Azilanti na Prozivci

Problem sa azilantima postaje sve izražajniji. Nedavno smo pisali tekst šta se dogodilo u Horgošu, i tada sam u komentarima na tekst videla da je neko napisao komentar da ih ima i na Prozivci.

Juče popodne smo fotografisali grupu azilanata iz Avganistana, Iraka i drugih zemalja Azije koji su se zadesili u Parku Prozivka. Sede na travi, odvojeni u dve grupe i tako satima sa ciljem da pređu u Mađarsku.

Slika

Stanovnici Prozivke kažu da nisu imali problema sa njima, ali im nije svejedno kada ih vide tako da sede u grupi i to uglavnom ujutru i popodne.

U Policijskoj upravi u Subotici kažu da sve migrante koje uhvate bez dokumenata upute u Prihvatni centar u Banji Koviljači i Pazinsku skelu. Migranti koji su u Subotici imaju rešenje o otkaznom roku boravka u gradu. Po proceduri trebalo bi da se jave u svoje ambasade i vrate kući. Problem je što većina migranata ne ode da se javi u ambasadu, nego pokušava da pređe granicu.

U Policijskoj upravi u Subotici ističu da je 90% predmeta procesuirano i da su migranti već odgovarali za pokušaj ilegalnog prelaska granice, da im je dat otkaz boravka i da uglavnom iz Subotice idu u Sombor, Kikindu i druge pogranične gradove. PU Subotice u saradnji sa Regionalnim centrom Granične policije radi na sprečavaju ilegalnih prelaza granice. Reč je uglavnom o migrantima iz Azije koji u Srbiju dolaze preko Grčke ili Makedonije.

Prema statističkim podacima, 2009. godine sprečeno je 259 ilegalnih prelazaka granice, 67 je prešlo i mađarska policija ih je vratila a podnete su tri krivične prijave. Godine 2010. sprečeno je 450 migranata u ilegalnom prelasku granice, 273 lica je vraćeno iz Mađarske i podneto 6 krivičnih prijava. Ove godine sprečeno je 242 lica u ilegalnom prelasku granice, a 299 je vraćeno. Problem sa migrantima je izražen u svim zemljama u regionu, kao i Evropske unije.KOMENTARI

  1. boki kaže:

    stanovnici bajnata se ne bi složili da nisu imali problema.baš danas sam razgovarao sa jednom gospođom iz Masarikove koja kaže da su znali ući kod pojedinih komšija u kuhinje nepozvani.inače dobar deo njih imaju smeštaj u Malkon-u.a svakodnevno su u bife-u kod Majšanskog mosta

  2. joki kaže:

    pa verovatno ih ti i ta zena smestate:-),sala naravno….inace mozes ih videti i u gatu u parku preko puta mesca u peder parku a najvise ih ima na palicu u vilama i privatnim smestajima!treba se dobro obratiti paznju na to da im policija nemoze fakticki nista u prolazu slucvajno sam video da policija legitimise emigrante i u svakom slucaju svi su imali neke vize a vecina migranata su turci albanci i pakistanci

OSTAVITE KOMENTAR