Azijske patuljaste vidre u novoj kućici

Par patuljastih azijskih vidri, koje je vrtu poklonio zoo Đer, dobile su novi dom.

 

Brat i sestra su provremeno bili smešteni u staroj rakunovoj volijeri dok su sada dobile nov prostor. Volijera za njih je izgrađena na mestu gde su nekada živeli nojevi, sada premešteni pored žirafe i zebre, na samom ulazu u vrt. Prve komšije su im ptice na labudovom jezeru i nosati rakuni.

 

DSC_0839 (1024x683)Volijera se sastoji iz dva dela. Zidanog objekta sa grejanjem, gde vidre spavaju. Ovaj objekat ima i veliki stakleni prozor pa ih posetioci mogu videti i kada su vidre zatvorene. Drugi deo volijere je otovreni prostor, ograđen žicom. Ovaj prostor ima veliko stablo vrbe, za penjanje radi boljeg pogleda ali i za skrivanje u deblu. Veliki deo ispusta predstavlja bazen gde će vidre uživati u kupanju i lovu na ribice.

 

Volijera još nije u potpunosti kreirana i potrebni su još dodatni ali sitni radovi, kako bi ambijent bio potpun. Obzirom da je zima do sada blaga, vidre su ipak puštene u novi prostor da malo pronjuškaju i protegnu noge.

 

Iako plahe, ove životinjice su radoznale i veoma brze. Najteži korak je bio onaj prvi, iz kućice na otvoreni prostor. Nakon njega usledelo je trčkaranje, njuškanje i proučavanje. Ipak, na zvuk potencijalne opasnosti, kreštanje ptica ili drugi nepoznati zvuk, vidre brzo utrčavaju nazad u kućicu.

DSC_0806 (1024x683)

Prvi dan je izlet trajao kratko, dok su danas puštene nešto duže, da istražuju svoje novo dvorište. Tokom godine, u ovom prostoru će im se pridružiti i neki novi drugar!

DSC_0813 (1024x683)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR