Bedalov: Privatizacijom radija ugrožava se pravo manjina

Privatizacijom Radio Subotice bilo bi ugroženo pravo nacionalnih manjina na informisanje, kao i ta medijska kuća, jer dosadašnji model privatizacije nije doneo ništa dobro, niti je to standard u Evropskoj uniji, kao što se želi predstaviti, izjavio je direktor ovog radija, Toni Bedalov.

radio-subotica-007-su-foto-b-vuckovic_f

On je u emisiji subotičke Ju Eko televizije izneo da je dosadašnja privatizacija medija u Vojvodini, koja je prekinuta 2007. godine, dovela do "urušavanja ili potpunog gašenja 80 odsto privatizovanih medija".

 

"Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih lokalni mediji ne treba da se privatizuju po dosadašnjem modelu", rekao je Bedalov, dodavši da su dosadašnje javne rasprave o setu medijskih zakona pokazale da postoji mnogo primedbi na predložene nacrte zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima i javnim servisima.

 

On je naglasio da postoje i u zemljama Evrope unije mediji čiji su osnivači, kao i u slučaju Radio Subotice, lokalne samouprave. Ipak, u slučaju da privatizacija javnih medijskih preduzeća bude obavezna, Bedalov smatra da se mora pronaći adekvatno rešenje za višejezične medije, kao što su javno-privatno partnerstvo ili podela akcija zaposlenima.

 

Na pitanje da li će privatizacijom biti ugroženo informisanje nacionalnih manjina, Bedalov je odgovorio da će za privatizaciju Radio Subotice verovatno biti zainteresovan neko ko ima komercijalni interes, a ne neko ko želi da informiše javnost na srpskom, hrvatskom, mađarskom, bunjevačkom i nemačkom jeziku, gde nema komercijalnog interesa.

 

RTVKOMENTARI

 1. STeve kaže:

  …Ipak, u slučaju da privatizacija javnih medijskih preduzeća bude obavezna, Bedalov smatra da se mora pronaći adekvatno rešenje za njegovo udomljavanje 😉

 2. Miki kaže:

  Da da a ti ostajes bez posla…steta

 3. roki kaže:

  Bedalov, ne boj se barem ti….pa nace ti ovi tvoji gejsvinger drugari novi posao. Pa barem si to zasluzio…

 4. glupost kaže:

  Bedalov lupeta…o kojoj on nacionalnoj manjini govori…ako radio privatizuje-kupi predstavnik nacionalne manjine hoce li i onda biti ugrozen interes manjina…ili vecine…ko je ustvari u Subotici manjina a ko vecina…o cemu to polupismeni novinar govori…da li on to govori zbog sebe…sta je on to do sada u tz.novinarskoj karijeri uradio…verovatno ni on sam nezna…jeftino politikanstvo je do sada bilo isplativo…ali valda je vec i vreme da ekonomski interes zavlada…svi bi mi u evropu…a da se nista ne menja…e…gospodine Bedalov to ne moze biti…

 5. stormwatch kaže:

  Bedalov je trebao da uradi nesto jako bitno pre nego sto je poceo da se bavi radio/tv poslom….da operacijom podigne nivo glasa barem za jednu oktavu.

OSTAVITE KOMENTAR