Beskamatna pozajmica za kupovinu prvog stana

Građevinska direkcija Srbije donela je odluku da u 2014. godini svim kupcima koji kupuju prvi stan i ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a omogući beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana.

Panorama-sa-pozorista-2

Stopa PDV-a na stanove od 01.01.2014. godine menja se sa 8 na 10 odsto, tako da će maksimalan iznos pozajmice kupcu prvog stana iznosiiti 9,1 odsto.

 

Imajuću u vidu da su u 2014. godini obustavljeni subvencionisani stambeni kredit, kao i da minimalno učešće za komercijalni stambeni kredit iznosi 20 odsto, pozajmica u vrednosti od 9,1 odsto vrednosti stana omogućava kupcu da uz 10,9 odsto sopstvenih sredstava obezbedi potrebno učešće.

 

Sa druge strane, postoji još jedna pogodnost: kupac dobija mogućnost da putem ove beskamatne pozajmice obezbedi za sebe veću stambenu jedinicu, odnosno da kupi onoliko kvadrata više koliko iznosi pozajmica, jer će ta sredstva vratiti Direkciji iz povraćaja PDV-a.

 

Iznos pozajmice Građevinske direkcije Srbije kupcu može iznositi maksimalno do 9,1 odsto vrednosti stana, jer je to maksimalan procenat na koji kupac može ostvariti pravo na povraćaj PDV-a. Procenat na koji se ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a zavisi od kvadrature stana i broja članova domaćinstva.

 

PRIMER

Vrednost nepokretnosti 80.000 eura

Traženo učešće za komercijalni kredit 16.000 eura

Učešće sa pozajmicom GDS-a:

sredstva kupca = 8.720 eura

iznos pozajmice = 7.280 eura

 

KamaticaKOMENTARI

  1. Laura Amtelj kaže:

    MENE ZANIMA POŠTO SU MI UPRAVO ODOBRILI KOMERCIJALNI KREDIT U VREDNOSTI 25300 SA 20% UČEŠĆA, A CELA PROCEDURA JE U TOKU,KOME MOGU DA SE OBRATIM I DA LI TU POMOĆ MOGU I JA DA DOBIJEM.HVALA.U PITANJU JE SOCIETE GENERAL BANKA.

  2. djomla kaže:

    Najbolje i najpouzdanije je da se o tome raspitate u samoj banci gde ste podigli kredit. Oni su sigurno upoznati sa tim.

  3. Bojana Sarcevic kaže:

    Da li predmet ovog vida kreditiranja mora biti objakat u novogradnji?

OSTAVITE KOMENTAR