Beloglavi sup – nova vrsta u Zoo vrtu Palić

Pre nedelju dana u Zoološki vrt Palić, u sklopu međunarodnog programa ex situ zaštite ugroženih vrsta lešinara, stigle su prve tri ptice beloglavog supa, dve ženke i mužjak. One su donešene iz Specijalnog rezervata prirode Uvac, koje je njihovo prirodno stanište, jedno od najvećih u regionu.

 

Beloglavi sup (Gyps fulvus) je strogo zaštićena vrsta lešinara u Srbiji.  Projekat zaštite supa je počeo pre više od dvadeset godina sa 14 gnezdećih parova, dok danas kolonija ima preko 114 registrovanih parova sa preko 250 ptica.

DSCF7258

U prošlosti su ove ptice nestale sa skoro svih prirodnih staništa zbog neznanja i nebrige ljudi. Nešto lovom a najvećim delom trovanjem. Ovi čistači prirode se hrane lešinama. A lešine ljudskom rukom otrovanih životinja su trovale i njih same.

 

2013. godine Zoološki vrt Palić je sa svojim prekograničnim partnerom Vadašparkom iz Segedina konkurisao na projekat ex situ zaštite ove vrste. Jedan od najvećih, posetiocima nevidljih, značaja Zooloških vrtova jesu upravo ovakvi projekti koji podrazumevaju da se jedinke koje ne mogu da žive u divljini razmnožavaju u zatočeništvu i da se potomstvo vraća nazad u prirodu.

 

Bitno je razumeti da ove ptice jesu iz divljine, ali jedna od njih ima loše srasli prelom krila te nikada više neće moći da leti, dok se Živka i Lala ne plaše ljudi te su nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da se vrate u prirodu konačno izuzeti iz divljine. Ipak, njihov genetski materijal je neprocenjive vrednosti te će njihovo potpomstvo biti vraćeno u koloniju.

 

Bez supova u prirodi, nestala bi cela karika životnog sistem koji bi postao ugrožen a samim tim i nepodesan ne samo za druge životinjske vrste već i za čoveka. Uništavajući prirodu čovek uništava samoga sebe.

DSCF7262 (1024x768)KOMENTARI

  1. rastafarijanac kaže:

    Ali zato “ćeloglavih” supova imamo za izvoz. Zbog njih smo mi ugrožena vrsta.

OSTAVITE KOMENTAR