Beba verovatno rođena i umorena u kući

Subotičanin koji sakuplja plastičnu ambalažu prebirajući po smeću, doživeo je šok kada je u krvavom peškiru našao mrtvu bebu. Odmah je uzbunio ceo komšiluk, koji je pozvao hitnu pomoć i policiju.

 

Prema rečima Mihaele Budimski, pi-ara Hitne pomoći, lekarska ekipa mogla, mogla je samo da konstatuje smrt novorođenčeta.

 

Subotička policija apelovala je na sve građane koji imaju bilo kakvu informaciju o roditeljima nesrećne bebe da se odmah jave.

 

 

Tužilac višeg javnog tužilaštva u Subotici okvalifikovao je ovo delo kao ubistvo, a bebino telo je nakon uviđaja upućeno na obdukciju.

 

–         Ukoliko se utvrdi da je ovo učinila porodilja u trenutku psihičkog rastrojstva, preti joj kazna zatvora od šest meseci do pet godina – rekao je Ivan Bogosavljev, istražni sudija Višeg suda u Subotici.

 

Luka Anđelić, upravnik ginekološkog odeljenja Opšte bolnice u Subotici, kaže a bi obdukcijom trebalo utvrditi i da li je beba rođena u kućnim uslovima. Pretpostavljamo da je dete rođeno u kući, jer su zaista retki slučajevi da roditelji uzmu bebu iz porodilišta i potom je ubiju. Obdukcija će pokazati kako je obrađen pupčanik i proceniće se u kakvim je uslovima i kada beba rođena – ističe Anđelić.

 

Psihoterapeut Maja Stoparić kaže da u slučajevima čedomorstva mora postojati mržnja roditelja prema tek rođenom detetu.

 

– Nije u pitanju siromaštvo, jer da jeste, onda bi procenat ubijene dece bio veći među siromašnom populacijom, koje ima u Srbiji, ali i u Africi i Aziji. Statistički podaci ne ukazuju na veći broj čedomorstava u tim sredinama – kaže Stoparićeva.

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR