Bačkotopolsko jezero najčistije panonsko jezero

Bačkotopolsko jezero proglašeno je za najčistije jezero u Vojvodini. Opština Bačka Topola je ove uložila nekoliko miliona dinara u uređenje staza i plaže.

Borba ribolovaca, ali i građana koji se zalažu za čistu Bačku Topolu trajala je više od četiri godine, da bi Skupština opštine Bačka Topola usvojila 6. aprila 2017. godine Odluku o zaštiti Parka prirode „Bačkotopolske doline“.

Smanjen je krivolov, kao i zagađenje jezera koji se smatra jednim od bisera nekadašnje Panonske nizije.

„Opštinska uprava nas je podržala u tome, krenula je procedura i 2017. godine konačno je proglašen park Bačkotopolske doline i jezero“, rekao je Milan Antunović predsednik UO „Jezero“ i ribočuvar.

Nakon samo godinu dana od proglašenja Parka prirode „Bačkotopolske doline“ manje krivolova, a i više se radi na uređenju okoline samog jezera.

„Imamo dosta ribolovaca i imamo jedan biser na severu Bačke. Kažem jezero je trenutno pod zaštitom i u sistemu ribočuvarske službe u martu ove godine rađeno je poribljavanje opština je izdvojila 1,2 miliona dinara, a do kraja godine se očekuje sanitarni izlov“, kaže Saša Srdić, predsednik SO Bačka Topola.

„Bačkotopolska dolina“ je područje koje je raj za sve ornitologe i ljubitelje ptica, jer od 148 registrovanih vrsta 75 se gnezdi na zaštićenom području, a ostalima služi kao mesto ishrane tokom godine ili za vreme seobe.

Među značajnim gnezdaricama posebno se ističu vodeni bik, patka njorka, barski petlić i modrovoljka.

Značajna je mešovita kolonija mrke čaplje i gaka.

Jezero je bogato šaranom, smuđem, amurom, somom i belom ribom i dozvoljen je sportski ribolov u sezoni.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. bac Vranje kaže:

  a druga strana medalje…kakva je Krivaja na izlazu iz Backe Topole??? Sto se ne zalazete i za to? To vam nije interesantno ili ima drugih razloga zbog kojih ni inspekcija ne sme da uzrokuje vodu i javno kaze i kazni zagadjivaca???

 2. Dihidrogenmonoxid kaže:

  Neverovatno kakve dezinformacije može bilo ko da podeli kao činjenice….panonsko jezero….veštačka akumulacija eventualno….

 3. pista kaže:

  Video sam ovo na TV… i prometio sam da gospodja sa televizije uvek malo pretera.Nije ovo prvi put.

 4. ludilo kaže:

  Od kada Arapi gaje Borovnice…voda je unistena. Mnogo hemije je bilo potrebno da bi se zemlja prilagodila za gajenje borovnica…i sada se sva ta hemija sliva u jezero…Jezero je mnogo zagadjenije nego pre nekoliko godina dok se nisu pojavili Arapi odnosno brat Andrej.

 5. jasso kaže:

  Ovo je napravljeno u svrhu predizborne kampanje,mnogo cistije je Oromsko jezero,pa i jezero izmedju zeljeznicke pruge i puta za Bajmok od Subotice,takozvano akumulacija Skenderevo i kakve veze ima to sto postoji ribocuvarska sluzba za cistocu vode,kako ona moze da utice na dotok prljave ili ciste vode,a i neko je vec komentariso ako je jezero cisto,zasto onda pored daljeg toka Krivaje jedva se dise i zivi……

 6. Fux kaže:

  Najčistije jezero ? Pre nekoliko godina pri izletu kod tog jezera prošetao sam se oko jezeta koja je zarasla trskom i šašom. Na jednom delu korita odakle se povukla voda u glinovitom tlu primetio sam skelet čoveku čiji je gornji deo sa licem lobanje virio iz blatnjave korita jazera. kada sam bolje pogledao okolinu video sam svugde razbacane koste ljudskih i životinjskih porekla. Da ,kažu jezero je ‘čist’ samo zaboravili su da napišu da na mestu današnjeg akumlacionog jezera davno se nalazio ‘šinteraj’ gde su bacaili-zakopavali uginule životinje ,a bome tamo su zakopavali ljude koji su umrli od raznih zaraznih bolesti i one koje su prekim sudom poubijali ili izvšavali smrtne kazne vešanjem…

 7. Istina... kaže:

  Jos jedna od „vojvodjanskih izuzetnosti“. Stvarno stanje jezera tj. istina nema veze sa realnoscu.

 8. Anonimni kaže:

  Voda braon boje, malo smrdi nekad. Ono kamenje na ulasku i stubovi skinutih molova da polomite prste, užas. Dobro, čistije od palića jeste, ali ako je to najčistije što imamo, kuku nama.

 9. Bać' Ivica kaže:

  Ako zelite da posetite stvarno cisto jezero, posetite jezero Skenderevo.

 10. Fux kaže:

  @ Bać’ Ivica : Samo da ti dodam-Krivaja je bila tako široka celom svog toka ,dok pametni ‘vodoregulatori’ nakon drugog svetskog rata nisu uništili svu faunu i floru…

 11. Tihi kaže:

  Al ovde ima pametnih komentara pa to je strasno, da li vam krivo sto tamo funkcionise jezero ima kupača, ribolovaca, moze se pojesti i popiti po pristupacnim cenama, a sta moze na paliću?

OSTAVITE KOMENTAR

78 + = 88

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: