mandulát, diót, málnalekvárt, vaníliás krémet.  Kedves édessége volt a róla elnevezett fánk. Szabadkán kapta először férjétől, aki ott egy divatos, de sajnos meg nem nevezett cukrász remekműveként adta a “legkiválóbbat a legkiválóbbnak”. Ugyan ez a cukrász készítette az eskövői tortáját is.  Még így elmondva is csábító a mandulával ízesített és dúsított finomság. Vaníliás krémmel töltötte meg a “nemzet csalogánya” és csokoládéval bevonva tette hódolói és tisztelői asztalára. Különleges és finom, de nagyon súlygyarapító édesség. Nem bizonyítható, de mivel Blaha Lujza szókimondó asszony volt, tőle is származhatott a mondás: Ami jó van az életben, az hizlal, vagy erkölcstelen.” Háziasszonykodásáról még a királyi udvarig is elterjedt a hír. A sütemény készítésének módját később olyan tökélyre fejlesztette, hogy gödöllői házában még Erzsébet királynő is meglátogatta. De Blaháné nem volt otthon, így Sissi csak a házvezetőnővel beszélgetett. Jeneiné, Blaháné vincellérjének felesége mindent lelkesen megmutogatott a csöndes finomlényű látogatónak, aki végül csöndesen és szerényen azzal köszönt el sokbeszédű kalauzától, hogy mondja meg a nagyságájának, hogy itt járt Erzsébet királyné.

MÓRICZ ZSIGMOND OLVASSA BLAHA LUJZÁNAK A SÁRI BÍRÓT (ismeretlen fényképész felvétele) é. n. – Országos Széchényi Könyvtár/ Színháztörténeti Tár KB III. 36

MÓRICZ ZSIGMOND OLVASSA BLAHA LUJZÁNAK A SÁRI BÍRÓT (ismeretlen fényképész felvétele) é. n. – Országos Széchényi Könyvtár/ Színháztörténeti Tár KB III. 36

Az egyetlen olyan gasztronómiai finomság, ami nevétől vált híressé, azonban nem a színésznő keze munkája, egy szabadkai cukrászmester által elkészített torta, amely az 1860-as évek végén, a művésznő esküvőjén debütált először. A tortát első férje, Johann Blaha karmester rendelte meg. Az akkor még – nevelőapja neve után – Kölesi Lujza néven szereplő kezdő színésznőt karmester férje indította el a pályán. A róla elnevezett Blaha Lujza torta azonban csak Budapestre kerülése után vált igazán híres és keresett édességé. Manapság nagyon ritkán találkozhatunk ezzel a puncsos-fondantmázas különlegességgel patinás cukrászdáink hűtőpultjaiban.

 

Soha művész vagy művelt ember nem volt, kinek minden szavában, minden mozdulatában annyi magyarság nyilatkozik meg, mint benne – így jellemezte Blaha Lujzát,  Haynald bíboros Liszt Ferencnek.

 

Blaha Lujza kedvenc étele a bélszíin volt, ime itt Bélszínszelet Blaha Lujza-módra (eredeti recept):

boros-vesepecsenye

Hozzávalók: 40 dkg tisztított vesepecsenye, 20 dkg libamáj, 4 dkg csontvelő, 4 dkg vaj, 1 darab nagy burgonya, 1 deci vörösbor, 8 szem olajbogyó, 2 szem salotta hagyma, fél csomó petrezselyemzöldje, kevés tárkonylevél, 1 babérlevél, só, zsír

 

Elkészítése: A vesepecsenyét 8 darab egyenlő háromszög-alakú darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és sütésig félretesszük. Ugyancsak így járunk el a libamájjal is. A burgonyát finommetéltre vágjuk (Szalmaburgonya) és bő zsírban, serpenyőben kisütjük. Ezután elkészítjük a mártást a következőképpen: 2 deka vajban a finomra vagdalt hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a petrezselyem finomra vagdalt zöldjét és a tárkonyt. Feleresztjük a vörösborral, beleadjuk a babérlevelet és negyedére beforraljuk. 2 deci barna alapmártás hozzáadása után a többi vajjal az ízét emeljük és tálalásig meleg helyre tesszük. A csontvelőt 8 egyenlő karikára vágjuk, levesben megfőzzük, félretesszük. A 8 szem olajbogyót saját levében, magvától megfosztva szintén melegre tesszük. Ha mindez megvan, a libamájat kisütjük és a bélszín-szeletkéket félvéresen sütjük meg.

 

Tálalás: Kerek tál közepén felhalmozzuk a kisütött burgonyát, köréje rakjuk felváltva a vesepecsenye-szeletkéket és a libamájat, erre a mártást, azután az olajbogyókat és csontvelő-szeletek felváltva. A mártásból külön csészébe isi adunk hozzá.

 

Blaha Lujza Tortája – készítési módja:

 

Blaha puncstorta

Hozzávalók: 250 g liszt, 100 g vaj, 100 g porcukor, 85 g dió, 3 db tojás, 50 g édes morzsa, 340 g málnalekvár, 200 g fondant.

 

A finomra darált diót a liszttel, a cukorral és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját és sima tésztává gyúrjuk. Ha lehűlt, vékonyra nyújtjuk és három egyforma tortakarika nagyságú lapot formázunk belőle. A lapokat előmelegített sütőben kisütjük. Ha kihűlt, málnalekvárral töltjük, a tetejét forró lekvárral áthúzzuk, majd rózsaszínű fondanttal bevonjuk. Az oldalát édes morzsával panírozzuk.

 

Blaha-fánk

 

A tészta – hozzávalók: 15 dkg vaj , 15 dkg liszt , 8 dkg őrölt mandula, 8 dkg porcukor

 

Elkészítése: A vajat, lisztet, cukrot, őrölt mandulát gyorsan összedolgozzuk. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejfölt adunk hozzá. 30 percig pihentetjük hideg helyen, aztán fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Szellősen sütőpapírra helyezzük. 180 °C-os sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

A Krém  – hozzávalók: 25 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 1-2 db tojássárgája, csokoládé a bevonathoz

 

Elkészítése: Habosra keverjük a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgájával.

 

ÖSSZEÁLLÍTÁSA: Három-három darab kisült tésztát összeragasztunk a krémmel. Mielőtt bevonnánk a csokoládéval, hűtőbe tesszük, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR