Besplatne pešačke ture u Subotici

Turistička organizacija Subotice ovog leta organizuje besplatne pešačke ture i za meštane i za turiste iz inostranstva kako bi ih upoznala sa najvećim znamenitostima Subotice i Palića.

Plava Fontana je mesto okupljanja i polaska turista koji sredom od 10 i subotom od 13 časova imaju mogućnost da krenu na besplatnu pešačku turu kroz centar grada i, uz pratnju licenciranog vodiča na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, čuju zanimljive priče o najznamenitijim građevinama Subotice.

“Naš grad je poznat, pre svega, po stilu mađarske secesije, isto tako po stilovima baroka i klasicizma, i, naravno, po svojoj dugoj istoriji tako da smatram da već grad, sam po sebi, što se tiče arhitekture ima jako puno toga da ponudi. Naravno, tu su i brojni prateći sadržaji i objekti koji će, kao i do sada, pružiti dodatne usluge turistima”, kaže Boris Tot, turistički vodič.

Gradska kuća, jedno od arhitektonskih čuda Srbije, Gradska biblioteka koju stameno podupiru Atlasi, prelepa palata arhitekte Ferenca Rajhla, zgrada Narodnog pozorišta, obnovljeno zdanje sinagoge, katedrala svete Terezije Avilske, Franjevačka i Pravoslavna crkva svetog Vaznesenja gospodnjeg…. To je samo deo znamenitosti koje, uz pratnju vodiča, i meštani i stranci imaju prilike da obiđu u besplatnim pešačkim turama.

“Cilj je, naravno, što bolje predstavljanje i zadržavanje samih turista u našem gradu. Ponuda besplatnih pešačkih tura kroz centar Subotice i na Paliću svakako će doprineti da turisti produže svoj boravak u našem gradu”, kaže Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

Pored Subotice, besplatne pešačke ture organizuju se i na Paliću, koji svojom lepotom mami posetioce iz zemlje i inostranstva. Tu mogu da obiđu Veliku terasu, “Sovinu kulu” kod koje je Lajoš Vermeš organizovao prve Palićke olimpijske igre, kao i Ženski štrand i Letnju pozornicu, na kojoj će i ovoga jula biti održan Festival evropskog filma.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. avet kaže:

  Dom Vojske, spolja a i iznutra, Zelena Fontana, nezavršen kompleks zatvorenih bazena u Dudovoj Šumi i Vikend naselje na Paliću su isto arhitektonska i građevinska čuda Srbije, pa i to treba pokazati turistima.
  A i u Narodno Pozorište treba ući unutra i malo prošnjotati sa turistima, možda se nadležni trgnu malo jače da ubrzaju tempo izgradnje, ovako ni moj unuk neće u tom pozorištu gledati predstavu.

 2. avet kaže:

  Bagojvar = “Sovina kula”, a sada nije tema, ali moram da spomenem, Bunarić = Vodice, pukniću od smeha, nisam navikao na ovakvo prekrštavanje imena nekih mesta.
  Zdravo smišno.

 3. Petar.. kaže:

  A što nije mesto sastanka zelena fontana ?

 4. I79 kaže:

  Sinagogu mogu besplatno samo sa ulice da vide.
  Za razliku od katedrale, franjevačke i pravoslavne crkve, ulaz se naplaćuje nejevrejima.

 5. zozon kaže:

  @avet
  Avet mržnje se širi.

 6. ČINJENICA kaže:

  Da gospoda iz Turističke organizacije znaju, a očigledno ne, u kakvom je stanju vila Bagojvar iliti “Sovina kula”, ne bi vodili turiste (ko ili šta je to?) da je razgledaju. Jer, maltene, urnisanija je negoli pre restauracije od pre 4-5 godine, čemu su dobrim delom doprineli i pernati “podstanari”. Ali, zato, opravdano, u ponudi nije Muški štrand saTermalnim bazenom i tuševima van stroja, obnovljeni sportski tereni sa koševima rizičnim za upotrebu, Vikend naselje zvano Zona sumraka dušu dalo za snimanje filmova strave i užasa…U suprotnom, morao bi biti dostupan bar jedan od 4 zaključana toaleta, u slučaju da šetače uhvati sra*kalica od viđenog..

OSTAVITE KOMENTAR