Baštica umesto zelene fontane ?

Kada se direktor Direkcije za izgradnju grada zimus odvažio da kaže, da je zelena fontana propala i da postoje ideje za nešto drugo, digla se kuka i motika. Shvativši valjda koliku opasnost danas u Subotici, nosi reč RUŠENJE, od tamo se više niko nije izjašnjavao o toj temi a po svemu sudeći i neće. Tako smo dočekali leto a zelena fontana je ostala mrtva i zakovana. U tako jadnom stanju, može se reći, korespondira sa susednim betonskim sarkofagom. Zbog osetljivosti teme, izostala je javna rasprava o tome, predlozi crteži, inicijative…Sve liči na još jedno subotičko prokleto mesto, koje lako može ostati takvo decenijama.

Ko je god političku akciju vezivao za ipsilon krak, bazen, kostur, pozorište… plivao je sa kamenom oko vrata.

Zato tako usamljeno deluje jedan predlog ovih dana, da se tom prostoru vrati nekadašnji izgled vrta. Ne zato što zelena fontana ne zaslužuje da postoji, već zbog toga što je javnosti jasno predočeno da novca za popravku ili nešto drugo nema. Da ne bi par decenija čekali, kako je to u nas uobičajeno, predlog da se sve to zatrpa i ozeleni, podseća na slučajeve kada su se vredna arheološka otkrića zatrpavala i ostavljala tako nekim narednim generacijama koje procene da će moći da ih čuvaju i sačuvaju. Održavanje vrtova u gradu i na Paliću nam dokazano bolje ide nego održavanje fontana.KOMENTARI

 1. MasteR kaže:

  Mislim da to nije uopste dobra ideja. Niista ne moze zameniti jednu fontanu. U letnjem periodu toliko ljudi oko fontane sede da bi se rashladili. Jednostavno je sveziji i hladniji vazduh u lednjem periodu, bilo bi zaista steta da propadne tako nesto.

 2. klara kaže:

  Pitanje je KADA CE DA ZASIJA DIVNA BASTICA…samo da nam pocne vec taj trg da lici na nesto …..jer kako u tekstu kazete nije potreban nam sarkofag pored zapocetog pozorista koji tako neurednu izgleda …..nema nam nasih stubova pozorista po kome je Subotica pored Gradske kuce bila prepoznatljiva :(

 3. drvo kaže:

  Baštica? Ovo mi liči na ono, od drveta greda, od grede daska, a daske letva, od letve lajsna, od lajsne štap, od štapa olovka, od olovke čačkalica….gospodo, što se ne pokupite i odete? pa vi ćete razj….ti grad pomoću sugradjana jataka…..to je dokaz gluposti gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom

 4. Lansky kaže:

  Fontana je propadala 25 godina, ne možemo sve tovariti aktuelnom gradonačelniku. Niti je on pravio, niti je skako skejtom po njoj.

 5. deki85 kaže:

  I pricati o fontani nema smisla dok god se ne zatvore raznorazni repovi naseg grada. Skelet kod OU, pozoriste, Sokolski dom, bazen i raznorazni razruseni placevi koji stoje godinama poput onog gde je nekada bio Stars. Sve vise licimo na Berlin ’45. Sve krateri i rupe. A kad se nesto izgradi, poput nome MOL pumpe kod nadvoznjaka, gubi se svaki estetski smisao…..

 6. Parkić kaže:

  Zelena fontana je podrila temelje Pozorišta, liptanjem vode tokom dve decenije. Da je puste još malo, srušila bi i Biblioteku. Realno, ni za šta osim za lep parkić ovde nema para. Biće dobro ako budu imali za cveće i travu.

 7. djomla kaže:

  Gledajuci Suboticu na celoj teritoriji i njeno stanje sa podzemnim vodama, njihove nivoe kao i sama kretanja pod zemljom, mogu da predpostavim da voda iz fontane ne igra značajnu ulogu, pa samim tim priča kako zelena fontana uništava temelje pozorišta i Gradske kuće ne stoji. Za čitavu tu analizu je pre svega potrebno poznavati tlo kao i njegovu propusnu moć, pa na osnovu toga zaključivati u kojoj meri voda dolazi do temelja, i u kom pravcu se voda kreće. Takođe potrebno je izvršiti i analizu na terenu, što nije rađeno već duži niz godina.

  U razbogoru sa profesorom Lajosem Hovanyjem, saznao sam neke stvari koje su Subotičanima bile poznate mnogo pre a koje su očigledno u međuvremenu zaboravljene. Postoji razlika u tlu ispod Biblioteke i Pozorista (propusna moć), stoga, prirodan tok voda ne ide ka Braće Radić, već drži pravac Korzoa slivajući se ka Jadranu gde je nekada postojala Jasi bara. Izgradnjom novog pozorišta napravljena je jedan brana, pa se još uvek ne zna kako se sada taj tok vode ponaša.

  Takođe pri jednoj poseti gradilištu Narodnog pozorišta i u razgovoru sa profesorom Kukarasom, saznao sam da su tokom izgradnje kade pozorišta, uočili još jedan tok vode koji se prostirao od ulice Vuka Karadžića i išao u pravcu Nušićeve. Naravno, možda postoji još koji manji ili veći tok, koji je zbog izgradnje zgrada menjao pravce i prilagođavao se novonastalim situacijama.

  Ono što želim da kažem, nema potrebe pričati o tome kako fontana utiče na temelje okolnih zgrada, jer su ti temelji odavno i u budućnosti će biti izloženi uticajem podzemnih voda. Takođe mi trenutno ne znamo realno stanje fontane. Nismo još ustanovili da li ona pušta jer je kada napukla ili je pukla cev. Nemamo informaciju o istalacijama pa stoga ne znamo ni koliko rekonstrukcija košta.

  Mi ovde može da iznesemo samo želje, ali pravih argumenata nema ni sa jedne ni sa druge ni sa treće strane jer se činjenično stanje po mnogim pitanjima ne zna.

 8. o da kaže:

  meni se bas svidjaju ove slike sto ste postavili….ja bi najradije vratila to sto je nekada bilo…jedan otvoren tramvaj sto prolazi centrom i ide do palica i lep parkic…pa kad je vec propala nek bude nesto…bilo sta je bolje u ovom trenutku od onoga sto je sad tamo….ko hoce da se rashladi ima i plava fontana….ma fontana na sve strane:)

 9. darko.subotica kaže:

  Hmm,

  Interesantna ideja da se Subotici vrati taj retro sjaj …
  Volim zelenu fontanu, ali sigurno bi voleo i park.
  Medjutim, tu se stvara jedan veliki problem:

  ZAVRSETAK RADOVA!

  Kao i sve u Subotici, ovo bi preslo rokove x^y puta i ostalo bi nam jos jedno ogradjeno gradiliste u centru naseg prelepog grada.

  Darko

 10. boki kaže:
  Lansky napisao:Fontana je propadala 25 godina, ne možemo sve tovariti aktuelnom gradonačelniku. Niti je on pravio, niti je skako skejtom po njoj.

  mislim da skejteri nemaju ama baš nikakve veze sa curenjem vode. ne branim ih, ali dajte im mesto,ne traže oni mnogo, tačnije ne traže ništa.a jedan mali poligon bi ih zadovoljio recimo na parking prostoru iza radničkog (otvorenog) univerziteta. slažem se sa Lanskym što se tiče gradonačelnika samo bih dodao niti je dao i jednu paru na održavanje. s druge tačke gledišta Subotici i okolini zaista fali zelenila. makar to bile i gelegunje koje daju izuzetan hlad. osvrnimo se na ulicu Braće Radić i pogledajmo tu hladovinu, takođe sam i ljubitelj lipe pa bih možda čak pravio kombinaciju te dve vrste.

 11. djomla kaže:

  Za odžavanje fontana je zadužena Direkcija za izgradnju grada, koja svake godine izdvoji pozamašna sredstva kako za čišćenje tako i za pokrivanje fontana i česmi tokom zimskog perioda. Druga je priča da li je hemija koja se koristi i način kako se održava uticalo na keramiku i u kojoj meri.

  Što se tiče skejtera, svakako imaš pravo ali to ne treba smeštati iza OU, već na neko drugo mesto i uraditi nešto ovako.

  Skate muke

 12. Stepanović Lj. kaže:
  djomla napisao:Za odžavanje fontana je zadužena Direkcija za izgradnju grada, koja svake godine izdvoji pozamašna sredstva kako za čišćenje tako i za pokrivanje fontana i česmi tokom zimskog perioda. Druga je priča da li je hemija koja se koristi i način kako se održava uticalo na keramiku i u kojoj meri.
  Skate muke

  1. Čiji potpis i čiji autoritet stoje iza tvrdnji da je fontana doživela funkcionalni debakl zbog neadekvatnog hemijskog tretmana? Kojom je to kiselinom čišćen kamenac u kojoj koncentraciji i kojim drugim hemikalijama i kako to da propadoše neki nevidljivi elementi u podzemlju do kojih inače dopire razblažena i "umorna" kiselina a oni delovi koji su na površini, poput rasvete i dizni ostadoše još u relativno dobroj funkciji ?
  2.Čuo sam tvrdnje da fontana curi na nekom falcu prilično visoko iznad najniže tačke na njenom dnu.
  Ako su mogli smolom ili silikonskom masom ili nekom supstancom koja se utiskuje u pukotine da zakrpe onoliki rezervoar na prečistaču (obaška je pitanje: šta bi sa tom velikom gradskom brukom, kada je termin za grupni portret u crnim odelima i kravatama pastelnim povodom svečanog otvaranja) zašto ne uradiše sličan posao na tim falcevima na fontani.
  3. Prilično uverljivo deluje objašnjenje da je zbog neadekvatnog hemijskog tretmana fontana postala ružna ! Bejahu ovde tehnolozi iz Žolnai fabrike i čuli smo, istina interpretaciju iz druge ruke, da korekcije na keramici mogu da se naprave! Neko kaže da je skupo i da nemamo para. U redu, ali koliko to nemamo? Koliko to košta? Ne znamo! Kako onda znamo da nemamo?
  4. Video sam da se prave crteži, projekti, skice za novu fontanu ali se još sa tim ne izlazi u javnost. Valjda i te varijacije na temu "Nova fontana" koštaju. Ko pšlaća i koliko?
  4. Pronađeni su i projekti po kojima je fontana pravljena ! Nađeni su nekoliko meseci nakon što je izrečena paušalna smrtna presuda za Zelenu fontanu. Ta "presuda" kojoj je "pravosnažnost" dao i gradonačelnik visila je i na gradskom zvaničnom sajtu.
  Štampa je odgovorila "plotunom" na ideju da će se zelena fontana rušiti. Gradonačelnik aktuelni je tog jutra ( bejaše petak) odaslao jedan SMS na sever, na ruke gradonačelniku nekadašnjem koji je odigao Zelenu fontanu . U toj "sitnoj knjizi" gradonačelnik sadašnji i ovdašnji, piše onom nekadašnjem, Soradu dabome, kojeg pamtimo kao gradonačelnika koji je ZAVRŠAVAO ZAPOČETE POSLOVE, da ipak neće biti srušena Zelena fontana.
  Posle toga, desetak dana, prilikom promocije Subotice na jednoj manifestaciji u Budimpešti, sreli su se gradonačelnik -graditelj nekadašnji i gradonačelnik sadašnji i mediji su preneli Soradovu emotivnu izjavu kojom iskazuje radost što mu ipak neće biti "iščupano ‘zeleno srce’".
  5. Mediji su svoju misiju obavili, amortizovan je prvi "juriš" na Zelenu fontanu, a onda je krenuo talas građanskog nezadovoljstva, negodovanja, ogovaranja, psovanja i ruženja vlasti sve u neformalnom obliku ali neobično jedinstveno. To ogorečenje zbog "rušilačke ideje" nije nigde formalizovano ali je iskazivano i na elektronskim forumima, na tribinama i u debatama na marginama nekih političkih rasprava.
  U krajnjoj liniji, saldiranje tog građanskog nezadovoljstva je napravljeno na nedavnim mesnim izborima. DEBAKL POBEDNIKA! Nema lepšeg ni tačnijeg naslova za rezultat tih mesnih izbora na kojima su građani očigledno uzeli u obzir sve domete i sve ponore lokalne vlasti. Vlast međutim nikako da izračuna dubinu svog izbornog ponora ali su za početak krenuli u lov na dežurnog izbornog računovođu koji je pomešao količnike i napravio bruku.
  No!
  6. Iako su pronađeni projekti po kojima je izvedena Zelena fontana, iako su još živi inženjeri i graditelji kao i nadzornici, snabdevači materijalom, šefovi gradilišta i grupovođe , iako su živi i tehnolozi pa i arhitekta projektant, iako je jasno kao dan da je zelena fontana zatrpana slamom i daskama mnogo ružan svedok današnje nemoći, ipak niko ne pokazuje ni jednim znakom da je spreman da uđe u temeljnu detekciju problema i njegovo rešavanje.
  7. Da li je zelena fontana ružna i upotrebljiva, da li je moguća kozmetička popravka ali ne i funkcionalna, da li može sve da se dovede u red ali intervencija zbog cene nije racionalna, da li je možda sve to potpuno nepoznato pa treba sve izračunati, da li je ipak lepa i funkcionalna samo se to ne vidi od slame i dasaka,da li je možda pojedincima sve poznato i jasno samo su zaboravili da nam kažu kakv to đavo ispod fontane spava ?
  8. Da je napunimo vodom do pola pa da probamo kako radi, da je napunimo 3/4 pa da probamo kako radi kao fontana "trofrtaljka", da zamolimo one koji su je napravili, još su ljudi u kondiciji, čak rade u istoj branši, da zavrnu rukave i siđu u šahtove ispod fontane da "opipaju" problem ili da izvadimo slamu i daske da je napunimo zemljom i posadimo muškatle, pištike, begonije, petonije, bilo šta, da je pretvorimo u najveću žardinjeru samo da je ne gledamo o ovakvu.

 13. djomla kaže:
  Stepanović Lj. napisao:1. Čiji potpis i čiji autoritet stoje iza tvrdnji da je fontana doživela funkcionalni debakl zbog neadekvatnog hemijskog tretmana? Kojom je to kiselinom čišćen kamenac u kojoj koncentraciji i kojim drugim hemikalijama i kako to da propadoše neki nevidljivi elementi u podzemlju do kojih inače dopire razblažena i "umorna" kiselina a oni delovi koji su na površini, poput rasvete i dizni ostadoše još u relativno dobroj funkciji?

  Ne znam zako i kazem: da li je hemija koja se koristi i način kako se održava uticalo na keramiku i u kojoj meri. :)

  Postoji mogućnost (nije isključivo), ali treba ustaoviti u kojoj meri.

 14. Bejbrehem Linkoln kaže:

  Fontana ispred Nove općine

 15. boki kaže:

  pa mi već imamo primer u gradu da je jedna fontana postala žardinjera!!!! ajde da vidimo da li će se neko setiti koja je to?

 16. Viktorija Aladzic kaže:

  Evo teksta koji nisu hteli da objave u Subotickim novinama:

  Dr Viktorija Aladžić
  O ZELENOJ FONTANI PONOVO
  Sasvim je jasno da svaka nova generacija naših sugrađana ima potrebu da se kreativno izrazi u procesu izgradnje grada. Svaka generacija ima potrebu da ostavi svoj pečat, da ugradi sebe u prostor koji su za nas kreirali naši preci. To u današnje vreme nije lak zadatak jer su naši preci ostavili izvanredne objekte koji se danas svrstavaju u svetsku kulturnu baštinu kao subotička Sinagoga, Gradska kuća ili Rajhlova palata, no ima mnogo i drugih objekata koji su izvanrednog kvaliteta i visokih estetskih standarda, što mi danas, u ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo teško možemo postići. Šta se u takvim slučajevima kod nas dešava?
  .
  Sada je već sasvim izvesno da nema nade da se Zelena fontana može popraviti. Uništena je nepravilnim rukovanjem i korištenjem kiseline za čišćenje kamenca. Ovaj odnos prema fontani napravljenoj od skupocene Žolnai keramike podseća na onu izreku: Vid’la žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu. Tako su i subotički moćnici sedamdesetih godina želeli da naprave veliki projekat fontane od Žolnai keramike, ali joj na žalost nisu dorasli. Kao prvo, koliko sam razumela, instalacije ispod fontane, nisu bile postavljene kako valja, a odgovorni nisu smatrali da je bitno kako će se fontana održavati. Osim toga fontana nije izgrađena na mestu za koje je projektovana. Ovde se neko grubo poigrao sa projektantom Svetislavom Ličina. Arhitektonska struka maksimalno je degradirana još tada. Kad se sve sabere ispalo je da je Zelena fontana napravljena samo za jedan trenutak, da bi se neko prilikom otvaranja fontane ispred nje slikao, da bi te slike ušle u istoriju, a istorija same fontane više nije bila važna. To ružno nasleđe trošenja ogromnog novca za megalomanske reprezentativne objekte koji služe samo za jednodnevnu promociju političara koji su u datom trenutku na vlasti ostala nam je do danas.
  .
  Kao što svi znamo jesenas je otvorena preskupa fontana na Đinđićevom platou koja nikada nije proradila. Najžalosnije je što svi političari i oni koji su bili na vlasti nekada i oni koji su sada i dalje ostaju da žive u ovom gradu. To ne mogu da razumem. Da oni dođu, pa budu ovde četiri godine dok im traje mandat, otvore šta otvore, a potom odu sve bi bilo jasno. Ovako mi nije jasno, ostaju ovde da žive i svakodnevno gledaju zajedno sa ostalim građanima nebulozne projekte koji su rezultati njihovih jednodnevnih promocija.
  .
  Priprema se rešenje za zelenu fontanu, međutim ne otvara se diskusija o tome sa građanima. Građanima se samo na kraju nude gotova rešenja, o kojima je nekolicina odlučila umesto svih. Pa se opet vraćamo na početak priče. Treba svaka generacija da ostavi svoja najbolja ostvarenja u ovom gradu, ali to se neće dogoditi na taj način da se rešenje pojedinog problema direktno poveri jednim te istim projektantskim firmama. Jedino konkurs koji se raspiše na nivou Srbije i koji može svako da raspiše, može dati najbolje arhitektonsko rešenje problema u savremenom trenutku. Sigurna sam da bi mnogi mladi entuzijasti, arhitekti i studenti arhitekture uradili idejno rešenje za uređenje trga na mestu zelene fontane za minimalnu finansijsku nadoknadu.
  .
  Grad je sada u velikoj nevolji, novca za novu zelenu fontanu nema, postojeća Zelena fontana ne može da se popravi, treba doneti neko rešenje koje će imati za rezultat uređen trg. Međutim šta se dešava. Sudeći prema iformacijama iz medija planira se nova fontana da se uklopi sa zgradom pozorišta. Ja to ne razumem. Sa kojom zgradom pozorišta? Pa mi nemamo zgradu pozorišta i nećemo je ni imati, a ako je ikada budemo i imali ta će zgrada biti ružna, i nikada neće biti graditeljska baština one vrednosti i snage kao što je gradska kuća. Zašto mi onda pravimo fontanu prema zgradi pozorišta a ne prema gradskoj kući. Zar je nama betonski kostur pozorišta veći prioritet od gradske kuće? Gradska kuća je tako snažan simbol, tako vredna i značajna građevina da bi sve u ovom gradu trebalo biti usklađeno sa njenom snagom, mi se međutim stalno trudimo da umanjimo i ruiniramo snagu koju imamo i neprestano obasipamo okruženje gradske kuće ružnoćom. Nismo joj dorasli.
  .
  Ono što bi po mom ubeđenju sada bilo najprimerenije uraditi na prostoru zelene fontane jeste vratiti predivnu cvetnu aleju sa ogradom od livenog gvožđa kakva je tu napravljena nakon izgradnje Gradske kuće. Uređenje trga tada, urađeno je prema Gradskoj kući. Projektima koji su poslednjih godina rađeni u gradu pokazalo se da smo najuspešniji u izvođenju cvetnih aranžmana, oni ne koštaju mnogo, ali veoma obogaćuju prostor. Drveće sa druge strane pruža isti efekat rashlađenja kao i fontana. Želim ovde da pohvalim izuzetan trud javnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ i da se zahvalim na lepo uređenim zelenim površinama u centru grada. Postavljanjem cvetne aleje po ugledu da leju koju možemo videti na starim razglednicama Subotice, na mestu zelene fontane dobili bismo pre svega LEPO, a potom JEFTINO rešenje, koje može BRZO da se napravi, a to je ono što nama treba upravo sada. Kada jednom prođe ekonomska kriza, pa bude smisla i novca za konkurs i vredno arhitektonsko rešenje glavnog trga, doraslo gradskoj kući, lako i jeftino ćemo ukloniti cvetnu leju. U međuvremenu imaćemo lep trg.

 17. Eva kaže:

  Svaka cast na ovom clanku; u potpunosti se slazem s gospodjom Aladzic. Ono sto u Subotici stvarno funkcionise i cini je prelepom su zelene povrsine, uvek uredne, sarene i prelepe…

 18. Parkić kaže:

  Pametna žena! Zaista ne treba dozvoliti da opet neki debili odlučuju o izgledu samog centra grada, kad ovde još uvek ima pametnih i stručnih ljudi.

 19. Cvece kaže:

  Jel moze jos stotinak“lajkova“ za tekst gospodje Aladzic? Kada bi je samo neko poslusao….samo jednom.

 20. Boris kaže:

  Nije sporno da sadašnji gradonačelnik nije skakao po zelenoj fontani nego mi je zanimljivo da imaju ideju samo nešto da ruše.
  Daj ljudi jednu stvar da završimo. Da kažemo e ovo je napravljeno dok smo mi vodili grad. Ne znam da li neko može da nabroji šta je sve porušeno u gradu od bitnih objekata u zadnjih par godina. A Đinđićev plato je posebna priča i posebna sramota a svi porlazimo pored njega i niko nesme da pita ni čemu služi, ni koliko je to čudo koštalo, ni čiji je tata izvidio radove (ili ih barem nadzirao).
   

 21. boki kaže:

  loš primer fontane-žardinjere je i ispred higijenskog u kojoj su sad posađene tuje a na vrhu neki žbun koji se osušio(na fontani)

 22. djomla kaže:

  Slažem se sa Viktorijom, da je potpuno neprihvatiljiva činjenica da se pri izgradnji nekog objekta, okolina prilagođava tom objektu. To je u redu ako se to gradi na nekoj poljani, pa se okolina uredi prema izgledu objekta, ali ako se to radi u već izgrađenom prostoru onda se stvari postavljaju potpuno suprotno: „Izgrađeni objekat treba prilagoditi okolini“. I to je slučaj sa pozorištem i fontanom.
  .
  E sad stav da će pozorište biti ružno, baš i ne stoji. To se još uvek ne zna, pa se o tome ne bi trebalo ni pisati. A zašto? Primera radi, krajnji izgled spoljašnje fasade još uvek nije konačan, a ako se prihvati neki od poslednje predloženih, budući izgled pozorišta će u mnogome zavisiti od kvaliteta materijala i rada. Često se dešava da objekat na renderu izgleda lepo, i da su arhitekte lepo urade projekat fasade, ali je investitor ugradio loš materijal i od lepog objekta dobio ruglo. Postoje i kontra primeri. Tako se o izgledu pozorišta može pričati samo u načelu. Mnogo će toga zavisiti od materijala ali i od efekata (primera radi svetlosnih) koji će se ugraditi u njega.

  P.S. Pogledajte da fontanu kraj pozorišta 😉

 23. Parkić kaže:

  Ne treba fontana zato što se nema para ni za Pozorište, ni za bazene, a odakle će onda da rode pare za novu fontanu. Nije srušena ni betonska konstrukcija kod Otvorenog univerziteta. Dom Vojske i RK Beograd na Korzou zvrlje prazne kao da smo u pola II svetskog rata. Centar grada izgleda očajno i ako se postavi parkić umesto gradilišta za fontanu, to će bar malo da ublaži situaciju. Pa kad sve ovo ostalo srede, onda neka grade fontanu na tri sprata što se mene tiče. A što reče gospođa Aladžić, „Čistoća i zelenilo“ zaista ume lepo da sredi prostor.

 24. gavra kaže:

  Jedna nakaza manje ili vise u ovom jadnom gradu… Moze li neko da mi kaze sta je ono tamo sto se naziva „Djindjicev trg“,kakva je ono skalamerija i cemu sluzi?
  Doduse…kaze se „prema svecu i tropar“.
  Ovi novi bas niocemu pojma nemaju. Neuki, a nece da pitaju onoga ko zna… da te Bog sacuva! U svakom slucaju, grad propade, ali se zato Kasa nafatirao i jos se fatira, bogme, samo sada iz senke.

 25. ocajnik kaže:

  Palenkicu vrati se!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

75 + = 85

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: