Bačka, Sport, Kovin, BAK…

Fudbalska lopta je na ove prostore stigla krajem 19. veka iz Praga, Beča i Budimpešte, gde se fudbal širio kao groznica. Prvi mečevi su igrani na poljanama, često bez striktnih pravila, ali su okupljali ponekad i po nekoliko stotina gledalaca. Najaktivniji su bili Subotičani i Somborci: svake nedelje su organizovali zanimljive okršaje, a ostalo je zableženo da je prvi zvanični susret odigran 1899. godine, kada su Subotičani ugostili Halašane. Istoričari su preneli da su „Subotičani napravili sedam golova, a Halašani samo jedan”.
Slika

Slika

Nova igra stigla je i do Belog dvora u Beograd, pa su Subotičani 21. jula 1900. godine u Topčideru demonstrilali “foot bel”. Nikola Matković organizovao je utakmicu između dve subotičke ekipe, a ondašnja štampa beleži da se kralj Aleksandar Obrenović, oduševljen novom igrom, posle utakmice rukovao sa svim akterima meča. Prvi fudbalski klub na ovim prostorima osnovan je, naravno, u Subotici 3. avgusta 1901. godine pod imenom Bačka, ali je interesantno da su prvu utakmicu već odigrali – uoči osnivanja. Oko kluba okupljali su se pretežno Bunjevci, ali su svi koji su znali baratati s loptom bili rado prihvaćeni. Fudbal se vojvođanskom ravnicom širio kao požar: samo dve godine kasnije osnovan je drugi subotički fudbalski klub Sport, a potom se lopta zakotrljala i u Kovinu (1904), pa u Bajmoku (BAK), Senti (SAK) , Zrenjaninu (Vašaš), Kikindi (AK Sloga)

Slika

A onda je lopta stigla i Južnu Bačku. U Kovilj su „čudesnu spravu koja skače” doneli braća Đura i Jovan Atanacković i Pajica i Danika Segmajster. Naravno, Kovilj je odjednom postao centar sveta, okupljajući i mladiće iz Titela, Mošorina, Đurđeva, Kaća, Žablja, Čuruga… Jedno vreme postojala su dva igrališta, jedno u Donjem, a drugo u Gornjem Kovilju, a Koviljčani da bi svoj klub mogli da nazovu Šajkaš, morali su da pobede reprezentaciju sastavljenu iz okolnih mesta. Stoga nije ni čudo da je Vojvodina 1914. godine prvu zvaničnu utakmicu odigrala baš protiv Šajkaša.

Zvaničnih takmičenja početkom 20. veka na našim prostorima nije bilo, pa se Bačka 1908. godine priključila prvenstvu Kraljevine Ugarske. Čak četiri puta Subotičani su uspeli da osvoje prvo mesto u Južnom području, a jednom su stigli i do vicešampionske titule prvenstva Mađarske. Bačka je imala i svog predstavnika na istorijskoj Skupštini 1919. godine u Zagrebu, kada je utemeljen Fudbalski savez Kraljevine Jugoslavije.
Slika
Više o Bačkoj pročitajte ovde:
FK BAČKA – Zlatno doba (1901-1926.)KOMENTARI

  1. N. Jakovljevic kaže:

    Dobar tekst. Svidja mi se ova zadnja slika. Jel to iz monografije? Sto se tice godina osnivanja klubova raznoraznih mogu reci da je u Somboru osnovano SSU/ZSE Somborsko Sportsko Udruženje tzv, cak 1887 koje je nedugo zatim 10-ak godina kasnije takodje demonstriralo novu igru foot ball a takodje ima nekih indicija da se u Novom Beceju pise barem tako u monografiji o fudbalu u novom beceju lopta zakotrljala jos daleke 1899. godine. Eh a prave se greske cesto moze se reci. Da je BASK prvi osnovan klub (Sumadiju iz Kragujevca mnog navode ali grese, BASK je osnovan par meseci ranije), a Backa prvi klub na teritoriji Srbije (Vojvodina tad pripadala Austrougarskoj)
    Inace Vojvodina je i po masovnosti klubova i po razvoju bila ispred svih drugih i to se ne odnosi samo na taj rani period nego cak i na prve godine posle II svetskog rata pocetak 50-ih. A eto mala mesta kao sto su Senta, Kikinda, Bajmok, Debeljaca itd. vec u prvoj dekadi 20. veka osnivali klubove.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 49 = 58

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: