Bez Fidelinkinog hleba u Trgoprometu

Odluka subotičkog “Trgoprometa“ da iz svojih 47 prodavnica i jednog megamarketa izbaci proizvode „Fidelinka pekare“ izazvala je ogorčenje ne samo u nedavno spašenoj pekari već i u lokalnoj samoupravi, gradskom sindikatu. Protiv takve odluke su i građani Subotice, koji već 65 godina kupuju „Fidelinkin“ hleb. Iz „Trgoprometa“, koji je u vlasništvu novosadske kompanije “Univerexport“, poručuju da je reč o poslovnom potezu kojim žele da razviju svoju robnu marku.

 

Kako će se afera sa hlebom razvijati u Subotici još nije poznato, ali je činjenica da trenutno “Fidelinkinih” proizvoda nema u rafovima megamarketa na Segedinskom putu i pet većih prodavnica. Iz “Trgoprometa”, koji ima najveći trgovački lanac u Subotici, poručuju da će u narednih desetak dana biti prekinuta distribucija hleba “Fidelinka pekare”. Subotički hleb je zamenjen proizvodima „Bečejske pekare“.

 

OMALOVAŽAVANJE

 

– Sve se dogodilo iznenada. Bez prethodne najave dobili smo mejl u kome nas iz „Trgoprometa“ obaveštavaju da ubuduće neće uzimati naše proizvode za svojih šest prodajnih objekata, dok će o ostatku biti odlučeno naknadno. Čudno je da nam je to saopšteno na takav način bez prethodnog poziva na razgovore. Osim toga, nije rečeno da su nezadovoljni dosadašnjom saradnjom – kaže Zoran Stojanović, direktor prodaje u „Fidelinka pekari“.

 

Direktor poznatog subotičkog proizvođača hleba kaže da “Fidelinki” ne smetaju proizvodi „Bečejske pekare“, ali zašto se na rafovima ne nalaze obe vrste hleba. Kupci bi mogli da biraju koji će proizvod uzeti.

 

– Poslujemo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u kojima postoje gradske pekare, ali nam se ovako nešto nije dogodilo. U Subotici smo prodavali 40.000 vekni dnevno i pokrivali 70 odsto tržišta. Ne mogu da shvatim da trgovac kreira ponudu tako što eliminiše najvećeg lokalnog proizvođača čiji hleb Subotičani kupuju već 65 godina – rekao je Zoran Stojanović.

 

U poslednjih 12 meseci radnici „Fidelinke“, lokalna samouprava i subotički Samostalni sindikat, vodili su veliku borbu za spas subotičog proizvođača hleba. Pošto je u “Fidelinka pekari” prvo proglašen stečaj, a kasnije i bankrot, spas je pronađen u poslednjem trenutku. Slovenački „Don Don“ uzeo je pekaru u zakup, prihvatio 150 radnika i nastavio sa radom i snabdevanjem subotičkog tržišta hlebom.

 

– Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i sindikatu sačuvana su radna mesta, uspeli smo da zadržimo sve stare kupce, iako smo prolazili kroz težak period. Nejasno je zašto „Trgopromet“ ima interes da nabavlja hleb iz Bečeja, naročito kada se ima u vidu da je „Fidelinka“ vlasnik 10 odsto njegovih akcija, a to je svojevremeno upravo učinjeno kako bi se najveći partneri međusobno dodatno povezali. Nismo protiv konkurencije, borimo se kvalitetom i uslugama, pa neka kupci biraju. Ukoliko ostanu pri ovom stavu, i ne povuku odluku, postaviće se pitanje radnih mesta zaposlenih u “Fidelinki” – dodaje Stojanović.

 

Aktivan učesnik u spašavanju „Fidelinka pekare“ u minulom periodu bio je i gradonačelnik Saša Vučinić. On smatra da „Trgopromet“ na ovaj način omalovažava 12-mesečni trud i napor koji je doveo do toga da pekara isporučuje hleb čak i u vreme stečaja i bankrota“.

 

POMOĆ SINDIKATA

 

– Nadam da je u pitanju eksperimentalni poslovni potez „Trgoprometa“, te da će hleb na koji su generacije Subotičana navikle ponovo biti na rafovima najvećeg trgovačkog lanca u gradu. Očekujem da će rukovodstva dve firme, koje aktivno sarađuju decenijama, ponovo naći zajednički poslovni aranžman, uvažavajući činjenicu da su oba preduzeća sa sedištem u Subotici – naglasio je Vučinić.

 

U Samostalnom sindikatu Subotice naglašavaju da su uložili mnogo truda kako bi bar deo radnika „Fidelinke“ ostao na svojim radnim mestima nakon prošlogodišnjeg stečaja i bankrota, te da očekuju da će se sadašnja situacija razrešiti.

 

– Voljni smo da aktivno učestvujemo, ili da posredujemo u razgovorima rukovodstva „Trgoprometa“ i „Fidelinka pekare“. Učinićemo sve da ne bude novih otpuštanja – rekao je Ištvan Huđi, potpredsednik subotičkog veća Samostalnog sindikata.

 

U „Trgoprometu“ kažu da je ovom slučaju reč o poslovnoj politici kompanije koja će ubudeće razvijati svoju trgovačku marku. Stevo Drča, komercijalni direktor, u izjavi medijima naglasio je su na odluku preduzeća dosta uticale i različte marže, te da se ova odluka trenutno primenjuje na šest objekata, na Kelebijskom putu, kod Senćanske crkve, na Radijalcu, Supermarketu na Segedinskom putu i pored robne kuće „Simpo“.

 

BLICKOMENTARI

 1. ilse koch kaže:

  e ljudi dokle vise da trpimo u samoupravi necije kumove rodjake itd koji gledaju sebe i njihove bliznje pa i ovo vam je isto samo su kumovi braca itd iz ns daj bre da skinemo ove zute i da napravimo normalnu drzavu bez evropem i njihovih gluposti npr samostalnu vojvodinu pa sad polako……..

 2. Anonimni kaže:

  jedem iskljucivo Fidelinkin hleb. ostali me ne zanimaju. sramota za drzavu.

 3. jerzsa kaže:

  Ovo čovek da ne poveruje!!!! U davnim vremenima išla sam u trgoprometove prodavnice, kasnije kad je došla konkurencija dosta dugo nisam pazarila u trgoprometu, i to prvenstveno zato što su bili neljubazni i neuslužni (bar što se tične ove prodavnice na Prozivci, i to kad su postavili novo osoblje). Od nedavno sam ponovo počela pazariti u njihovim prodavnicama, međutim ukoliko stvarno sprovedu ovu svoju odluku, mislim da neću kročiti ni u jednu njihovu prodavnicu. Neka oni ne odlučuju umesto mene kakav i čiji hleb da jedem. Taj bečejski hleb je, što se mene tiče daleko lošiji od fidelinkinog, stiže ujutro već hladan, nikad ga nema svežeg. Svi mi Subotičani bi trebali da bojkotujemo Trgoprometove prodavnice dok nevrate Fidelinkin hleb u prodavnice, pa da vidimo kako će im cvetati posao bez nas kupaca….jer oni su zbog nas a ne mi zbog njih.

 4. ixilyn kaže:

  Ako je Trgopromet komercialni lanac trgovina nevidim kakvu korist imaju od bojkota bilo koje robe koja ima kupca!! A ako je trgopromet politicka organizacija razumem njihov bojkot!!!

 5. dasHHa kaže:

  Pre svega obavezno se hleb i ostala peciva moraju pakovati u ambalazu sa propisanom deklaracijom, datumom prozvodnje i rokom upotrebe/ispravnosti, sto nije slucaj u 90% trgovina i ducana!

  U TP prodavnicama je bila peticija vezana za nastavak prodaje fidelinkinih proizvoda i ja sam je licno potpisao! Dali ta peticija nije prikupila dovoljan broj potpisa to nisu napisali?!

 6. potrosac kaže:

  Fidelinkin hleb, na koji smo navikli, odavno nije toliko kvalitetan kao nekada, Cuo sam da su nakon privatizacije promenili recepturu, a po kvalitetu se to i oseca. Ne vidim nista strasno u tome da nam trgovine ponude i proizvode drugih pekara, pa da sami procenimo sta je bolje. Neki hlebovi stvarno nisu ni zasta, ali zato ima i onih koji su mnogo bolji od Fidelinkinih. To je trziste. Necemo valjda sada spasavati Fidelinku i jesti bilo sta sto oni naprave. To je naopaka filozofija. Fidelinka je propala , tu vise nema sta da se spasava, koliko god da mi je zao, i koliko god da je sve neverovatno. Razumem izjave sindikalaca, ali politicari su zamesili propast, pa nas sada teraju da jedemo ono sto su sami zakuvali. 🙄

 7. Knjigovođa kaže:

  Nova afera zapljuskuje lokalnu vlast!

  Mnogo brže nego što se očekivalo pojavile se posledice nakaradnog ugovora koji je omogućio investitoru sa strane da osvoji Fidelinkinu pekaru, a da isti uslovi nisu bili dostupni i ostalim investitorrima. Pre svih Trgopromet je bio zainteresovan da finansira rad kroz ugovor o zakupu!

  Nije mogao da dobije uslove koje je dobio sadašnji zakupac!

  Ko je otvorio vrata sadašnjem zakupcu? Ko je „obezbedio povoljan ambijent za taj ugovor ?

  Ko je bio domaćin slabodobitne konferencije za štampu u Gradskoj kući na kojoj je saopštena “ radosna“ vest da je pekara izdata nekoj Don Don  pekari čiji don  dolazi sa Alpa,  a naše je samo da oremo, sejemo, žanjemo, on će hleb ispeći i nama ostaje da platimo ?

  S kim je od lokalnih investitora i tradicionalnih snabdevača grada hlebom ( i drugom hranom ) razgovarao  u vezi najracionalnijeg rešenja za stanovništvo i radnike pekare ?

  Kakva je kampanja napravljena da bi se probudio interes i stvorila dobra konkurencija da bi se sa pekarom napravio najbolji aranžman po javni interes ? Koje je medije animirala gradska služba koja permanentno radi na organizaciji i promociji političkih kampanja i akcija koje ima gradonačelnik  sa svojom svitom?

  Zašto je u priličnoj tišini izvedena operacija izdavanja u zakup  najveće industrijske  pekare u regiji ?

  Sada se postavljaju pitanja Trgoprometu i pripisuje mu se krivica, a ta kuća je  ušla u ograničeni rizik: u šest prodavnica će testirati raspoloženje potrošača. Oni sutra mogu da odluče da prodaju ciglu umesto hleba ako im to donosi zaradu. Čak i ako im donosi propas mogu da počnu da prodaju ciglu umesto hleba jer imaju pravo da propadnu ali Gradska kuća nema pravo da stavara nejednake uslove za nečiju propast ili progres !

  Trgopromet je trgovačka kuća i gleda visinu rabata i dinamiku plaćanja. Bečej je dao bolje uslove ! Čim se Fidelinka isprsi sa boljim rabatom i povoljnijim  rokovima za naplatu svojih isporuka može se dogoditi da joj se Trgopromet vrati. Ako Trgopromet propadne neće zaplakaati za njim oni koji su pripremili teren da Don Don stigne u grad. Ipak, Trgopromet će po svemu opstati jer je za poslednjih dvadesetak godina prejašio mnoge izazove.

  Ali bez obzira na trgovačke interese , lokalna vlast na čelu sa gradonačelnikom ili namesništvom, svejedno je, ima posao da štiiti opšti interes i u tom paketu da obezbedi pretpostavke za snabdevanje građanstva redovno, kontinuirano, kvalitetno i na najracionalniji način. Snabdevanje hlebom je mnogo važna funkcija i ima mnogo načina da se interveniše i da se ostane u granicama zakonskih obaveza i ovlašćenja.

  Nije urađeno ništa. Naprotiv !

 8. gale kaže:

  alal vera knjigovodja

  Gradonacelnik se ‘uspesnom’ preprodajom hvali nesvestan svojih gresaka, sto samo svedoci o njegovim vizionarskim mogucnostima da vidi pojedine stvari u narednih nekoliko godina ili decenija.

 9. boki kaže:

  dragi moji sugrađani

  subotica leži na dve dobre stvari

  pesak koji je severozapadno,severno i severoistočno i povoljan za povrćarstvo i voćarstvo

  i crnica koja je jugo i jugozapadno od grada a povoljna za sve kulture krmnog bilja

  e sad umesto da je grad imao pameti da sačuva firme kao što su bile

  1.AGROKOMBINAT koji je imao najbolju crnicu i posedovao silose, proizvodnju stočne hrane(mešaona na Gabriću), farmu muzara, farme tovne junadi, farme svinja, mini klanicu, itd…

  2.PEŠČARA koja je takođe imala crnicu ali je imala i zaista lepe voćnjake i povrtnjake.

  3.29 NOVEMBAR koji je svojevremeno bio među dve najveće klanice odnosno mesne industrije u JUGOSLAVIJI (koje se svi sa setom sećamo), i koji je svoje proizvode izvozio za američko tržište, takođe imao uslužni tov svinja kod malih stočara u okolnim selima

  4. FIDELINKA koja je otkupljivala rod žita i pretvarala ga u hleb, brašno, testo, itd

  mi sad nemi imali o čemu da pišemo i da se sećamo

  a mogao je grad Subotica da uradi isto kao što je beograd kupio PKB

  da to otkupi i zasnuje proizvodnju

  NE…

  mi će mo dovoditi i davati subvencije po zaposlenom radniku u danker, simens, norma, itd…

  i djomla nisam pisao ni kritikovao rad „S taxi“

 10. Anonimni kaže:

  http://www.facebook.com/pages/Ho%C4%87u-Fidelinkin-hleb-u-Trgoprometu/280732091942078

  Hajde da pokažemo da ima dosta nas kojima je stalo do Fidelinke.

 11. caki kaže:

  Ako je opet neka bedna igra(interes) lokalnih vizionara upakovanih u gradonacelnik-tajkun etc, uopste ne zelim da spasem Fidelinku. Jer onda ne spasavam Fidelinku, nego njihov interes. A ja im zelim iskrenu propast.

 12. gost kaže:

  treba ispitati ko to hoce da kupi fidelinku…
  recimo victoria group, a lobira dulic oliver…
  kako vi mislite, ima neke veze sa celom ovom pricom? 🙂

 13. Građanin Subotice kaže:

  @ gost iznad mene.

  Pa naravno da ima. Ipak je Milija Babović partner u mnogim zajedničkim firmama, i najbolji drugari su puleni Viktorije u saradnji s lokalnim tajkunima.

 14. gost kaže:

  no vidis… 🙂

 15. Stevan kaže:

  vlasnik univera ima svoju pekaru i forsira svoj hleb

   

 16. Znate ko sam kaže:

  Da li znate pod kakvim uslovima je ušao novi zakupac u Fidelinkinu pekaru ?

  Ko mu je bio „oficir za vezu“?

  Dok je njegova kolona marširala na grad, ko mu je dobacio uže iz Gradske kuće da se popne uz naše zidine?

 17. Crni hleb kaže:

  Da su dali pet hiljada evra po radniku Trgopromet sad bi 50 ljudi tamo pevalo od posla i zadovoljstva. Da su dali priliku da Trgopromet zakupi pekaru još 25o ljudi bi uz pesmu  mesilo leb ovako onih 15o što je ostalo u fidelinkinoj pekari drhti hoće li da bude otpušteno a ne smeju ni da pitaju da li su osigurani i de im je markica  na zdravstvenoj knjižicii.

 18. bonnie kaže:

  Ne prolazi dan, da neko ne pita poslepodne za Fidelinkin hleb u Trgoprometovoj radnji. Mozda nije najbolji na svetu, ali navikli smo na ukus, miris, oblik, deo je nase svakidasnjice. Zaista mi fali miris svezeg hleba, kad su stizali gajbe iz Fidelinke. Lojalna sam osoba, a zao mi je da sve nestane, sto je suboticko. Ovde se proizvodi zito, brasno, a donosimo iz drugih gradova hleb? To nije zdrava konkurencija, ako imas becejsko ili becejsko. Ili, bar da su ostale specializovane radnje, Fidelinkine i poslasticarnica u gradu. Garantovano su se upleli visi interesi, tenderi su u stvari legla korupcije, umesto da sprece. Nista drugo ne zelim velikanima, samo da zive od 15000 dinara mesecno u garsonjeri sa porodicom.

 19. Anonimni kaže:

  VRATITE FIDELINKIN HLEB U PRODAVNICE TRGOPROMETA!!!!!

  TRŽIŠTE ĆE POKAZATI KVALITET, A NE DEKRETI! KOMENTAR POJEDINIH OPŠTINARA DA NAM FIDELINKA NE TREBA JER IMA DOVOLJAN BROJ PEKARA, NEĆU NI KOMENTARISATI!

  OGORČENI JA!

OSTAVITE KOMENTAR

45 + = 49

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: