Besplatan priključak na gas od 2014?

Javno komunalno preduzeće “Suboticagas” od sredine naredne godine biće u mogućnosti da ponudi potencijalnim potrošačima priključenje na gasovodnu distributivnu mrežu bez naknade, najavio je direktor tog preduzeća, Grgo Horvatski.

 

Horvatski je izjavio Tanjugu da će takva mogućnost biti stvorena okončanjem deobnog bilansa sa Javnim komunalnim preduzećem “Subotička toplana”, iz kojeg je pre više od deset godina i nastalo ovo preduzeće za distribuciju gasa.

 

“Nakon izdvajanja iz sastava ‘Subotičke toplane’, preuzeli smo na sebe obavezu da ćemo im isplatiti 4,3 miliona evra. Ta obaveza nam ističe ove godine, a time će nam ostati oko 500.000 evra godišnje koje ćemo isključivo angažovati za dalji razvoj, odnosno priključenje potencijalnih potrošača bez nadoknade”, rekao je on.

 

Horvatski kaže da će ova mogućnost stupiti na snagu 01. aprila 2014, te da preduzeće ima kapacitet za priključenje još do 7.500 potrošača.

Trenutno, najveća popunjenost sistema je na Paliću, gde iznosi preko 50 odsto, najmanja je u naselju Zorka – oko pet odsto, dok je prosek popunjenost u gradu između 20 i 30 odsto.

U međuvremenu, “Suboticagas” nastavlja akciju priključenja na gasni distributivni sistem škola i obdaništa, koji su do sada za zagrevanje koristili lož ulje, čime mogu, po rečima Horvatskog, da se ostvare uštede u plaćanju računa za energente i do 50 odsto.

“Analize su napravljene i dostavljene potencijalnim potrošačima, kao i lokalnoj samoupravi. Ove investicije su opravdane, s obzirom da se isplate za godinu do godinu i po dana”, rekao je.

Horvatski je napomenuo da je ove nedelje završen i ulični gasovod, u dužini od 300 metara, za potrebe novoizgrađenog podnog skladišta i sušare žitarica na Bikovačkom putu.

Takođe, priključen je i jedan broj novih potrošača iz kategorije domaćinstava, i to sklopu akcije u kojoj je nuđeno priključenje na gasnu mrežu po ceni od 600 evra na tri godišnje rate.

Ovaj lokalni distributer snabdeva gasom preko 8.500 potrošača, godišnje isporučuje oko 25 miliona kubnih metara ovog energenta, od čega polovinu potroše kupci iz kategorije privrede.

 KOMENTARI

 1. Neophodan kaže:

  Sa ovom cenom gasa.. 🙂
  Aj da vidimo i to cudo.. Besplatna prikljucenja..  😎

 2. Brunhilda kaže:

  Cena gasa je vec prevelika, a mogu zamisliti koja ce cena biti 2014 kada nude besplatna prikljucenja. Ja definitivno silazim sa gasnog grejanja, a ko bude pametan, nece nasesti na ovu glupost, pa se posle kajati jer ne moze platiti racun. I da ne zaboravim, kvalitet gasa koji se sada distribuira je ravan nuli. Pre 10 i vise godina mogli ste se zagrejati, a sada samo obrce brojilo, a od toplote ni T.

 3. Nataly kaže:

  Stupanje na snagu 01. aprila 2014.?? – a da to ipak nije neka unapred dobro smišljena prvoaprilska šala??

 4. dad kaže:

  Zar je to onaj preposteni Grgo Horvacki koji je bio optuzen za razne pronevere u tom preduzecu. Inace ima i privatnu firmu koja se bavi istom delatnoscu(gasne instalacije), pa mi vi recite da on nije mozda u sukobu interesa?

 5. biba kaže:

  To nije korektno prema onima koji su svoj priključak uredno – papreno platili. Ako im već ostaje slobodnih sredstava, pa neka snize cenu gasa pa će svi korisnici imati koristi.

 6. gost kaže:

  Jel to znaci da nama koji smo morali placati prikljucke ce od 1.aprila poceti vracati novac koji smo dali za uvodjenje tog energenta?

  Naravno da hoce

  Jos jedna prvoaprilska sala 

OSTAVITE KOMENTAR